Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!

.......................******April 2016*******.............................
Wat staat er op het programma van het MOOOV Filmfestival op 1 mei in Siniscoop?

 

Met Tenna, Fatima, Ixcanul en Masaan staan er maar liefst 4 MOOOV films op het programma van Siniscoop.

Hier leest u meer


Filmtip: Mother's Day in Siniscoop

 

Na Valentine's Day en New Year's Eve is het tijd voor een romkom over de moeder aller feestdagen; Mother’s Day!

Beleef de meest uiteenlopende Moederdag-avonturen met de all-star cast.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: Tanna

 

Voor de film TANNA verplaatsen we ons naar de exotische Zuid-Pacific, waar de jonge Wawa verliefd wordt op Dain. Zij zijn beiden lid van één van de laatste traditionele stammen van het eiland.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot - De Marsupilami is woest

 

In ‘De Marsupilami is woest’, het 55ste album van de avonturen van Robbedoes en Kwabbernoot, is de Marsupilami terug en hoe!

De Marsupilami verscheen voor het eerst in 1952 in de reeks Robbedoes en Kwabbernoot. 

Hier leest u meer


MOOOV Filmfestival in Siniscoop met op zaterdag 30 april Dhanak, The Endless River en Les Hommes d'Argile 

 

Op zaterdag 30 april brengt het MOOOV Filmfestival drie wereldfilms naar Siniscoop in Sint-Niklaas.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Liefste Margaux - Goedele Van Campenhout

 

Het boek ‘Liefste Margaux’ is een eerbetoon van mama Goedele Van Campenhout aan haar overleden dochter Margaux. Na amper een week na uitgave staat het boek op nummer 1 in de boeken top 10 non-fictie.

Het verhaal

Gitzwarte wimpers, prachtige haren en een stralende klaterlach. Margaux is zes. Ze ravot, bruist en springt door het leven. Maar dan krijgt ze bloedneuzen die nauwelijks te stoppen zijn...

Hier leest u meer


MOOOV Filmfestival in Siniscoop op vrijdag 29 april

 

Op vrijdag 29 april staan er met  Fuocoammare, The Idol en El Abrazo de la Serpiente opnieuw drie films op het programma van het MOOOV Filmfestival. 

 

Hier leest u meer


Filmtip: Captain America: Civil War in Siniscoop

 

Captain America: Civil War pikt het verhaal na de gebeurtenissen in Avengers: Age of Ultron op. Steve Rogers geeft leiding aan een nieuw team van Avengers, in hun pogingen de mensheid te beschermen. Nadat een nieuw internationaal incident, waar de Avengers bij betrokken zijn, zorgt voor schade, groeit de politieke druk om een systeem op te bouwen waarbij de helden verantwoordelijk gehouden kunnen worden voor hun daden.

Hier leest u meer


DVD recensie: Problemski Hotel - Manu Riche

 

De film ‘Problemski Hotel’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst in een regie van Manu Riche. Verhulst verbleef een week als asielzoeker in een asielcentrum in Arendonk en schreef zijn indrukken neer in verschillende losse verhalen. Regisseur Riche maakte van deze verhalen een rauwe film.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Jommeke 280 - De Vogelvriend

 

Bij Uitgeverij Ballon is het 280ste album ‘De Vogelvriend’ uit de reeks van Jommeke verschenen. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Filiberke. Die wil zo graag kunnen praten met de vogels en doet zijn uiterste best, maar zonder resultaat.

Hier leest u meer


MOOOV Filmfestival op 28 april in Siniscoop

 

Donderdag 28 april staan er met 'Tanna', 'The Clan' en 'Fuocoammare' drie wereldfilms op het programma van Siniscoop.

Hier leest u meer 


BOEK IN DE KIJKER:

 

Franse modernisten 1850-1960 - Daphné Castano

 

Franse modernisten toont en beschrijft de mooiste schilderijen en tekeningen uit de verzameling van het Musée d’Art moderne in Troyes. Dit museum bezit een van de fraaiste particuliere kunstverzamelingen in Frankrijk, afkomstig van het echtpaar Pierre en Denise Lévy. Als succesvol textielbaron bezat Lévy onder meer de wereldlicentie voor de fabricage en distributie van Lacoste.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Lucien! ~ Hoe ik als laatste Belg de Tour won - Lucien Van Impe & Filip Osselaer

In het boek ‘Lucien! - Hoe ik als laatste Belg de Tour won’’ vertelt de bijna 70-jarige Lucien Van Impe voor het eerst zelf zijn verhaal, in samenwerking mat auteur, communicatieman en journalist Filip Osselaer.

 

Het boek begint met de geboorte van de kleine Lucien, de derde van de zes jongens van Jef en Julia Van Impe. Lucien vertelt hoe zijn jeugd is verlopen, zo werd hij renner op aandringen van zijn vader, zelf ooit een verdienstelijke amateurrenner.

Hier leest u meer


Woensdag 27 april staan er drie films op het programma van het MOOOV Filmfestival in Siniscoop

 

Woensdag 27 april staan er met 'Love, Theft and other Entanglements ', 'Magallanes' en 'Next to Her' drie wereldfilms op het programma in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Hier leest u meer


Foto: Alain Giebens
Foto: Alain Giebens

Chris De Stoop wint eerste Confituur Boekhandelsprijs

 

Zondagavond 24 april werd op het literaire festival 'Archipel' in de stadsschouwburg in Sint-Niklaas de eerste Confituur Boekhandelsprijs uitgereikt. Na een korte inleiding door Herwig Staes (boekhandel 't Oneindige Verhaal), volgde een laudatio door Tom Lanoye en nam Chris De Stoop de prijs in ontvangst.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Kamperen! - Waechter

 

Kamperen! is een prachtig prentenboekje dat de kinderen ongetwijfeld laat verlangen naar de zomervakantie. Met heel veel gevoel voor humor vertelt Philip Waechter waarom kamperen zo fijn is, zelfs wanneer niet alles loopt zoals gepland. 

Hier leest u meer


MOOOV Filmtip: El abrazo de la serpiente op 26.04 om 20.00u en op 29.04 om 17.00u

 

Karamakate is de enige overlevende van een Amazonestam. Hij is een wijze sjamaan en leeft geïsoleerd van de buitenwereld in het hartje van het regenwoud. Jaren van totale eenzaamheid en onthechting maakten van hem een “chullachaqui”: alleen het lege omhulsel van zijn lichaam bleef over, zonder emoties en herinneringen.

Hier leest u meer


Van maandag 25 april tot en met dinsdag 3 mei 2016 komt het MOOOV filmfestival voor de vierde keer naar Sint-Niklaas.

 

De films van MOOOV nodigen de kijkers uit om andere culturen te leren kennen en begrip op te brengen voor onderwerpen die soms ver van hun bed lijken te liggen. Zo draagt het filmfestival bij tot de bewustmaking voor mondiale problemen. MOOOV wil kijkers wakker schudden, raken en zelfs een moment ontredderen.

Maandag 25 april start het MOOOV filmfestival met de Tunesische film ‘As I Open My Eyes’.

Hier leest u meer


Wie wint de Aspe Award 2016?

 

In de zomer van 2015 kondigde Pieter Aspe de eerste editie van deze schrijfwedstrijd aan. Het vervolg is nu bekend: een van de laureauten, Koen Strobbe, debuteert deze zomer bij Aspe NV met zijn roman Kruis en Munt. Reden genoeg om in ongewijzigde opstelling de tweede editie af te trappen.

Hier leest u meer


Nieuwste thriller 'Import' van Pieter Aspe actueler dan ooit!

 

In Brasserie Zee Zee in Blankenberge stelde Pieter Aspe zijn 38ste boek voor aan pers en vrienden. Uitgever Karel Dierickx nam het voorwoord voor zijn rekening en sprak vol lof over het nieuwste boek van Vlaanderens best verkopende auteur.

Ook had Karel met Rudi Vranckx nog een verrassingsgast voor Pieter voorzien. Oorlogsjournalist Rudi Vranckx is een persoonlijke vriend van de 63-jarige Aspe.

Hier leest u meer


Boekrecensie: ‘F.C. De Kampioenen ~ De EK-Special - Hec Leemans

 

De Rode Duivels nemen deze zomer deel aan het Europees Kampioenschap in Frankrijk. Alle supporters zijn reeds in de ban van het EK, ook de spelers van F.C. De Kampioenen zijn al in de stemming. Want ter gelegenheid van het komende EK is er de ‘F.C. De Kampioenen - De EK-Special’ verschenen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Zilveren Lepel - Quick & Easy

 

‘De Zilveren Lepel’  heeft met ‘Quick & Easy’ een kookboek uitgebracht met 100 authentieke Italiaanse recepten die eenvoudig en gemakkelijk te bereiden zijn binnen de dertig minuten. Snel en gemakkelijk maar toch gezond en verrukkelijk, daar staat dit Italiaans kookboek garant voor.

Hier leest u meer


Elke Van den Bergh en Chanette Paul
Elke Van den Bergh en Chanette Paul

Boekrecensie: Offerlam - Chanette Paul

 

De Zuid-Afrikaanse auteur Chanette Paul schreef al ruim 40 boeken in het Afrikaans waarmee ze veel succes oogstte, zo werd ze vorig jaar nog bekroond met de prestigieuze prijs LekkerLit Boek.‘Offerlam’ is het eerste boek van de succesvolle auteur dat vertaald is naar het Nederlands. Elke Van den Bergh zorgde voor de vertaling.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De Stilte - Bavo Dhooge

 

In het eerste deel van deze surrealistische roman besluit ex- schrijver en ex-stand-upcomedian Saul Bach op een dag om zich in stilte te hullen. Zoals men bij een wetenschappelijk experiment drie weken lang geen suiker gebruikt, zo kickt Bach af van overbodige woorden.

Hier leest u meer


Filmtip: Gods of Egypt in Siniscoop

 

In het spectaculaire actie-avontuur Gods of Egypt gaan we terug naar het Oude Egypte, waar het lot van de mensheid in handen ligt van een simpele sterveling. Om de wereld en zijn geliefde te redden roept de slimme dief Bek (Brenton Thwaites) de hulp in van de machtige god Horus (Nikolaj Coster-Waldau).

Hier leest u meer


Filmtip: The Jungle Book in Siniscoop

 

Mowgli is een mensenkind dat door een familie van wolven is opgevoed. Wanneer de gevaarlijke tijger Shere Khan terugkeert in de jungle, ontdekt Mowgli dat hij niet langer meer welkom is.

Hier leest u meer


Filmtip: Triple 9 in Siniscoop

 

In de keiharde actiethriller Triple 9 zien we hoe de meedogenloze Russische maffiose Irene (Kate Winslet) een groep corrupte agenten chanteert om een gewelddadige overval te plegen. Het lijkt Michael (Chiwetel Ejiofor), de groepsleider van de agenten, een goede deal, maar dit krijgt al snel een gruwelijke en onomkeerbare wending…

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: He Names Me Malala

 

He Names Me Malala is een persoonlijk portret van Malala Yousafzai, die gewond raakte toen de Taliban op haar en haar vrienden schoten terwijl ze in een schoolbus zaten in de Swat-vallei in Pakistan.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Twintig Regels Liefde - Rowan Coleman

 

Stel dat je nog maar één kans had? Eén kans om een brief achter te laten voor degene van wie je houdt? Wat zou je schrijven?

Het verhaal gaat over Stella. Ze werkt als verpleegster op de palliatieve afdeling in het Marie Francis Hospice. Sinds anderhalf jaar is haar leven grondig veranderd...

Hier leest u meer


Ladies Night @ Siniscoop - 12 april 2016

 

Dinsdag 12 april stond er opnieuw een Ladies Night op het programma van Siniscoop.

 

Alle aanwezige dames konden genieten van de langverwachte hilarische komedie: My Big Fat Greek Wedding 2. Romantiek en humor met een Griekse twist!

Bekijk HIER alle foto's

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Sterrennachten - Sylvia Van Driessche

 

‘Sterrennachten’ is het vierde boek in de bestsellerreeks over Stella, een 16-jarige, Vlaamse make-upartieste, en Alexander, een wereldberoemde Britse zanger.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Verkeerde Keelgat - Diane Broeckhoven

 

Het verhaal gaat over Lucie Wijnakker, een vijftigplusser. Lucie is een gescheiden vrouw, ze  heeft een dochter en wordt omringd door veel liefde. Lucie heeft een gezwel op haar stembanden en heeft juist te horen gekregen dat ze een keeloperatie moet ondergaan.  Dat ze door de operatie haar stem zou kunnen verliezen is voor de dokter een bijkomstigheid...

Hier leest u meer


Filmtip: A Bigger Splash in Siniscoop

 

De zorgeloze vakantie van het celebritykoppel Paul (Schoenaerts) en Marianne (Swinton) op het zonovergoten Italiaanse eiland Pantelleria wordt opgeschud door het plotse opduiken van Harry (Fiennes) en zijn dochter Penelope (Johnson). Harry is een luidruchtige driftkikker. Bovendien is hij de ex van Marianne...

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Leven aan de zijlijn - Meditaties bij trauma en verlies - Erik De Soir

 

Erik De Soir begeleidt al vele jaren mensen die aan de zijlijn van het leven terechtkomen door een groot verlies of trauma. Zijn ervaring leert de traumapsycholoog dat de basisprincipes van de boeddhistische psychologie mensen kunnen helpen om zware trauma's te verwerken. Zelfs na de aanslagen van vorige week op de luchthaven van Zaventem en in de Brusselse metro.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Internationaal bekroond prentenboek geïnspireerd op Virginia Woolf

 

Het internationaal bekroonde prentenboek 'Virginia Wolf' gaat over Virginia, die plots wakker wordt in een wolfse bui. Haar zus probeert haar op te vrolijken. Het verhaal is losjes gebaseerd op Virginia Woolf en haar zus, de schilder Vanessa Bell, maar leest in de eerste plaats als een wondermooi en fijnzinnig verhaal voor jonge kinderen.

Hier leest u meer


Filmtip: Robinson Crusoe - Vlaamse versie in Siniscoop

 

De papegaai Dinsdag woont met een groepje dieren op een paradijselijk eiland. Hij droomt ervan om de rest van de wereld te ontdekken. Na een woeste storm spoelt een vreemd wezen aan op het strand: Robinson Crusoe. Wantrouwig kijken de dieren toe hoe de nieuwkomer het ene rare ding na het andere bouwt.

Hier leest u meer


Win de DVD van MEGA MINDY vs ROX !!

 

Vanaf 8 april verschijnt de spannende film Mega Mindy vs. Rox op DVD. Het is alweer de vierde film voor Mega Mindy. De film trok in België en Nederland in totaal meer dan 250.000 bezoekers naar de bioscoop.

 

In Mega Mindy vs. Rox belandt Mega Mindy in een nieuw avontuur waar ze het op moet nemen tegen de sluwe Waterman, die koste wat het kost zijn Gouden Helm in handen wil krijgen...

Ga HIER naar de wedstijdpagina


DVD recensie: Trapped - Seizoen 1

 

In de reeks ‘Lumière Crime Series’ is er met het Ijslandse ‘Trapped’ opnieuw een pareltje van een crime serie verschenen. ‘Trapped’ van regisseur Baltasar Kormákur (Everest, 2 Guns) is in Ijsland een groot succes, in 86% van de huishoudens zaten mensen aan de buis gekluisterd.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De Vervreemdeling - Geertje Bleukx

 

Opruimen, de was en de plas doen en haar benen openen als haar man daar zin in heeft. Dat is het leven waar Emelie genoeg van heeft. Ze vertrekt naar het Zuid-Franse Katharenland om te ontwaken uit haar sluimerende onvrede.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Zwerfsteen -  Kathelijn Vervarcke

 

‘Zwerfsteen’ is het young adult-debuut van de Oostendse Kathelijn Vervarcke. ‘Zwerfsteen’ gaat over een kansarme, ontspoorde jongen die zijn leven overloopt en belicht de moeizame relatie tussen een moeder en haar tienerzoon.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Het grote receptenboek tegen verveling. Van Pasghetti tot Stippenlift - Martena Duss

 

Toen Martena Duss een origineel cadeautje wilde geven bij een geboorte, had ze een even eenvoudig als geniaal idee: een groot receptenboek tegen verveling. Weet je niet wat te doen? Maak zelf een zonnewijzer, schrijf in geheimschrift, bak een lekkere regenboogtaart, bereid een vogelsnack, ga op sporenzoektocht, kruip in een iglo, ontdek de wereld door een bontgekleurde caleidoscoop of leer en doe nog veel, veel meer.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De nieuwe Santa Montefiore 'Als de rododendron bloeit' verschijnt op 5 april

 

De vrouwen van kasteel Deverill proberen zich staande te houden in de roerige jaren voor de Tweede Wereldoorlog. Kitty wordt verscheurd door haar liefde voor Ierland en de wens haar leven met Jack te delen. Celia is vastbesloten kasteel Deverill in zijn oude glorie te herstellen en stort zich vol overgave op de renovatie, zich niet bewust van de rampspoed die onafwendbaar op haar af komt. 

Hier leest u meer


Sofie Dumont stelt haar boek 'Op de groei 2: Samen eten is lekker en leuk' voor in Antwerpen

 

Vrijdag 1 april stelde Sofie Dumont haar nieuwste boek 'Op de groei 2: Samen eten is lekker en leuk' voor in Antwerpen. 'Op de groei 2: Samen eten is lekker en leuk 'is het tweede deel in de succesvolle ‘Op de groei-reeks’. Dankzij deze reeks wordt samen met je kinderen eten lekker en leuk!

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Grote Schoonmaakbijbel

 

Bij Uitgeverij Lannoo is er ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ verschenen. Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen de uitgeverij en het Vlaamse dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau.

Het is schoonmaakexperte Liesbeth van Het Poetsbureau die, aan de hand van tips & tricks van klanten en medewerkers, het boek samen met Hilde Smeesters heeft geschreven.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Als je dit leest ben ik er nog - Jette Vonk

 

Jette Vonk (1980) studeerde journalistiek en culturele antropologie en werkt als freelance journalist.  Samen met haar man Bas en haar zoontje Mac woont ze op het platteland van Noord-Brabant. In februari verscheen haar eerste boek ‘Als je dit leest ben ik er nog’.

Hier leest u meer


Wedstrijd: Win de DVD Fin & Flo 1 - De Vuurdraak

 

Bij Studio 100 is de eerste dvd van Fin & Flo verschenen. Wij van de Boekenkast mogen drie exemplaren wegschenken van deze fantastische nieuwe reeks voor jongens en meisjes vanaf 4 jaar.

Ga HIER naar onze wedstrijdpagina