Muziek


Sympathy for the Devil – Brian Jones: de biografie


Het succesverhaal van The Rolling Stones is een van de grootste en epische verhalen uit de rock-’n-roll-geschiedenis. De muziek van de Stones leverde immers een blauwdruk voor het pop- en rocklandschap van nu. Niet Mick Jagger of Keith Richards stond aan de wieg van de Stones, maar muzikaal genie, manipulator en (groot) drugsgebruiker Brian Jones, die in 1969 op 27-jarige leeftijd dood werd aangetroffen in zijn zwembad.

 

Biograaf Paul Trynka bracht zijn leven in kaart. Op vaak schokkende wijze wordt duidelijk hoe groot de invloed van Brian Jones was op de muziek uit de eerste succesjaren (denk aan de sitar in de klassieker ‘Paint it black’). Uit gesprekken met vrienden, familie, vriendinnen, minnaressen en muzikanten ontstaat het beeld van een muzikaal genie, een visionair, maar ook van iemand die werd gehinderd door onzekerheid, drugs- en alcoholverslaving en een zelfdestructieve persoonlijkheid.

 

Paul Trynka is popjournalist en redacteur bij het toonaangevende muziekblad MOJO. Eerder schreef hij biografieën over David Bowie en Iggy Pop, en een boek over de geschiedenis van de blues: Portrait of the Blues. Trynka werkte bij het blad International Musician en was medeoprichter van The Guitar Magazine.


ISBN: 978 90 2456 765 2 - Inclusief fotokatern van 8 pagina’s - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Luitingh-Sijthoff