Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!


**********November 2016**********DVD in de kijker: Guernica - Koldo Serra

 

De romantische oorlogsfilm ‘Guernica’ neemt ons mee naar Spanje in het jaar 1937. In het Baskische dorpje Guernica werkt de  Amerikaanse journalist Henry (James D’Arcy) in het geheim samen met censuriste Teresa (María Valverde), die verantwoordelijk is voor het screenen van het nieuws dat journalisten naar het buitenland mogen sturen. 

Hier leest u meer


DVD in de kijker: The Silent Storm - Corinna McFarlane

 

‘The Silent Storm’ is zowel een drama als een romantische film van schrijfster en regisseuse Corinna McFarlane. Het verhaal speelt zich af op een afgelegen, Schots eiland. Daar wonen de autoritaire dominee Balor (Damian Lewis) en zijn vrouw Aislin (Andrea Riseborough).

Hier leest u meer


DVD recensie: Edge of Winter - Rob Connolly

 

De pas gescheiden en ontslagen Elliot Baker (Joel Kinnaman) wil meer tijd doorbrengen met zijn zonen Bradley (Tom Holland) en Caleb (Percy Hynes White).

Wanneer Elliot’s ex-vrouw Karen op vakantie is, trekken de vader en zijn twee zonen erop uit. Elliot wil van zijn twee zonen echte mannen maken, hij leert ze schieten, Caleb mag zijn eerste slokje bier drinken en Bradley mag zelfs leren rijden met de auto.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Sneeuw - De oorsprong 1 - De Twaalf - Convard / Adam

 

In 1979 verscheen het stripverhal ‘Sneeuw’, van Didier Convard en Christian Gine, in het weekblad Kuifje. In 1987 verscheen het eerste van dertien albums van deze succesvolle reeks. Nu is er bij Glénat het eerste deel van de spin-off ‘Sneeuw - De Oorsprong’ verschenen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Letters from Mother Teresa - William Riead

 

‘Letters from Mother Teresa’ vertelt het levensverhaal van Agnes Gonxha Bojaxhiu, later wereldbekend geworden als Moeder Teresa. Moeder Teresa schreef brieven aan haar vriend en spiritueel adviseur Vader Celeste van Exem. Aan de hand van deze brieven werd deze bekroonde film gemaakt.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Lucky Luke 7 - Het Beloofde Land - Jul & Achdé

 

In de reeks De avonturen van Lucky Luke naar Morris  is het zevende album ‘Het Beloofde Land’ verschenen.

Jack ’t Haasje, die eigenlijk Jacob Stern heet, heeft de hulp nodig van zijn vriend Lucky Luke. Jack is een cowboy en de grootste pechvogel van het Wilde Westen. Als er iets fout kan gaan, loopt het ook fout bij Jack.

Hier leest u meer


Filmtip: Fantastic Beasts And Where To Find Them in Siniscoop

 

Fantastic Beasts and Where to Find Them begint in 1926 als Newt Scamander zijn wereldwijde excursie voor het vinden en vastleggen van een bijzondere collectie fabeldieren net heeft afgerond.

Hier leest u meer


Filmtip: The Girl On The Train in Siniscoop

 

In ‘The Girl On The Train’, gebaseerd op de wereldwijde succesvolle debuutthriller van Paula Hawkins, zien we de gescheiden Rachel Watson (Emily Blunt). Tijdens haar reis ziet ze elke dag een in haar ogen perfect stel; Megan en Scott Hipwell (Haley Bennett, Luke Evans).

Hier leest u meer


DVD recensie: Angry Birds Toons - Seizoen 3, volume 1

 

In ‘Angry Birds Toons - Seizoen 3, volume 1’ zijn Red, Chuck, Bomb, Matilda en de anderen opnieuw van de partij. 13 afleveringen lang beleef je het wel en wee van deze animatiefiguren op Piggy Island.  

Hier leest u meer


DVD recensie: Money Monster - Jodie Foster

 

‘Money Monster’ is een Amerikaanse thriller geregisseerd door Jodie Foster.

De irritante televisie host Lee Gates (George Clooney) presenteert het programma Money Monster,  een financieel televisieprogramma waarin Gates beurstips geeft. De producent van deze knotsgekke show met danseressen en liedjes is Patty Fenn (Julia Roberts).

Hier leest u meer


Boekrecensie: Robbedoes door... Frank Pé en Zidrou - 10. Het licht van Borneo

 

‘Robbedoes door…’ is een stripreeks waarin telkens een andere auteur en tekenaar een album Robbedoes en Kwabbernoot voor hun rekening nemen.

In ‘Het licht van Borneo’ heeft Robbedoes samen met Kwabbernoot een reportage gemaakt voor Humo over Palombië en de hoofdredactrice wil het stuk niet publiceren. Robbedoes is razend en neemt ontslag bij het weekblad.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: La Fille Inconnue

 

De Siniclubfilm van deze week is ‘La Fille Inconnue’ van de gebroeders Dardenne. De film ging op 18 mei in première op het filmfestival van Cannes in de competitie voor de Gouden Palm.

Jenny is een jonge huisdokter met schuldgevoelens, omdat ze de deur van haar praktijk gesloten hield voor een meisje dat later dood wordt aangetroffen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Marauders - Steven C. Miller

 

Een bank wordt overvallen door gemaskerde mannen en doden hierbij de directeur op koelbloedige wijze. De FBI stelt een onderzoek in en Agent Jonathan Montgomery (Christopher Meloni) vermoedt dat Jeffrey Hubert (Bruce Willis), eigenaar van de bank, iets met de overval te maken heeft.

Hier leest u meer


DVD recensie: The Loft - Erik Van Looy

 

Na de originele ‘Loft’ (2008), de Nederlandse remake ‘Loft’ (2010) kwam met ‘The Loft’ in 2014 de Amerikaanse versie van de Vlaamse kaskraker van Erik Van Looy in de zalen.  Nu is deze thriller verkrijgbaar op dvd en blu-ray.

Hier leest u meer


Beleef opera en ballet op de eerste rij in Siniscoop

 

De opera- en ballet liefhebbers kunnen opnieuw terecht in Siniscoop te Sint-Niklaas. In 2011 startte Siniscoop met ‘Siniscoop goes opera’. Op het witte doek kunnen operaliefhebbers vanop de eerste rij genieten van bekende opera’s, die live via satelliet uitgezonden worden of van recente opnames.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Koken voor elke dag - De Praktische School

 

'Koken voor elke dag', het ultieme basiskookboek is volledig herwerkt en in een nieuw jasje gestoken. Deze kookbijbel bevat meer dan 2000 oude en nieuwe klassiekers van De Praktische School en is geschikt voor zowel beginners als gevorderde hobbykoks.

Hier leest u meer


DVD recensie: Dicte - Seizoen 3

 

In de reeks Lumière Crime Series verscheen het derde seizoen van ‘Dicte’ op DVD.’ Dicte’ is een Deense misdaad- en dramaserie, die gebaseerd is op de boeken van Elsebeth Egholm. Iben Hjejle speelt de rol van de charmante misdaadjournaliste Dicte Svendsen.

Hier leest u meer


Filmtip: The Accountant in Siniscoop

 

Christian Wolff (Ben Affleck) is een wiskunde genie met aanzienlijk meer affiniteit voor cijfers dan ieder ander. Achter de deuren van een klein onopvallend accountants kantoor, werkt hij als freelance accountant voor een van ‘s werelds machtigste criminele organisaties.

Hier leest u meer


Christmas with André Rieu in Siniscoop op 19 november

 

André Rieu en zijn welbekende Johann Strauss orkest spelen tijdens een speciaal kerstoptreden diverse feestelijke nummers, zoals Hallelujah, Jingle Bells en White Christmas. Vier Kerstmis met André! 

Hier leest u meer


DVD recensie: Term Life - Peter Billingsley

 

In ‘Term Life’ speelt Vince Vaughn de rol van Nick Barrow, een crimineel die zich bezig houdt met uitgebreide plannen voor overvallen uit te tekenen en die aan criminelen door te verkopen. Deze kunnen dan zonder de nodige risico's banken en kantoren overvallen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Afrekening in het Bedrijf - Ludo Geluykens

 

‘Afrekening in het Bedrijf’ van auteur Ludo Geluykens is de zevende politiethriller in de reeks van ‘Somers en De Winter’.

Het boek bestaat uit twee delen. Het eerste deel speelt zich vijf jaar geleden af. Het transportbedrijf WWT (WorldWide Transport), waarvan de Belgische zetel gevestigd is in Lier, organiseert managementdagen in het domein van Sunparks in De Haan. 

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: Fuocoammare in Siniscoop

 

Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee  ‘s werelds ergste ramp sinds de Holocaust. In tegenstelling tot veel journalisten verbleef hij een jaar lang op Lampedusa, een eiland halverwege tussen Libië en Italië en filmde zo goed als zonder assistentie de routine van de opvang van vluchtelingen en het dagelijkse leven op het eiland.

Hier leest u meer


Filmtip: Storks (Vlaamse versie) in Siniscoop

 

Storks (ooievaars) bezorgen babies… of tenminste dat deden ze. Nu bezorgen ze pakketjes voor wereldwijde internet gigant Cornerstore.com. Junior, de top bezorger onder de ooievaars, staat op het punt promotie te maken. Juist op het moment dat hij per ongeluk de Baby Maak Machine activeert.

Hier leest u meer


Filmtip: Hacksaw Ridge in Siniscoop

 

Hacksaw Ridge vertelt het ongelooflijke waargebeurde verhaal van Desmond Doss (Andrew Garfield) die tijdens de slag om Okinawa in de Tweede Wereldoorlog 75 man redde zonder een wapen te dragen of af te vuren. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Antwaarpe mé De Strangers

 

De Strangers zijn wereldberoemd in Vlaanderen. De Antwerpse groep werd opgericht in 1952 en kende hun grootste successen tussen 1965 en 1990. De Strangers verwierven vooral  bekendheid door humoristische en vaak maatschappijkritische teksten in het Antwerps dialect op zeer bekende hit-melodieën te zingen.

Hier leest u meer


Het officiële afscheidsboek van Fabian 'Spartacus' Cancellara

 

Donderdag 10 november werd in Antwerpen het officiële afscheidsboek van Fabian 'Spartacus' Cancellara voorgesteld. Het boek verschijnt niet alleen in België, de Duitstalige versie wordt op 17 november in Zürich voorgesteld en in december wordt de Engelstalige editie voorgesteld in Londen.  

Hier leest u meer


Zesde deel van de Marvel comics ‘Wolverine’, ‘Guardians of the Galaxy’, ‘Captain America’ en ‘Thor - God of Thunder’ verschenen

 

Standaard Uitgeverij brengt sinds vorig jaar de Nederlandstalige Marvel Comics uit.  Nadat eerder de Nederlandse versie van Spiderman, The Hulk en ‘titanic teams’ als X-Men en Avengers, werden uitgebracht door Junior Press, Z-Press Junior Media en Nona Arte.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Saar in de verf - Hilde E. Gerard

 

Vorig jaar verscheen met ‘Saar Gaat Artistiek’ het eerste deel van de nieuwe Graffiti-reeks van auteur Hilde E. Gerard. Deze reeks met de twaalfjarige Saar van Doorn in de hoofdrol is geschikt voor meisjes vanaf 9 jaar.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Koken Ter Duinen 2.0- Het vervolgboek

 

Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde staat hoog aangeschreven voor het opleiden van chefs-in-spé, niet in het minst omdat heel wat van hun oud-leerlingen een vermelding kregen in de Gault Millau en de Michelin gids. Peter Goossens, Stéphane Buyens en Geert Van Hecke zijn maar enkelen die hun opleiding genoten in Hotelschool Ter Duinen.

Hier leest u meer


Avant-première van Isra & Het Magische Boek in Siniscoop in Sint-Niklaas

 

Zondag 6 november werd de Vlaamse familiefilm ‘Isra & Het Magische Boek’ in avant-première vertoond in Siniscoop te Sint-Niklaas.

In ‘Isra & Het Magische Boek’ gaat de negenjarige Isra op een schooluitstap naar de historische Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. 

Hier leest u meerActrice Rebecca Huys schrijft met ‘Dwarreloogst/Muizemeis en de Tuinen van Ree’ een tweeledig boekje

 

Actrice Rebecca Huys, bekend door haar rol Merel Vanneste in de politieserie Flikken, heeft met ‘Dwarreloogst/Muizemeis en de Tuinen van Ree’ een tweeledig boekje uitgebracht.

Hier leest u meer


Patricia David leest voor uit haar boek ‘Heks Miezamplie’

 

Op 2 november kwam Patricia David in het Ateljee op de Boekenbeurs vertellen over de avonturen en de dolle fratsen die de heksen uithalen in het heksenbos. Patricia vertelde het eerste hoofdstuk uit het boek ‘Heks Miezamplie’. Heks Miezamplie woont samen met heks Deeprie, heks Teekla en heks Marjol in het heksenbos. 

Hier leest u meer


Efgenia Karampatakis schrijft een boek over de Griekse keuken

 

Op stand 303 van Lannoo uitgeverij kon je op 2 november kennismaken met Efgenia Karampatakis. De chef van restaurant Orestis in Genk neemt je met haar nieuwe boek ‘Mijn Griekse Keuken’ mee naar Thracië, waar haar familie vandaan komt.

Hier leest u meer


STORM-event op de Boekenbeurs

 

Op 2 november kwamen scenarist Karen van Holst Pellekaan en de jonge hoofdrolspelers Davy Gomez (Storm) en Juna De Leeuw (Marieke) naar de Boekenbeurs om er te praten over de film ‘Storm’ en het gelijknamige boek . Davy en Juna vertelden over de film en hun ervaringen op de set. De film is vanaf februari 2017 te zien in de bioscoopzalen.

Hier leest u meer


WPG stelt drie debuterende Vlaamse romanschrijvers voor

 

In het WPG Café op de Boekenbeurs kon je op 2 november kennismaken met Mathijs Duyck, Heleen Debruyne en Hans Bogaert, drie debuterende Vlaamse romanschrijvers. Kim Hertogs interviewde de drie debutanten over hun werk.

Hier leest u meer


Kinderen vieren 100ste verjaardag van Roald Dahl met workshop op de Boekenbeurs

 

Auteur Roald Dahl, geboren op 13 september 1916, zou dit jaar zijn honderdste verjaardag gevierd hebben. Roald Dahl heeft boeken geschreven voor kinderen, young-adults en volwassenen. Tot op de dag van vandaag blijft Dahl nog altijd voortleven bij jong en oud.

Hier leest u meer


Minimusical Lotta en de pestvogel op de Boekenbeurs

 

Dinsdag 2 november organiseerde uitgeverij Clavis ism Weerwolf vzw in de spiegeltent van de Boekenbeurs de musical 'Lotta en de pestvogel'.

In deze voorstelling stapten de kinderen  (4-7 jaar) binnen in de wereld van Lotta de Kip. Samen met Lotta en de kuikens maakten ze kennis met de nare pestvogel.

Hier leest u meer


Boogie Boy geeft miniconcert op de Boekenbeurs

 

Paul Ambach, Boogie Boy voor de vrienden, gaf op woensdag 2 november een miniconcert op de Boekenbeurs. Alvorens alle remmen los te laten,vertelde Paul over ‘Boogie Business - Veertig jaar achter, naast en op het podium.’, zijn nieuwste boek.

Daarin vertelt Paul Ambach over zijn leven als eenvoudige jongeman die het geschopt heeft tot een gewaardeerd concertpromotor en muzikant.

Hier leest u meer


DVD recensie: All Roads Lead to Rome - Ella Lemhagen

 

Maggie (Sarah Jessica Parker) is een  alleenstaande moeder die lesgeeft in New York. ze  gaat met haar dochter Summer (Rosie Day) naar Toscane. Maggie probeert zo de banden aan het halen met haar eigenzinnige tienerdochter.

Hier leest u meer


Marec blikt terug op afgelopen jaar in 'Exit 2016'

 

Bij uitgeverij Van Halewyck is er het kijkboek ‘Exit 2016’  van Marec verschenen. De Vlaamse cartoonist Marec (Marc De Cloedt) brengt met zijn spitsvondige cartoons elke dag opnieuw de actualiteit tot leven in Het Nieuwsblad, De Gentenaar en Dag Allemaal.

Hier leest u meer


Etienne Vermeersch vertelt over zijn boek 'Over God' op de Boekenbeurs

 

Dinsdag 1 november was emeritus-hoogleraar en ere-vicerector aan de Universiteit Gent Etienne Vermeersch te gast op de Boekenbeurs.

De 82-jarige filosoof, ethicus, klassiek filoloog en scepticus sprak er naar aanleiding van zijn boek ‘Over God’ met Frank Verstappen.

Hier leest u meer


Chef Michiel Rabaey geeft workshop dresseren op de Boekenbeurs

 

Op de Boekenbeurs konden op dinsdag 1 november aan de stand van Borgerhoff & Lamberigts alle lekkerbekken en (hobby)koks deelnemen aan een workshop dresseren. Chef Michiel Rabaey, leraar van het specialisatiejaar en volwassenenonderwijs in hotelschool Ter Duinen, demonstreerde diverse dresseertechnieken uit het boek ‘Koken Ter Duinen 2.0’- Het Vervolgboek’.

Hier leest u meer


DVD recensie: The Family Fang - Jason Bateman

 

Nicole Kidman speelt in ‘The Family Fang’ de rol van Annie Fang. Samen met haar broer Baxter (Jason Bateman) groeiden ze op bij hun ouders, die gerenommeerde performance-artiesten zijn. De jonge Annie en Baxter moesten vaak meespelen in debizarre ‘kunst’ van hun ouders.

Hier leest u meer


Gert-Jan Van den Bemd wint met ‘Belofte maakt schuld’ de tweede Aspe Award

 

Vorig jaar werd voor de eerste keer de Aspe Award uitgereikt. Met deze wedstrijd gaat Pieter Aspe op zoek naar verborgen crime talent om de Aspe NV mee te verrijken. Iedere deelnemer moet een kort verhaal schrijven van 1700 woorden, het exacte aantal woorden dat Pieter Aspe iedere dag schrijft.

 

Hier leest u meer


Koen Strobbe wint de Fred Braeckman Award 2016

 

Maandag 31 oktober werd op de Boekenbeurs voor het eerst de Fred Braeckman Award uitgereikt. De prijs is genoemd naar de recent overleden bezieler van de Hercule Poirotprijs. Dit jaar werd Koen Strobbe gelauwerd met Kruis en munt. 

Hier leest u meer


Toni Coppers wint opnieuw de Hercule Poirot publieksprijs

 

De stem van het publiek ging dit jaar opnieuw naar Toni Coppers met De hondenman. Nadat hij in 2014 de Knack Hercule Poirotprijs in de wacht sleepte voor Dood water en vorig jaar het publiek overtuigde met De vleermuismoorden, bewijst hij met De hondenman voor het derde jaar op rij een unieke stem te zijn in het Vlaamse thrillerlandschap.

Hier leest u meer


Jan Van der Cruysse wint met ‘Bling Bling’ de Hercule Poirot-prijs

 

Al jarenlang bekroont het magazine Knack de beste Vlaamse thriller. Dit jaar is de Knack Hercule Poirot-prijs aan de 19de editie toe. 

Vorig jaar won Patrick Conrad met ‘Moço’, deze keer ging Jan Van der Cruysse met zijn intens intrigerende debuut ‘Bling Bling’ aan de haal met de prestigieuze Knack Hercule Poirotprijs.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Kat 5 - Van De Kat op de tak - Philippe Geluck

 

‘Van De Kat op de tak’ is het vijfde album van De Kat uitgebracht door Biioan. Philippe Geluck,de Belgisch komiek, striptekenaar en cartoonist, weet met dit album opnieuw de lezers te verrassen met 130 grappen rond de bekendste kat van België.

Hier leest u meer


Op de Boekenbeurs: Janneke Siebelink in gesprek met Hilde Vandermeeren en Bram Dehou

 

Op de eerste dag van de Boekenbeurs op het Rood podium interviewde Janneke Siebelink, hoofdredacteur boeken van Bol.com, de Vlaamse thrillerauteurs Hilde Vandermeeren en Bram Dehouck. Beide auteurs schrijven spannende psychologische thrillers die je op het puntje van je stoel doen zitten en hun werk werd bekroond met diverse prijzen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Jommeke 283 - De notenkraker - Nys / Delzenne

 

Jommeke en zijn vrienden wandelen op een zomerse namiddag tussen de velden van Zonnedorp wanneer ze opgeschrikt worden door een hels lawaai. Het blijkt geen politiewagen, voorhistorisch monster of een dinosaurus met tandpijn te zijn, maar het is Octavio Solemoi, een Italaanse operazanger die aan het oefenen is voor zijn nieuwe opera.

Hier leest u meer


80ste Boekenbeurs officieel geopend

 

Zondag 30 oktober is de 80ste editie van de Boekenbeurs in Antwerpen feestelijk geopend. De beurs is voor het grote publiek open vanaf maandag 31 oktober tot en met 11 november in Antwerp Expo.

De Boekenbeurs werd geopend na speeches van Vlaams minister van cultuur Sven Gatz, schepen van cultuur Philip Heylen en Boek.be-directeur André Vandorpe.

De Debuutprijs gaat dit jaar naar Frederik Willem Daem voor zijn roman ‘Zelfs de vogels vallen’.

Hier leest u meer


Filmtip: De Buurtpolitie: De Grote Geldroof in Siniscoop

 

Bij een brutale inbraak wordt onder andere een replica van een antiek beeld gestolen. Rechercheurs Eric en Brigitte zetten de achtervolging in. Wanneer tijdens de vlucht de achterklep van de bestelwagen van de dieven open vliegt, valt het gestolen beeld stuk op straat.

Hier leest u meer


Filmtip: Doctor Strange in Siniscoop

 

Marvel’s Doctor Strange volgt het verhaal van wereld beroemde neurochirurg Dr. Stephen Strange die, in zijn zoektocht naar genezing na een gruwelijk auto ongeluk, krachtige magie ontdekt in een mysterieuze plek die bekend staat als Kamar-Taj – het strijdtoneel tegen onzichtbare duistere krachten die vastbesloten zijn ons bestaan te vernietigen.

Hier leest u meer


Noteer je moestuinactiviteiten in de Moestuinplanner 2017 van Wim Lybaert

 

Bruggeling Wim Lybaert is vooral bekend van zijn VIER-programma ‘De moestuin volgens Wim’, een tv-programma waarin Wim op een boeiend en leerrijk moestuinavontuur ging. Hij gaf wekelijks tips en weetjes om je het maximum uit je eigen moestuin te halen.

Lybaert zelf houdt al jaren zijn moestuinactiviteiten bij in kleine notitieboekjes. Hij noteert werkelijk alles: wanneer hij wat zaait, plannetjes en schetsen, zijn oogsten, zelfs de temperatuur en hoeveel regen er valt en zo krijgt hij een perfect overzicht over zijn moestuin.

Hier leest u meer