Woensdag 28 april staan er drie films op het programma van het MOOOV Filmfestival in Siniscoop


Love, Theft and other Entanglements op 27.04  om 14.30u en op  30.04 om 20.00 u in Siniscoop

 

De Palestijn Mousa, een kleine kruimeldief die liever lui is dan moe, ligt voortdurend in conflict met zijn hardwerkende, conservatieve vader. Als hij niet langer welkom is in het vaderlijke huis, gaat hij meerdere malen per week op bezoek bij zijn grote liefde, een getrouwde vrouw.

 

Op een dag, als hij weer eens een gestolen Israëlische auto de grens met de Palestijnse gebieden over smokkelt om met de ontmantelde onderdelen een stevige duit te verdienen, vindt hij tot zijn grote verbijstering een geknevelde Israëlische soldaat in de koffer. Al snel blijkt dat zowel de Israëlische geheime dienst als een Palestijnse verzetsbeweging op zoek zijn naar de wagen en hem op de hielen zitten. Mousa wil zo snel mogelijk emigreren naar een ver land, maar de louche Palestijnse ambtenaar vraagt heel veel geld voor de aanmaak van een visum.

 

LOVE, THEFT AND OTHER ENTANGLEMENTS, een atypische Palestijnse productie volledig onafhankelijk gemaakt met een microbudget, is nu eens geen zwaar-op-de-hands verhaal over het Palestijns-Israëlische conflict, maar een luchtige vertelling over een antiheld die alleen maar in vrede wil leven. Let op de bijzondere jazzy filmscore die de in een stemmig zwart-wit gedraaide film meekreeg.


Magallanes op 27.04 om 17.00u in Siniscoop

 

Magallanes, ooit militair, is nu taxi-chauffeur. Hij is een vertrouweling van de familie van kolonel Rivero, onder wiens bevel hij ooit diende. Rivero is nu half verlamd en dement.

 

Op een van zijn saaie tochten met de taxi pikt Magallanes een jonge vrouw op. Hij schrikt als hij haar herkent in zijn achteruitkijkspiegel. Hij kent haar nog van in zijn legertijd, ze heet Celina en was het meisje van de kolonel. Toen was ze minderjarig… Als ze uitstapt schaduwt hij haar en komt hij te weten dat ze nu zelfstandig kapster is, maar dat ze een onooglijk grote schuld moet afbetalen. Magallanes wil haar zonder dat ze het weet financieel helpen. Hij dreigt duistere zaakjes uit het troebele verleden van de kolonel aan de oppervlakte te brengen als de familie Rivero hem geen grote som geld betaalt. Maar wil Celina wel door Magallanes geholpen worden ?

De film begint erg raadselachtig, maar beetje bij beetje wordt de puzzel in elkaar geschoven. MAGALLANES houdt een flinke vaart aan en Damián Alcázar, Federico Luppi en Magalier Solier (Altiplano) acteren zeer sterk.

 

MAGALLANES graaft in het duistere verleden van Peru van de jaren ’80 en ’90, toen het land een bloedige burgeroorlog beleefde tijdens de jaren van Sendero Luminoso. Het was een tijdperk ook dat militairen (en ook guerrilleros) zich ongestraft te buiten gingen aan tomeloos seksueel geweld tegenover vrouwen. Misdrijven tegen de menselijkheid die nu nog hun schaduw werpen op het dagelijks leven in Peru.


Next to Her op 27.04 om 20.00u  en op 03.05 om 20.00u in Siniscoop

 

De 27-jarige Chelli woont samen met haar jongere zus Gabby (24). Gabby heeft een zware mentale en motorische handicap, waardoor ze totaal afhankelijk is van Chelli. Die laat haar zus enkel alleen als ze gaat werken. Als een sociaal werkster dat te weten komt, eist ze dat Gabby tijdens Chelli's werkuren naar een opvangtehuis gaat.

 

De zorg voor haar zus laat Chelli nauwelijks enige mogelijkheid voor sociale contacten. Op haar werk leert ze een man kennen, Zohar. Hij vindt het helemaal niet erg om bij haar te komen wonen. Zo vormen ze wel een zeer bijzonder trio. Maar op een dag ontdekt Chelli iets...

 

Dit aangrijpende werkstuk, met een dicht op de huid zittende camera, bijna uitsluitend gefilmd in een claustrofobisch aandoend, propvol gestouwd appartement, is een echte tour de force. De film gaat over opoffering, maar ook over liefde, woede, schuld en seks.

 

Een heel sterke film die de grenzen van liefde en zelfopoffering aftast, genuanceerd gebracht en zonder clichés. Sober en aangrijpend, met prachtige vertolkingen en realistische acteerprestaties. Deze film won op de vorige editie van ons festival de competitieprijs.


Meer info over het MOOOV Filmfestival en tickets op www.siniscoop.be