Actualiteit


 

In Molenbeek - Hans Vandecandelaere

 

'Het Marrakesh van Brussel.' ‘De Bronx van de hoofdstad.' ‘Een arbeiderswijk zonder arbeid.' ‘Een wijk die zijn eigen adem ademt.' ‘Een no-go zone.' Voor wie Oud-Molenbeek maar van ver kent, is de Brusselse stadswijk een te mijden plek. Maar hoe gaat het er echt aan toe? Hans Vandecandelaere dook er twee jaar in de coulissen. Zijn In Molenbeek is een tocht langs pastoors en imams, doorstromende en afhakende jongeren, loft- en kelderbewoners, druggebruikers en getalenteerde commerçanten. Langs acteurs, dokters, huisjesmelkers, schooldirecties, Cubaanse danseressen en politiecommissarissen. Een reisverhaal over het mozaïek en de dynamiek van culturen, religies, veiligheid, trendy kanaalherbestemming, sluikstort, onderwijs, pleinaanleg, ingenieuze nieuwbouw, nieuwe Vlaamse migranten, armoede en gemondialiseerde rijkdomproductie. Maar bovenal: literaire non-fictie van de bovenste plank. Lees dit boek, want de uitdagingen van Oud-Molenbeek zijn die van de rest van het land.


Hans Vandecandelaere debuteerde met In Brussel. Een reis door de wereld, dat als een referentiewerk wordt beschouwd. Met In Molenbeek brengt de auteur een nieuwe, kritische lectuur van een zogenaamde ‘probleembuurt'.

 

ISBN 9789462670259 - Paperback - 264 blz. - Prijs: € 19,90 - Uitgeverij: EPO


Make-a-wish: 25 jaar hartenwensen van zieke kinderen - Joyce Mesdag


De Vlaamse afdeling van Make-A-Wish werd opgericht in 1990, tien jaar nadat in Amerika voor de eerste keer een groep vrijwilligers onder die naam hartenwensen van zieke kinderen had vervuld. Sindsdien heeft Make- A-Wish in Vlaanderen meer dan 2000 dromen van kinderen doen uitkomen. Het doel is altijd om kinderen, in het diepste van hun zorgen en lijden, een wondermooimoment te bezorgen.


Eén dag een fotomodel willen zijn. Kabouter Plop ontmoeten. Met een ballon varen. Naar Disneyland gaan. Een boomhut krijgen. Meezingen met K3. Zoveel verschillende wensen, zoveel ontroerende, maar ook hartversterkende verhalen uit 25 jaar Make-A-Wish.


ISBN 9789089315403 - 224 blz. - Softcover - Prijs: € 22,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts


Groeten uit Griekenland - Bruno Tersago


Als de VRT of de Nederlandse Radio 1 overschakelt naar‘Onze man in Athene’ verschijnt vaak Bruno Tersago op het toneel.


Tersago woont sinds 2000 in Griekenland. In die periode is dat een land met een solide toekomst. Maar wanneer in 2010 uitlekt dat de nationale schuld de pan uitswingt verandert alles. Het IMF, de Europese Centrale Bank en de Europese Commissie strijken neer en maken van het land een laboratorium. De wieg van de democratie zakt weg in de zomp: vandaag leven 2,5 van de 10 miljoen Grieken onder de armoedegrens, 3,8 miljoen anderen flirten ermee.


In dit boek maakt Bruno Tersago geen grote analyses.Zijn verhalen raapt hij op van de straat. Ze zijn nooit vergezocht of moeilijk te begrijpen. Ze schetsen een wereld die fatsoen veracht, gewetenloosheid voedt, de arbeidsmarkt tot een bloedbad herschaapt, kinderen met lege magen naar de schoolbanken stuurt, oudjes zelfmoord doet plegen en een rijke kaste van oligarchen ontziet. Maar ze vertellen ook van verzet en hoop op verandering. Groeten uit Griekenland is een langgerekte mokerslag die pijn doet en het koudste bloed aan het koken brengt.


ISBN: 9789491297625 - met de steun van het Fonds Pascal Decroos voor Bijzondere Journalistiek · paperback - - 240p. - Prijs: € 20.00 - Uitgeverij: EPO


Mohammed, en het ontstaan van de Islam - Marcel Hulspas


Wie was Mohammed? Wat was zijn boodschap? Volgens de islamitische traditie was hij de laatste gezant van God en stichter van de islam. Intussen vragen kritische westerse deskundigen zich hardop af of hij überhaupt heeft bestaan. 

Zijn leven zou verzonnen zijn – en de Koran pas na zijn dood geschreven. De discussie over Mohammed beweegt zich tussen deze twee uitersten. Van een rationeel, kritisch debat is geen sprake. 


In dit boek schetst Marcel Hulspas een genuanceerd en realistisch beeld van de profeet. Aan de hand van de Koran, van niet-islamitische bronnen en de oudste biografieën laat hij zien dat hij onderdeel uitmaakte van een brede religieuze hervormingsbeweging in Arabië. Mohammed was ervan overtuigd dat de Arabieren moesten terugkeren tot de ware religie van Abraham, anders zou God hen in de hel werpen. Hij waarschuwde de inwoners van Mekka dat ze de eredienst rond de Kaäba moesten zuiveren, maar vond nauwelijks gehoor. Nadat zijn volgelingen de stad hadden verlaten, zette hij zijn strijd voort vanuit Medina. Hulspas volgt hem op de voet. 


Marcel Hulspas is wetenschapsjournalist en columnist. Hij studeerde natuur- en sterrenkunst in Nijmegen en Utrecht. Daarna werkte hij voor Intermediair en het Algemeen Dagblad. Hij was eindredacteur van Folia en publiceerde veel over pseudowetenschap. 


ISBN 978 90 253 07554 - Paperback - Prijs: € 27,50 - Uitgeverij: Athenaeum


Wat de levenden kunnen leren van de stervenden - Christine De Coninck en Ann Brusseel

 

Verhalen van wijsheid, geluk, verdriet en spijt

 

Christine De Coninck en Ann Brusseel werken voor de palliatieve afdeling van het UZ in Gent. Doorheen de jaren hebben zij honderden mensen, jong en oud, arbeiders en bedrijfsleiders, vrouwen en mannen, begeleid in hun laatste weken en uren naar de onvermijdelijke dood.


Met velen van die stervenden hebben zij intense gesprekken gevoerd. Gesprekken van wroeging en teleurstelling, maar ook van vreugde en berusting.Niemand beter dan de stervenden weet hoe je gelukkig kan leven, zonder spijt.


Dit boek verzamelt wat de levenden kunnen leren van de stervenden. Een boek over het leven, over wat er belangrijk is, over wat te mijden valt, over hoe kwetsbaar we allemaal zijn en hoe we moeten vasthouden aan wat ons geluk, geborgenheid en liefde schenkt.

 

ISBN: 9789089315076 - Hardcover - 192 blz. - Prijs: € 22,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts