Svetlana Bolshakova: "België is mijn tweede vaderland"


Woensdag 2 november was Svetlana Bolshakova te gast op de Boekenbeurs. De 27-jarige atlete kwam samen met de auteur van haar boek Reinold Vallinga en haar trainer Michel Boels praten over haar biografie 'Svetlana Bolshakova: Springen voor het leven'

Reinold Vallinga zag Svetlana schitteren tijdens het EK in 2010 in Barcelona, waar zij een bronzen medaille behaalde in het hink-stap-springen.

"Ik zag de beelden op TV en zag dat er in de tranen van Svetlana meer zat dan alleen maar euforie. Ik kwam in contact met haar en haar trainer en die vonden het goed dat ik haar een jaar zou volgen en een boek over haar leven zou schrijven."

Svetlana, hoe was het om naar België te komen?
"Ik heb in het begin veel problemen gehad. Ik was hier eenzaam, had geen vrienden, sprak de taal niet en kreeg veel kritiek. Ik had niets misdaan en toch kreeg ik veel kritiek omdat ik geblesseerd was. Alleen Stijn ( Stijn Stroobants) zag mijn tranen thuis. Maar ik heb mijn eigen weg gevonden en dankzij de steun van de mensen rondom mij kwam ik uit dat diep dal."

Reinold vond het een zegen om met Svetlana te werken.
"Svetlana spreekt heel bloeirijk. Er zitten steeds verborgen pareltjes in haar woordenschat. In Rusland zijn ze gewoon van veel spreekwoorden en gezegdes te gebruiken.

'Svetlana Bolshakova: Springen voor het leven' is het beste boek dat ik ooit heb geschreven en dit dan zij haar. Ze is een open en eerlijk iemand. Er is niets geschrapt uit het boek. Svetlana wou het hele verhaal brengen en daar mocht niks van ontbreken."

Hoe ziet de nabije toekomst eruit voor de Belgische atlete?
Trainer Michel Boels: " Ook nu kamt Svetlana met een blessure. Volgende week gaan we  op stage naar Lanzarotte. Alle atleten van het BIOC gaan samen met hun trainers op jaarlijkse stage. Svetlana zit nog in een revalidatieperiode, maar kan er dankzij het betere weer meer intensiever trainen."

Svetlana Bolshakova hoopt tijdig fit te zijn voor de komende Olypische Spelen in 2012.
"Ik moet de limiet (15,40m) halen voor de O.S. in anderhalve maand. Het is een zeer korte tijd maar ik moet de kansen grijpen om mij te kwalificeren. Ik zit goed op schema om België te kunnen vertegenwoordigen in Londen.

België is mijn tweede vaderland geworden. Ondanks de vele aandacht die ik krijg voel ik mij helemaal geen B.V. De mensen zien mij graag en dat geeft een warm gevoel."

 

'Svetlana Bolshakova: Springen voor het leven'

ISBN: 978 94 6001 128 3 - Paperback -  304 blz - Prijs: €22,50 - Uitgeverij: Vrijdag
Klik hier voor meer info

Bekijk hier alle foto's