MOOOVfilmfestival brengt films uit de hele wereld naar Sint-Niklaas


Burgemeester Lieven Dehandschutter met de organisatoren
Burgemeester Lieven Dehandschutter met de organisatoren

Dinsdag 9 april werd in de Siniscoop de eerste regionale editie van het MOOOVfilmfestival in Sint-Niklaas voorgesteld.

Het filmfestival loopt van 20 tot 28 april en het MOOOVfilmfestival (het vroeger Open Doek) richt zich op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcinema.

 

Mooov legt vooral de focus op films uit het Zuiden en de Noord-Zuidthematiek. Dit voorjaar vindt voor de eerste maal een regionale editie in Sint-Niklaas plaats als lenteactiviteit van het project SOLIDAIR Sint-Niklaas. Uniek in Oost-Vlaanderen!

 

Directeur Marc Boonen van MOOOV is zeer enthousiast dat er voor de eerste keer ook klassefilms uit de hele wereld zullen vertoond worden in Sint-Niklaas.

 

“MOOOVfilmfestival is geen city market filmfestival, we mikken op diverse locaties in Vlaanderen om met ons festival vaak onbekende, maar wel steengoede films te vertonen. In de zeven steden waar het filmfestival actief is worden maar liefst 357 vertoningen gegeven op 55 festivaldagen.

Want overal in de wereld worden films gemaakt. Helaas komt maar een fractie van dit aanbod tot bij ons in de bioscoop of op ons scherm. Meestal zijn het enkel commerciële en westerse films, geflankeerd door een uitgebreid promobudget, die we te zien krijgen. Niets mis mee, maar wel spijtig,”aldus Marc Boonen.

 

Mooov filmfestival Sint-Niklaas programmeert anders en kiest voor films uit de hele wereld. Het filmfestival gaat op zoek naar die regisseurs die kwaliteit combineren met maatschappelijk engagement. Films die commentaar leveren op ontwikkelingen in de samenleving of een artistiek verhaal vertellen dat toch toegankelijk is voor een breed publiek. In Sint-Niklaas worden enkele Belgische avant-premières gehouden zoals ‘The Attack’ en ‘Traumland’.

 

In het kader van MOOOV is er ook een tentoonstelling van foto's van Kris Dewitte in de Stadsschouwburg en een fairtrade- en biobrunch in de Casino op zondag 28 april, met aansluitend een MO*-debat rond het thema 'Klimaat voor Vrede'.

 

 

Programma

ZATERDAG 20 APRIL 
20U  THE ATTACK regie: Ziad Doueiri – Libanon 102’
ZONDAG 21 APRIL 
11U  LES CHEVAUX DE DIEU  
regie: Nabil ayouch – Marokko 115’
17U  MORE THAN HONEY Zwitserland  96’
20U  ELEFANTE BLANCO regie: Pablo Trapero – Argentinië 110’
MAANDAG 22 APRIL 
20U  MIDNIGHT'S CHILDREN regie: Deepa Mehta – India 146’
DINSDAG 23 APRIL 
20U  LES CHEVAUX DE DIEU regie: Nabil ayouch – Marokko 115’
WOENSDAG 24 APRIL 
20U  THE GRANDMASTER regie: Wrong Kar-Wai – China 130’
DONDERDAG 25 APRIL 
20U  TRAUMLAND 
regie : Daniel lambo – België 60'

VRIJDAG 26 APRIL 
20U  THE PATIENCE STONE 
Regie: Atiq Rahimi – Afghanistan 98’

ZATERDAG 27 APRIL 
20U  NO Regie: Pablo Larrain – Chili 115’
ZONDAG 28 APRIL 
15U  WADJDA 
Regie: Haifaa Al Mansour – Saoedi-Arabië 97'

 


Praktisch

Mooov Filmfestival Sint-Niklaas: 20 t.e.m. 28 april 2013 in Siniscoop.

Toegangsprijzen: 7 EUR – 6 EUR voor kansenpashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar. Tickets kunnen vanaf 1 maart online aangekocht worden via www.siniscoop.be.