Boekrecensie: Lucien! ~ Hoe ik als laatste Belg de Tour won - Lucien Van Impe & Filip Osselaer


1976, dat is het jaar van de hete zomer, maar ook het jaar van John Miles (Music), Queen (Bohemian Rhapsody), Abba (Dancing Queen)  en van André Van Duin met zijn ‘Willempie’.

 

1976 was het jaar dat Björn Borg Wimbledon won, Guy Thys werd trainer van de Rode Duivels, Sylvester Stallone schitterde op het witte doek met ‘Rocky’ en Bert en Ernie verschenen voor het eerst in Sesamstraat.

 

Maar 1976 was vooral het jaar van Lucien Van Impe, de renner van Mere die dat jaar de Ronde van Frankrijk won. We zijn nu 40 jaar later en nog steeds is Van Impe de laatste Belg die de Tour won.

 

In het boek ‘Lucien! - Hoe ik als laatste Belg de Tour won’’ vertelt de bijna 70-jarige Lucien Van Impe voor het eerst zelf zijn verhaal, in samenwerking mat auteur, communicatieman en journalist Filip Osselaer. Het boek begint met de geboorte van de kleine Lucien, de derde van de zes jongens van Jef en Julia Van Impe. Lucien vertelt hoe zijn jeugd is verlopen, zo werd hij renner op aandringen van zijn vader, zelf ooit een verdienstelijke amateurrenner.

 

Lucien won meteen zijn eerste koers waar hij aan deelnam, al waren er slechts vijf renners aan de start…”Winnen is winnen”, zei de de trotse vader Van Impe.

 

Op een zeer aangename manier, voorzien van talrijke anekdotes, vertelt De Kleine van Mere zijn verhaal. Zijn leven zou helemaal veranderen wanneer hij in 1976 de Tour de France won. De eindoverwinning kwam niet op bestelling, Lucien moest er hard voor knokken, maar won uiteindelijk voor zijn rivalen Joop Zoetemelk en Raymond Poulidor.

 

Van Impe vertelt zijn verhaal over zijn verziekte relatie met ploegleider Cyrille Guimard, over ‘wieltjeszuiger’ Joop Zoetemelk, maar ook Freddy Maertens, die dat jaar acht ritten en de Groene Trui won, over zijn vrouw Rita en over seks in de Tour…

 

Van Impe gelooft zelf dat hij nog jaren de laatste Belg zal zijn die de Tour won, opvolging is nog niet direct in zicht.

 

‘Lucien!’ is een vlot geschreven boek. Voor velen misschien een eerste kennismaking met de meest  getalenteerde klimmer die ons land gekend heeft. Voor anderen is het verhaal van ‘Lucien!’ een brok nostalgie.Je hoeft helemaal geen wielerliefhebber te zijn om het boek te smaken. Het is eenvoudig en recht uit het hart geschreven, zoals Lucien zelf is. De Kleine van Mere is een grote meneer, die ondanks alle successen, steeds nederig was en nog steeds is.

 

Lucien! ~ Hoe ik als laatste Belg de Tour won - Lucien Van Impe & Filip Osselaer - ISBN: 9789401424554 - Paperback - 256 blz. - Prijs € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo