Geschiedenis


Middeleeuwers tussen hoop en vrees - Cas van Houtert


Middeleeuwers tussen hoop en vrees vertelt het verhaal van de middeleeuwen in acht kenmerkende gebeurtenissen waarin hoop en vrees de toon bepalen.Vrees voor rampen, ziekte, oorlog, nederlaag, de Antichrist, het Laatste Oordeel, hel en verdoemenis. Hoop op vrede, vergeving van zonden, een glimp van geluk en de Wederkomst.


Van Houtert kent de feiten, verstaat de kunst de gebeurtenissen in hun context te plaatsen en weet de verhalen meeslepend te vertellen. Wie wil weten hoe de middeleeuwers leefden, wat ze zagen of meenden te zien, wat ze deden, dachten, geloofden, hoopten en vreesden, zal dit boek niet ongelezen laten.


Middeleeuwers tussen hoop en vrees is onderverdeeld in de volgende hoofdstukken: Karel de Grote, apostel zonder mededogen; De Noormannen, rovers worden koning; Het jaar duizend, in de ban van de wederkomst; De gang naar Canossa, keizers en pausen vechten om de macht; De eerste kruistocht, pelgrims met een zwaard; Cluny, een tweede zon op aarde; Abélard en Héloïse, liefde in de middeleeuwen; De kathedralen, bouwen tussen hemel en aarde.


ISBN 9789086841202 - Paperback - 603 blz.. - Prijs: € 29,95 - uitgeverij: IJzer


Livia Augusta - De machtigste vrouw van Rome - Matthew Dennison

 

Ze was de echtgenote van keizer Augustus, de moeder van diens opvolger Tiberius, grootmoeder van Claudius en overgrootmoeder van Caligula. Meer dan zeven decennia bracht ze door in het politieke machtscentrum van het oude Rome. Daarmee was zij de machtigste vrouw uit die tijd!


De klassieke geschiedschrijvers Tacitus, Suetonius en Cassius Dio beschrijven haar als een manipulatieve echtgenote en een gifmengende stiefmoeder. Auteur Matthew Dennison schetst een completer beeld van deze fascinerende vrouw, die dertien jaar na haar dood door haar kleinzoon Claudius vergoddelijkt werd.


Matthew Dennison studeerde in Oxford en Glasgow. Als journalist en columnist schrijft hij onder andere voor The Times en Telegraph Magazine. Eerder verscheen van hem bij Kosmos het boek De twaalf Caesars.

 

ISBN 9789401905138 - 304 pagina’s - Prijs: €19,99 - Uitgeverij: VBK Media


Wie wij waren - Elizabeth Crook

 

1 augustus 1966, een drukkend hete maandag in Austin, Texas. Op de campus van de universiteit schiet ex-marinier Charles Whitman zestien mensen dood en verwondt er tweeëndertig andere. Shelley Maddox is een van hen. De kogel in haar schouder verandert haar leven en dat van Wyatt en Jack, de twee neven die haar uit de vuurlijn redden. Hun dramatische ontmoeting is het begin van een verboden liefdesaffaire, een ongewenste zwangerschap en een stilzwijgen dat meer dan veertig jaar zal duren.

 

Met Wie wij waren gaat Elizabeth Crook op zoek naar hoe we onszelf en elkaar recht houden als het ondenkbare gebeurt. Op een meeslepende manier vertelt ze het verhaal van een vrouw die in het reine wil komen met zichzelf, met de mensen van wie zij houdt en met een verleden dat haar niet loslaat.

 

Elizabeth Crook schreef behalve artikelen al drie romans, waarvan The Night Journal bekroond werd. Zij woont met haar gezin in Austin, Texas.

 

ISBN 9789401424424 - Paperback - 360 pagina’s - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo