Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!                                     SEPTEMBER 2015


Boekrecensie: Gestrand - Mariëtte Middelbeek


Mariëtte Middelbeek heeft met ‘Gestrand’ opnieuw een prachtige roman geschreven. ‘Gestrand’ is na ‘Single & Sexy’, ‘Turbulentie’, ‘Status OK’, ‘Crash’ en ‘Moederhart! haar zesde boek.

Hier leest u meer


DVD recensie: Big Game - Jalmari Helander


‘Big Game’ is een actiefilm van regisseur Jalmari Helander waarin de president van de Verenigde Staten in gevaar is en door een dertienjarige jongen wordt geholpen om te ontsnappen uit de handen van de terroristen.

Hier leest u meer


Filmtip: Café Derby in Siniscoop


1985. Georges (Wim Opbrouck) is marktkramer en commerçant in hart en nieren.

Wanneer hij de kans krijgt om Café Derby te huren en hoort dat de paus op het terrein naast het café een openluchtmis zal opdragen, ontstaat een briljant plan.

Hier leest u meer


Filmtip: The Maze Runner: The Scorch Trials in Siniscoop


In dit tweede deel van de epische Maze Runner saga, krijgen Thomas (Dylan O'Brien) en de andere Gladers te maken met hun grootste uitdaging tot nu toe: het zoeken naar aanwijzingen over de geheimzinnige en machtige organisatie WCKD.

Hier leest u meer


De Ketnet Moppen Kalender 2016 - Ief Stuyvaert & Peter Goes


Onlangs stond er in de krant dat de mop met uitsterven bedreigd zo zijn, dat mag niet gebeuren zeiden ze bij Ketnet en brachten, in samenwerking met Uitgeverij Lannoo, de enige, echte Ketnet Moppen Kalender voor 2016 uit.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: Woman In Gold in Siniscoop

 

Woman in Gold is een Amerikaans-Britse dramafilm uit 2015, geregisseerd door Simon Curtis. De film is gebaseerd op het waargebeurd verhaal van Maria Altmann

Hier leest u meer


Recensie: Sterk! ~ boost je zelfvertrouwen - Nele De Boeck

 

Zelfvertrouwen- en assertiviteitscoach Nele De Boeck heeft met 'Sterk! - Boost je zelfvertrouwen’ een boek geschreven om je zelfvertrouwen en je assertiviteit te verhogen. Met dit boek wil Nele mensen begeleiden in hun zoektocht naar hun innerlijke sterkte.

Hier leest u meer


Recensie: F.C. De Kampioenen 86 - De Lotto-Kampioen


Carmen is helemaal niet tevreden dat zij niet in de watten wordt gelegd door Xavier. Andere mannen kopen dure bontjassen en rijden met peperdure auto’s.

Maar met het pensioentje van het leger kan Xavier dat niet, Xavier geeft liever zijn geld aan dagschotels in het café.

Hier leest u meer


Filmtip: 'Keet & Koen: De Speurtocht naar Bassie en Adriaan'


In deze familiefilm gaan Keet en Koen, de entertainers van een pretpark en straatartiesten, op zoek naar de vermiste Bassie en Adriaan. Bassie en Adriaan hebben voor hun grote verdiensten als mensenredders een onderscheiding gekregen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Son of a Gun - Julius Avery

 

De 19-jarige JR (Brenton Thwaites) is geen grote crimineel, maar wordt na een misstap toch naar een volwassen gevangenis gestuurd.

De bescherming die hij daar nodig heeft, krijgt hij van de beruchte Australische crimineel Brendan Lynch (Ewan McGregor), die twintig jaar vast zit.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: Victoria in Siniscoop


De Siniclub film van de week is deze keer 'Victoria', een sterk beklemmende én aangrijpende film van regisseur Sebastian Schipper.

Hier leest u meer


Carll Cneut bekroond met prestigieuze Cultuurprijs


Minister van Cultuur Sven Gatz reikte op zondag 20 september  de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Literatuur uit aan de Gentse illustrator Carll Cneut.

Hier leest u meer


Recensie: Niemand hield van Billie Vuist - Marnix Peeters

 

Marnix Peeters heeft met ‘Niemand hield van Billie Vuist’ een nieuwe roman uit. Na ‘De dag dat we Andy zijn arm afzaagden’, ‘Natte Dozen’, ‘De tenondergang en de ongelooflijke wederopstanding van Eddy Vangelis’ en ‘De Trapchauffeur’ is ‘Niemand hield van Billie Vuist’ inmiddels de vijfde roman van Peeters.

Hier leest u meer


'Jacht' is de nieuwste roman van Elvis Peeters


Op zondag 20 september werd de nieuwe roman 'Jacht' van Elvis Peeters voorgesteld tijdens het Eilandfestival te Antwerpen.

Hier leest u meer


Arthur Japin schrijft met 'De Gevleugelde' een historische roman


Tijdens het Eilandfestival in Antwerpen stelde de Nederlandse auteur Arthur Japin zijn nieuwste boek 'De Gevleugelde' voor.

Hier leest u meer


Marc de Bel schrijft met 'Mette' zijn 150ste boek


Zondag 20 september stelde Marc de Bel zijn 150ste boek ‘Mette’ voor in het Red Star Line Museum in Antwerpen.

Hier leest u meer


Joke van Leeuwen stelt haar nieuw boek 'De Onervarenen' voor in Antwerpen


Schrijfster Joke van Leeuwen stelde in Antwerpen haar nieuwe roman, 'De onervarenen' voor .

 

Met haar vorige boek ‘Feest van het begin’ won ze de AKO Literatuurprijs, en in 2012 kreeg ze de Constantijn Huygens-prijs voor haar gehele oeuvre. Daarnaast heeft ze in haar carrière talloze prijzen gewonnen.

Hier leest u meer


Karen Dierickx  stelt haar boek ‘Over de Liefde en zo’ voor in Sint-Niklaas


Zondag 20 september stelde Karen Dierickx ‘Over de Liefde en zo’, voor in boekhandel ‘t Oneindige Verhaal in Sint-Niklaas. ‘Over Liefde en zo’ is reeds haar vijfde jeugdboek.

Hier leest u meer


De wilde heks - de boodschap van de valk - Lene Kaaberbøl


Clara is een wilde heks. Door de andere heksen wordt ze aanvaard als een van hen, maar op school wordt ze gepest. Bovendien heeft Clara’s aartsvijand Chimaera het meer dan ooit op haar gemunt.

Hier leest u meer


Machiavella - Serge Simonart

 

Machiavella is het geheime dagboek van de eerste vrouwelijke eerste minister van allochtone afkomst - bijnaam: Machiavella -, die in 2051 bovendien president wordt van het Europese Parlement. Een stem uit de toekomst spreekt tot ons. De stem der rede, denkt ze zelf. Dit revelerende dagboek van een insider verslaat de gebeurtenissen van op de eerste rij, op de parlementaire banken, achter de schermen en thuis.

Hier leest u meer


Dubbelleven - Tom Bergs


De laatste dag van februari begint voor rechercheur Johan Pieters zoals elke andere, maar dat lijkt al snel te veranderen. Omdat exact een maand later zijn teamchef en jarenlange partner Louis Fransen met pensioen gaat, krijgt hij het gezelschap van de pas als hoofd-inspecteur afgestudeerde Sophie D’Hondt.

Hier leest u meer


Amba of de kleur van rood - Laksmi Pamuntjak


Het is een roerige periode in Indonesië: tijdens de dictatuur van Soeharto worden twaalfduizend veronderstelde communisten opgesloten. Velen laten daarbij het leven zonder rechtszaak. Het verlangen zich nuttig te maken voor de samenleving, leidt ertoe dat Amba en Bhisma elkaar ontmoeten.

Hier leest u meer


Een tijdelijk onderdak - Lut de Block


In Een tijdelijk onderdak heeft de poëzie van Lut de Block een bestemming gevonden, indachtig de uitspraak van Edmund Jabès 'dat schrijvers allemaal zwervende zijn en dat het boek de enige plek is waar ze tijdelijk onderdak kunnen vinden'.

Hier leest u meer


DVD recensie: Lupin The 3th - The Master Thief


De half-Franse, half-Japanse Arsène Lupin the Third wordt al jaren beschouwd als de grootste dief van de wereld. Hij steelt eerder als een sport dan om geld te verdienen en stuurt de binnenkort voormalige eigenaars steevast een verwittiging dat hij aan de haal zal gaan met (een van) hun bezitting(en).

Hier leest u meerDVD recensie: The Book of Negroes


De miniserie ‘The Book of Negroes’ vertelt het verhaal van Aminata Diallo (Shailyn Pierre-Dixon), een 11-jarige meisje uit het dorpje Bayo, vlakbij Segu in West-Afrika. Ze is voorbestemd om vroedvrouw en verhalenvertelster van haar stam te worden. Maar de kleine Aminata wordt, zoals andere dorpsgenoten, gevangen genomen door slavenhandelaars ..

Hier leest u meer


DVD recensie: The Admiral - Roaring Currents


Nadat hij er niet in geslaagd was om een Japanse dubbelspion die zijn rangen had geïnfiltreerd te identificeren, werd admiraal Yi Sun-shin door de Joseondynastie in gevangenschap geplaatst en gemarteld. Het is ondertussen 1597 en de Japanners zijn aan een tweede invasie begonnen...

Hier leest u meer


DVD recensie: Peppa Pig - De Luchtballon

 

Goed nieuws voor alle Peppa-fans! Er is met ‘De Luchtballon’ de eerste dvd van het tweede seizoen verschenen van dit populair biggetje.

Peppa is een tekenfilmserie over een heel lief klein varkentje dat bij haar kleine broer George, haar moeder en pappa varken woont. 

Hier leest u meer


DVD recensie: Boy Choir - François Girard

 

Boychoir vertelt het verhaal van de 11-jarige Stet (Garret Wareing), die zijn alleenstaande moeder verliest na een fataal auto ongeluk.

Wanneer zijn vader, die totaal van hem vervreemd is, genoeg blijkt te hebben aan zijn 'eigen' gezin, besluit de directrice Stet naar een muzikaal jongensinternaat in New Jersey te sturen.

Hier leest u meerDVD recensie: Falco - Seizoen 2


Het tweede seizoen van de Franse topreeks Falco, dat vorige maand met ruim 900.000 kijkers op NPO 1 startte, is uitgebracht op dvd door Just Entertainment. 300 minuten spanning verzekerd met een ijzersterke Sagamore Stévenin in de hoofdrol.

Hier leest u meer


DVD recensie: Chasing Shadows - Seizoen 1


De spannende miniserie ‘Chasing Shadows’ van de regisseurs Christopher Menaul en Jim O’Hanlon is nu op DVD verschenen. De hoofdrollen in deze vierdelige reeks zijn voor Reece Shearsmith en Alex Kingston.

Hier leest u meer


DVD recensie: Maggie - Henry Hobson


‘Maggie’ is de nieuwste film van regisseur Henry Hobson met Arnold Schwarzenegger (Conan, Terminator, Predator, True Lies) en Abigail Breslin (Genomineerd voor 1 Oscar, winnares Screen Actors Guild Award, 26 prijzen, 22 nominaties) in de hoofdrollen. 

Hier leest u meer


Ladies' Night in Siniscoop met de avant-première van ‘Terug naar Morgen’


Dinsdag 15 september waren opnieuw alle dames aan de macht in Siniscoop te Sint-Niklaas tijdens de maandelijkse Ladies Night

Hier leest u meer


Filmtip: Le tout nouveau testament in Siniscoop


In Le tout nouveau testament bestaat God echt; hij woont in Brussel samen met zijn vrouw en zijn tienjarige dochter Ea.


Via zijn computer regelt of eerder ontregelt hij alles op aarde. Op een dag komt Ea in opstand tegen de hatelijke houding van haar vader. Ze hackt zijn computer en verspreidt de sterfdata van iedereen op Aarde.

Hier leest u meer


Kids Day @ Siniscoop met de AP van Keet & Koen - De speurtocht naar Bassie & Adriaan


Zondag 13 september stond er opnieuw een Kids Day op het programma van Siniscoop in Sint-Niklaas.

Deze keer werd in avant-première de film "Keet & Koen - De speurtocht naar Bassie & Adriaan" vertoond.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: Irrational Man in Siniscoop

 

Professor in de filosofie Abe Lucas is een emotioneel verwoest man die alle vreugde in zijn leven heeft verloren.

Kort na zijn aanstelling aan de universiteit van een kleine stad, begint hij een relatie met één van zijn collega's om zijn rampzalig huwelijk te vergeten. 

Hier leest u meer


Katherine Carlyle - Rupert Thomson


Katherine Carlyle ontstaat via IVF. Na een bevriezing van acht jaar, komt ze op natuurlijke wijze ter wereld. Katherine groeit op in een liefdevol gezin, maar toch lijkt een herinnering aan haar ontstaan haar te achtervolgen.

Hier leest u meer


In Molenbeek - Hans Vandecandelaere

 

'Het Marrakesh van Brussel.' ‘De Bronx van de hoofdstad.' ‘Een arbeiderswijk zonder arbeid.' ‘Een wijk die zijn eigen adem ademt.' ‘Een no-go zone.' Voor wie Oud-Molenbeek maar van ver kent, is de Brusselse stadswijk een te mijden plek. Maar hoe gaat het er echt aan toe? Hans Vandecandelaere dook er twee jaar in de coulissen.

Hier leest u meer


Filmtip: Hitman: Agent 47 in Siniscoop


‘Hitman: Agent 47’ gaat over een genetisch gemodificeerde huurmoordenaar (Rupert Friend). Deze perfecte moordmachine is vernoemd naar de laatste twee cijfers van een in zijn nek getatoeëerde barcode en is het resultaat van tientallen jaren onderzoek en 46 prototypes.

Hier leest u meer


Dat kleine geluk - Fleur Van Groningen


Fleur is zesentwintig als haar poging om 'normaal te zijn zoals iedereen' jammerlijk mislukt. Haar leven, gebouwd op de fundamenten van andermans normen en waarden, stort in. Op korte tijd verliest ze haar relatie, haar job en haar toekomstverwachtingen. Er rest haar niets anders dan de lang opgeborgen droom om ooit cartooniste te worden.

Hier leest u meer


Goed gestemd - Christel Lacroix


Hét basisboek over stem van logopediste en stemcoach Christel Lacroix. Een handige gids voor een gezond stemgebruik, een mooie uitspraak en vlotte presentatietechnieken, met veel praktische oefeningen en een gratis oefen-cd.

Hier leest u meer


Munch, een biografie - Atle Næss


Als kind tekende Edvard Munch veel. Een heel andere carrière dan als beeldend kunstenaar kwam dan ook nooit in aanmerking. Al snel vond hij zijn eigen stijl, mede na een bezoek aan het Parijs van de impressionisten. De eerste tentoonstelling waaraan hij deelnam – in 1886, toen hij tweeëntwintig was – leverde hem de nodige kritiek op.

Hier leest u meer


Pascale Naessens stelt 'Puur Eten 2' voor in Antwerpen


Pascale Naessens is de leading lady van het boek in Vlaanderen. Haar boeken zijn een groot succes. Met haar vijf boeken heeft ze samen al 1,2 miljoen exemplaren verkocht en staat ze al twee jaar onafgebroken in de top 10 van de culinaire boeken. Haar boeken zijn ondertussen ook vertaald naar het Engels, Frans, Duits en Chinees.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: The King's Garden


De passie laait hoog op in "The King's Gardens". Dit romantisch drama neemt je mee naar het paleis van Versailles, waar de beroemde tuinarchitect André Le Nôtre in opdracht van de Franse zonnekoning Lodewijk XIV de tuinen ontwerpt.

Hier leest u meer


Born this way - Pieter Adriaens en Andreas De Block


In dit boek brengen twee filosofen klaarheid in oud en nieuw onderzoek uit de homowetenschappen. Ze bespreken studies over criminele pinguïns, hitsige suikerooms en homoseksuele tweelingen. Daarbij doen ze wat wetenschapsfilosofen gewoonlijk doen: lastige vragen stellen en zekerheden doorprikken.

Hier leest u meer


Drie nieuwe films in Siniscoop deze week


Deze week staan er drie nieuwe films op het programma van Siniscoop in Sint-Niklaas.


Naast de komedies ‘Vacation’ en ‘Le Tout Nouveau Testament’ kan je vanaf 3 september wekelijks opnieuw genieten van de Siniclub film. Deze week staat ‘The King's Gardens’ met o.a. Matthias Schoenaerts op de affiche van de Siniclub.

Hier leest u meer


DVD recensie: Suite Française - Saul Dibb


De film ‘Suite Française’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Irène Némirovsky, waarvan het handgeschreven manuscript pas 56 jaar nadat de Irène werd afgevoerd naar Auschwitz werd ontdekt door haar dochters en alsnog werd uitgegeven. Het boek werd een groot succes, een  verfilming kon niet uitblijven.

Hier leest u meer


Jeugdauteur Luc Embrechts schrijft met 'Aquasfeer X56A' tweede boek in de reeks 'Uitvinderszootje'

 

Jeugdauteur Luc Embrechts is bekend van de Dir-Yak reeks en de Vampierzootje reeks. In 2014 verscheen bij uitgeverij Abimo een gloednieuwe reeks van Luc met als titel ‘Uitvinderszootje’. Deze reeks gaat over, zoals je al kan raden, uitvinders die net zoals de vampieren er steeds een zootje van maken. Dus het is weer lachen en gieren geblazen!

Hier leest u meer


DVD recensie: Jackie & Ryan - Ami Canaan Mann


Ryan (Ben Barnes) is een hippe muzikant die met zijn gitaar door Amerika zwerft. Hij probeert aan de kost te komen als straatmuzikant. Wanneer Ryan op een dag toevallig Jackie (Katherine Heigl) ontmoet, ontstaat er een vriendschap tussen de twee.

Hier leest u meer


DVD Recensie: Foute Vrienden De Film - Jan Willems


Na twee seizoenen ‘Foute Vrienden’ op 2BE trokken de vier vrienden op reis door Europa en maakten er een heuse film vol grappen en waanzinnige opdrachten van.

Begijn Le Bleu, Jeron Dewulf, Thomas Smith en Christophe Stienlet, die Steven Goegebeur vervangde, spelen onder meer straatartiesten in Parijs, sommeliers in een kasteel en halen hun beste versiertrucs boven in Barcelona…

Hier leest u meer