Kinyonga ontvangt de Inclusieve Griffel 2011


Kinyonga ontvangt de Inclusieve Griffel 2011

Dit jaar ontving Kinyonga de Inclusieve Griffel 2011. Daarmee prijkt dit creatief bureau tussen het lijstje van eerdere winnaars zoals Brigitte Minne, Marc De Bel, weekblad Flair, Do van Ranst, Mireille Geus, Hilde Loeters en Renate Dorrestein. De uitreiking vond plaats op woensdag 2 november op de boekenbeurs van Antwerpen.

De Inclusieve Griffel wordt sinds 2003 jaarlijks uitgereikt door Inclusie Vlaanderen, de Vlaamse dochter-vzw van de Nationale Vereniging voor Hulp aan Verstandelijk Gehandicapten. De vzw geeft deze erkenning aan een auteur of organisatie die personen met een verstandelijke beperking in een vanzelfsprekende rol plaatst. Boeken
of publicaties waarin alles te serieus en te nadrukkelijk rond handicap draait, komen dus helemaal niet in aanmerking.

Dit jaar wordt voor het eerst een kindertheaterstuk bekroond: ‘Malus’, naar het gelijknamige boek van Marc de Bel, geschreven door Kinyonga.

Kinyonga is een jong creatief bedrijf onder leiding van Bernd Verzele (Zulte) en Jan Verleyen (Oudenaarde).
Naast workshops en totaalconcepten brengen zij ook theater. Met ‘Don Quichote’ brachten ze eind september in Oudenaarde alvast een gesmaakte reeks van 8 uitverkochte ‘paardentheatervoorstellingen’.
Met Malus schreven ze deze keer een ‘kindertheatervoorstelling met pit’, een verhaal over een jongetje dat ‘anders is’ en zich niet echt thuis voelt tussen zijn leeftijdsgenootjes. Het script werd door Inclusie Vlaanderen gespot en prompt met de Inclusieve Griffel bekroond.

Bernd: “Met Malus is het onze bedoeling een theaterstuk te brengen waar elk kind met of zonder (auditieve, visuele, verstandelijke) beperking kan van genieten. We vinden dat het aanbod gerust wat groter of uitgebreider mag zijn voor deze doelgroep, maar dan liefst zonder daarvoor aparte voorstellingen in te richten. Ons idee van
inclusie is immers spelen voor een ‘gemengd publiek’.”

Jan: “Daarom moedigen we scholen of verenigingen aan om bij het boeken van een voorstelling samen te werken met een voorziening voor mensen met een beperking. Op die manier kunnen we ook ons steentje bijdragen aan een inclusieve samenleving. We proberen daarenboven met Malus thema’s als diversiteit, pesten en handicap bespreekbaar te maken”

Malus is bedoeld voor kinderen van 7 tot 10 jaar en gaat op dinsdag 20 maart 2012 in première te Kruishoutem (CC De Mastbloem). De Malusmedewerkers zijn Allen de Bel, Bernd Verzele, Jan Verleyen en Jozefien Vanquickenborne.

Voor meer info of boekingen neem je best een kijkje op www.kinyonga.be

 

Bekijk hier alle foto's