Boekennieuws


Thomas Vanderveken nieuwe voorzitter Lezersjury Gouden Boekenuil 

 

In 2015 organiseert Boek.be, met de steun van Fintro, de vierde editie van de Gouden Boekenuil. Het is de belangrijkste literaire prijs van Vlaanderen. Wie kandidaat is voor de Lezersjury kan zich al op de Boekenbeurs aanmelden.

 

 

Thomas Vanderveken: “Ik lees vaak op de trein. De andere pendelaars slaan geen acht op die rustige kerel met z’n boek. Ze moesten eens weten wat voor opwindende, ranzige, hilarische, wrange, geile, poëtische, wrede, monsterlijke en tragische momenten ik intussen beleef. Ik kijk er nu al naar uit om die heftige ervaringen te delen met iedereen in de lezersjury.”

 

De Vakjury, bestaande uit Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte, is volop bezig met het lezen van de literaire oogst van 2014. Eind januari 2015 maakt Boek.be de longlist van 20 kanshebbers bekend. Voor Friedl’ Lesage is het de derde keer dat zij voorzitter is.

 

Friedl’ Lesage: “Lezen was al een morele plicht die ik mezelf heb opgelegd. Dank zij deze opdracht heb ik de voorbije twee jaar de Nederlandstalige literatuur nog beter leren kennen en wordt mijn nieuwsgierigheid naar wat nog geschreven zal worden, alleen maar groter. Met veel gezonde goesting neem ik dus opnieuw het Juryvoorzitterschap op.”

 

Friedl Lesage en Thomas Vanderveken maken op 30 april 2015 de winnaars bekend in de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel. Op 25 februari wordt de lijst van de vijf genomineerdenbekendgemaakt.

 

Boekenbeurs

Kandidaten voor de Lezersjury kunnen zich op de Boekenbeurs al inschrijven op de stand van Fintro. Thomas Vanderveken zoekt vijf enthousiaste lezers om samen de vijf genomineerde boeken te lezen. Afspraak in de Fintro Leestuin (hal 4, stand 405).

 


Verkoop van e-books in Vlaanderen blijft op  3% hangen.

 

Van januari tot eind september 2014 werden in Vlaanderen bijna 300.000 e-books verkocht. Dat is 3% van de totale boekenverkoop in Vlaanderen. Daarmee blijft de e-bookverkoop in Vlaanderen in het derde kwartaal op hetzelfde niveau als in het tweede kwartaal van 2014.

 

Vlaanderen loopt nog steeds achter op Nederland waar de digitale verkoop nu 4,7% van de totale omzet vertegenwoordigt. De verkoop wordt vooral online gerealiseerd. Bijna 1 boek op 4 dat vandaag bij een webshop wordt gekocht, is een e-book. Het overgrote deel van de verkochte e-books is literaire fictie. Non-fictie is slechts goed voor 10% van de verkoop .

 

Vandaag zijn bijna 34.500 boeken als e-book verkrijgbaar, dat is 42% van het totaal aantal beschikbare boeken. Het aantal verkooppunten stijgt maand na maand. Nu zijn er in Vlaanderen al 178 verkooppunten van e-books. Dat is 7% meer dan drie maanden geleden.

 

De grootste stijging merken we bij de verkoop van de toestellen. Het aantal e-readers en tablets is in het derde kwartaal met 32 procent gestegen. Opvallend is dat het aantal verkochte e-books niet in dezelfde verhouding stijgt, wat doet vermoeden dat de piraterij de belangrijkste concurrent vormt voor de e-bookverkopers.


Joost de Vries wint Gouden Boekenuil 2014 voor De republiek 

Stefan Hertmans wint Prijs van de Lezersjury voor Oorlog en terpentijn 

 

In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond op donderdag 24 april de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2014.

 

 

Joost de Vries wint de Gouden Boekenuil 2014, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. Zijn roman De republiek is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar.

De Vries ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre.

 

De prijs van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar Oorlog en terpentijn van Stefan Hertmans. Hertmans ontvangt 

2.500 euro en een pen van Montblanc. 

 

 


Boekenweek start op zaterdag 8 maart 

 

De Boekenweek start op zaterdag 8 maart en loopt t/m zondag 16 maart in Vlaanderen en Nederland. De Boekenweek legt dit voorjaar weer heel wat troeven op tafel om iedereen aan het lezen te krijgen. 

 

Een mooie jonge vrouw 

Tijdens de Boekenweek krijgt u bij uw favoriete boekhandelaar 

het Boekenweekgeschenk Een mooie jonge vrouw cadeau bij 

aankoop van om het even welk boek vanaf 12,50 euro. De 

vertaalrechten van het Geschenkboek al voor het verschijnen 

verkocht aan meerdere buitenlandse uitgeverijen.

 

Deze prachtige novelle werd geschreven door Tommy Wieringa, die vorig jaar voor zijn aangrijpende roman Dit zijn de namen werd bekroond met de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil en met de Libris Literatuurprijs.

De lijst van deelnemende boekhandels vindt u op www.boekenweek.be

 

HOPLA huppelt voortaan bij Ballon Media 

 

Ballon Media heeft vanaf 1 maart alle exploitatierechten van HOPLA 

overgenomen die sinds 2008 in handen waren van Uitgeverij Averbode. De beheerder van JOMMEKE exploiteert voortaan het volledige universum rond het wereldberoemde konijntje: boeken, televisieprogramma’s, dvd’s, video on demand, merchandising... 

 

HOPLA is van oorsprong een 3D-animatiereeks voor kinderen tussen 0 en 5 jaar. In elke aflevering beleeft HOPLA met zijn vrienden een avontuur rond één bepaald thema dat zeer herkenbaar is: de speeltuin, feestvieren, ziek zijn... Zijn vriendjes zijn het 

varkentje Onki, het beertje Nina en het poesje Lola. 

 
Alexis Dragonetti (CEO Ballon Media): ”Binnen onze activiteit als 
kinderboekenuitgeverij zijn wij gespecialiseerd in content die zich richt naar kinderen tussen 0 en 9 jaar. Wij gaan daarbij voor een ludo-educatieve aanpak die het kind in elk van zijn groeifases helpt om zich te ontwikkelen. HOPLA past perfect in dit plaatje, 
zowel inhoudelijk als qua doelgroep. We zijn bovendien verheugd dat we met HOPLA opnieuw een lokale creatie internationaal kunnen beheren.”

Vlaamse graphic novel 'De kleuren van het getto' wint twee prestigieuze Amerikaanse prijzen

 

Auteur Aline Sax (Berchem) en illustrator Caryl Strzelecki (Lommel) winnen op een week tijd twee prestigieuze prijzen in de VS: de National Jewish Book Award en de Sydney Taylor Book Award.

 

De kleuren van het getto (De Eenhoorn, 2011) werd door de Amerikaanse uitgeverij Eerdmans Books for Young Readers vertaald naar het Engels. The War within These Walls kwam in september 2013 op de Engelse markt. Vorige week werd het boek bekroond met de National Jewish Book Award. Gisteren werd bovendien bekend gemaakt dat de beklijvende graphic novel van historica Aline Sax en illustrator Caryl Strzelecki ook de 'silver medal winner' is van de Sydney Taylor Book Award in de categorie tieners.

 

The War within these Walls werd erg warm onthaald in de VS. De vertaling stond op de lijst 'Best Books of 2013' van zowel Publishers Weekly als Kirkus review. Op één zo'n lijst staan, is een hele eer. Beide lijsten halen, is dan ook erg bijzonder.

 

Over de prijzen

 De National Jewish Book Award wordt gesponsord door de Jewish Book Council, een non-profit organisatie in New York met als doel de promotie van Joodse boeken. De National Jewish Book Award wordt beschouwd als de meest prestigieuze prijs op het vlak van Joodse literatuur.

 

De Sydney Taylor Book Award bekroont de beste boeken voor kinderen en tieners die de Joodse ervaring op een authentieke manier voorstellen. De prijs wordt uitgereikt door de Vereniging van Joodse Bibliotheken in de VS.

 

De kleuren van het getto

Warschau, oktober 1940. Het stadsdeel waarin Misja woont, wordt herschapen tot getto. Alle Joden uit Warschau en omgeving worden in het getto samengebracht en opgesloten. Ziektes, honger en deportaties roeien de bevolking langzaam maar zeker uit.

 

Misja wil zich niet zomaar bij de situatie neerleggen. Hij zoekt uitwegen uit het getto en brengt zijn familie eten. Als hij benaderd wordt door een verzetslid, sluit hij zich bij hen aan. Immers, er zijn twee manieren om te sterven: weerloos als schapen of al vechtend!

 

Een indringend verhaal over het harde, uitzichtloze leven in een Joods getto anno 1940. Tekst en beeld doen je regelmatig naar adem happen.

Vertaald naar het Engels en het Deens.

 

Graphic novel - 14+ - 176 blz. - isbn 978-90-5838-736-3 - € 18,95 - Uitgeverij: De Eenhoorn