Boekrecensie: Als je dit leest ben ik er nog - Jette Vonk


Jette Vonk (1980) studeerde journalistiek en culturele antropologie en werkt als freelance journalist.  Samen met haar man Bas en haar zoontje Mac woont ze op het platteland van Noord-Brabant. In ‘Als je dit leest ben ik er nog’, schreef de 33 jarige Jette Vonk haar eigen verhaal neer.

 

Op 25 juni 2013 krijgt Jette te horen dat ze borstkanker heeft. Het nieuws komt als een donderslag bij heldere hemel. Ze heeft een levensverwachting van gemiddeld twee jaar. In enkele dagen tijd is het leven van Jette, haar man Bas en hun tweejarig zoontje totaal verwoest. Hun leven zal nooit meer hetzelfde zijn als voorheen.

 

Het leven van Jette tot nu toe eindigt hier en ze begint aan een nieuw leven. Een leven waarvan de toekomst één grote onzekerheid is.

Maar Jette blijft niet bij de pakken zitten. Vanaf het moment dat ze de keiharde diagnose kreeg begon ze aan een zoektocht hoe ze met dit nieuws om moest gaan. Ze haalt het maximum uit de extra time die ze krijgt. Ze stelde een bucketlist op en begon een blog, waar dit boek uit is gegroeid.

 

Jette geniet van elke seconde, elke minuut, elk uur, elke dag, elk moment van  haar familie en de mensen van wie ze houdt, van grote en kleine dingen.  Ze reist naar Bali, Singapore en Kreta. Met mediteren heeft ze de kracht en energie om verder te gaan  en heeft ze de juiste balans in haar leven gevonden. Haar leven wordt afgewisseld met momenten van geluk en met momenten van de keiharde realiteit.

 

Het verhaal is geschreven in een dagboekvorm. De korte dagboekfragmentjes bevatten soms titels van boeken en liedjes en  worden afgewisseld door  foto’s, gedichten en citaten. Het verhaal begint met een proloog waarin Jette op onderzoek gaat in het ziekenhuis tot 27 november 2015, twee jaar na de diagnose.

 

Je zou denken  dat dit  een zwartgallig verhaal  is over het verloop van haar ziekte, maar dat is het totaal niet. Natuurlijk  komt de diagnose en de behandeling aan bod, maar het is het verhaal hoe Jette haar leven opneemt na de diagnose. De vragen, de angsten en onzekerheid waarmee ze geconfronteerd wordt.

 

Dit boek is een verhaal van moed en hoop. Een oprecht verhaal van een sterke vrouw die laat zien dat als je met kanker geconfronteerd wordt, het  leven nog mooi kan zijn. Dit boek  kan ook een houvast betekenen en een inspiratiebron zijn voor lotgenoten. Breng zeker ook een bezoekje aan haar blog: www.zondervonkgeenvuur.nl.

 

ISBN: 9789022577073 - Paperback - 176 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: Boekerij