'Les chevaux de Dieu' lokt massa naar Siniscoop


Dat er nood is aan een filmfestival met wereldfilms bewees de film ‘Les chevaux de Dieu’. Vele liefhebbers, bijna een uitverkochte zaal, genoot van deze Marokkaanse film over zelfmoordenaars. Het MOOOVfilmfestival bewees opnieuw dat het in Sint-Niklaas mag rekenen op een geslaagde eerste editie.


De film

Een krottenwijk nabij Casablanca. Een partijtje voetbal tussen straatschoffies ontaardt in een straatgevecht. Yachine en Nabil zijn twee van de jongens. Ze worden beschermd door Hamid, de oudere broer van Yachine. Hamid moet naar de gevangenis. Twee jaar later komt hij vrij als een voorbeeldige jongen, die er nu wél fundamentalistische ideeën op nahoudt.

 

Deze aangrijpende kroniek analyseert hoe enkele jeugdvrienden ertoe komen zichzelf uiteindelijk op te blazen. Het verhaal is gebaseerd op de roman van Mahi Binebine The Stars of Sidi Moumen, over de bomaanslagen in Casablanca in 2003. Nabil Ayouch zoomt in op de jeugd van zelfmoordenaars, niemand wordt immers als terrorist geboren.

 

Armoede, frustratie, criminaliteit én de gevangenis dienen als leerschool voor jongeren die zich door fundamentalisten als kanonnenvoer laten gebruiken. Net als in 'Ali Zaoua' overtuigen de (niet-professionele) hoofdacteurs, de broers Abdelhakim en Abdelilah Rachid.

 

De titel van de film verwijst naar de belofte: ”Vlieg, paarden van God, en de poorten van de hemel zullen zich voor u openen.”, een zin uit een tekst over de Jihad, herhaaldelijk gebruikt door Bin Laden. Prachtige fotografie en soundtrack. In Rotterdam bekroond met de IFFR Award, van de jongerenjury.


Het filmfestival, dat zich richt op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcinema,

loopt nog tot 28 april.


Het programma:


WOENSDAG 24 APRIL

20U  THE GRANDMASTER regie: Wrong Kar-Wai – China 130’

DONDERDAG 25 APRIL

20U  TRAUMLAND regie : Daniel lambo – België 60'

VRIJDAG 26 APRIL

20U  THE PATIENCE STONE Regie: Atiq Rahimi – Afghanistan 98’

ZATERDAG 27 APRIL

20U  NO Regie: Pablo Larrain – Chili 115’

ZONDAG 28 APRIL

15U  WADJDA Regie: Haifaa Al Mansour – Saoedi-Arabië 97'

 


Praktisch

Mooov Filmfestival Sint-Niklaas: 20 t.e.m. 28 april 2013 in Siniscoop.

Toegangsprijzen: 7 EUR – 6 EUR voor kansenpashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar.


Meer info en tickets via www.siniscoop.be.