MOOOV Filmfestival op donderdag 28 april met 'Tanna', 'The Clan' en 'Fuocoammare' in Siniscoop


Tanna op 28.04 om 14.30u, op 01.05 om 11.00u en op 03.05 om 20.00u in Siniscoop

 

Voor de film TANNA verplaatsen we ons naar de exotische Zuid-Pacific, waar de jonge Wawa verliefd wordt op Dain. Zij zijn beiden lid van één van de laatste traditionele stammen van het eiland. Wanneer er een strijd losbarst met een andere stam, wordt Wawa, als deel van de vredesonderhandeling, uitgehuwelijkt aan één van hen. Hoewel het uithuwelijken deel van de traditie is en de volkeren een huwelijk uit liefde niet kennen, weigeren Wawa en Dain zich bij hun lot neer te leggen…

 

Met een haast ongekende puurheid, midden de ongerepte natuur, gaan twee jongeren uit liefde voor mekaar de strijd aan met traditie. Tot dusver niks nieuws zal je denken, was het niet dat TANNA niet alleen gebaseerd is op ware feiten, overtuigend sterk gespeeld wordt door de bewoners van het dorpje Yakel – allemaal first-timers – én we nog nooit een film te zien kregen uit die regio.

 

Op de achtergrond domineert een dreigende vulkaan niet alleen het landschap maar ook het geloof en het leven van de mensen. Laat je overdonderen!


El clan op 28.04.om 17.00u

 

Argentinië, begin de jaren '80. Achter de façade van een doodgewone familie in een traditionele buurt van Buenos Aires verbergt zich een sinistere clan die gespecialiseerd is in ontvoeringen waarbij een grote som losgeld wordt gevraagd. Maar ook na betaling ervan worden de slachtoffers soms in koelen bloed vermoord. Arquímedes, de patriarch van de familie, leidt en plant de operaties.

 

Tijdens de militaire dictatuur hield hij zich al bezig met louche zaakjes en werd hij een vertrouwenspersoon van de militaire junta. De trucjes die hij toen leerde, gebruikt hij nu voor persoonlijk gewin. Alle leden van de familie, ook zijn vrouw en kinderen, zijn in meerdere of mindere mate bij de misdadige activiteiten betrokken. Terwijl de jongsten braaf hun huiswerk maken aan de familietafel, roepen de ontvoerden in de kelder luidkeels om hulp.

 

Alejandro, de oudste zoon, is een sterspeler bij een befaamde Argentijnse rugbyploeg. Hij helpt zijn vader bij het selecteren van mogelijke rijke slachtoffers, wiens familie in staat is om het losgeld te betalen. Maar als hij serieuze verkering krijgt met een meisje, begint zijn geweten te knagen.

 

Op een boeiende manier verpakt Pablo Trapero de ware feiten waarop de film is gebaseerd, in een melodramatische thriller. EL CLAN werd de grootste kaskraker uit de Argentijnse filmgeschiedenis.


Fuocoammare op 28.04 om 20.00u en op 29.04 om 14.30u

 

Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee  ‘s werelds ergste ramp sinds de Holocaust. In tegenstelling tot veel journalisten verbleef hij een jaar lang op Lampedusa, een eiland halverwege tussen Libië en Italië en filmde zo goed als zonder assistentie de routine van de opvang van vluchtelingen en het dagelijkse leven op het eiland.

 

Zo volgt de camera Samuele Puccilo, een 12-jarige jongen met een lui oog die met zijn katapult op imaginaire vijanden jaagt, en dokter Bartolo Pietro, die bij elke aankomst van een boot aanwezig is om te onderzoeken wie van de vluchtelingen het dringendst behoefte heeft aan medische zorg. Rosi volgt de redding van een schip, maar benedendeks vindt zijn camera vijftig doden. Dood door uitdroging en verstikking.

 

Confronterende, emotionele beelden in een beklijvende film die met zijn grootse cinematografie terecht de Gouden Beer won op het recente filmfestival van Berlijn. “Vissers accepteren alles wat uit zee komt. Laten wij daar in Europa een voorbeeld aan nemen!” riep regisseur Gianfranco Rosi met de Gouden Beer in zijn hand.

 

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be