Luc Descamps, Herman Van Campenhout en Dirk Bracke over 'De Portret-reeks'


In de Rode Zaal vond zaterdag 3 november een gesprek plaats over ‘De Portret-reeks’,  uitgegeven door uitgeverij Abimo. Het is een ontroerende en hartverwarmende young-adult reeks, bedoeld voor lezers van 13 tot 16 jaar, met brandend actuele thema's.


Ina Vandewijer had een gezellige babbel met Luc Descamps, Herman Van Campenhout en Dirk Bracke, de bekende young-adult auteurs die de lezers een intieme blik geven in het hoofd en het hart van bijzondere jongeren die vertellen over hun ervaringen.

‘De Portret-reeks’  is een boekenreeks over heel gewone maar tegelijkertijd heel bijzondere jongeren. Het gaat over jonge mensen die op één of andere manier een boodschap hebben voor ons. Het is de bedoeling om mensen te raken met personages en om jongeren
even door de ogen van anderen te laten kijken.

In de 'Portret-reeks' zijn al drie boeken verschenen. De thema's van deze zijn hoogbegaafdheid, autisme en hulpbehoevend. Jonge mensen verplaatsen zich graag in de huid van anderen en het bijzondere aan deze reeks is dat het zeer herkenbare verhalen zijn.

Luc Descamps schreef het boek 'Portret: Gewoon anders', een verhaal van een jongen met autisme. Samuel spreekt niet en vermijdt elke vorm van contact. Wanneer Rani zijn nieuwe buurmeisje wordt, verandert er echter iets. Rani kan prachtig zingen. Met de klank van haar stem bereikt ze iets waar anderen niet in slagen: ze komt binnen in Samuels stille wereld.

'Portret: Buitenbeen' is geschreven door Dirk Bracke en is het verhaal vande bijna vijftienjarige Delphine, die in een rolstoel zit. Ze wil dolgraag zijn zoals haar gezonde leeftijdgenoten, maar haar lichaam zit haar soms vreselijk in de weg. Delphine haat de starende blikken op straat, de vervelende opmerkingen op school en het onbegrip van haar omgeving.
Ze voelt zich vaak ongelukkig en denkt bij voorbaat dat ze geen enkele kans maakt als ze per e-mail een uitnodiging voor een filmauditie ontvangt.
Maar dan ontmoet ze Robin, een lotgenoot. Met zijn hulp onderneemt Delphine dingen die ze in haar eentje nooit voor mogelijk gehouden had.

‘Portret:  IQ 140’ is over hoogbegaafdheid en geschreven door Herman Van Campenhout en Dirk Bracke.
Een IQ van 140? Klinkt heerlijk, zal je denken, maar niet iedereen denkt er zo over.
Lauren is hoogbegaafd en zit een jaar voor op de middelbare school. Ze voelt zich een buitenbeentje in de klasgroep. Evelien is de enige met wie ze graag optrekt en aan wie ze alles kan vertellen.
Op het schoolbal leert ze de hoogbegaafde Jonathan kennen, op wie ze meteen verliefd wordt. Ook Jonathan is niet populair in zijn klas en hij zou liever een lager IQ en meer vrienden hebben.
Een pijnlijke gebeurtenis op het galabal verstoort hun prille romance.

IQ 140 is de kick-off voor een ontroerende en hartverwarmende young adult reeks met brandend actuele thema’s. Bekende young adult auteurs geven je een intieme blik in het hoofd en het hart van bijzondere jongeren.


Klik op een link voor meer info

Buitenbeen - Dirk Bracke - Prijs: 15,95€

Portret IQ 140 - Dirk Bracke en Herman Van Campenhout - Prijs: 15,95€

Gewoon Anders - Luc Descamps - Prijs: 15,95€