Roman


Dora G. - Greet Jacobs


Ik heb een leven gevonden in de vuilnisbak. Een mens mag niet in andermans spullen snuisteren. Dat zijn mijn zaken niet. Sorry daarvoor. Maar het is goed bedoeld. Het is om haar het verhaal te geven waarop ik vind dat ze recht heeft.


In een container op straat vindt Greet Jacobs een vreemde hoop spullen. Documenten, een agenda, wat medicijnen en drie koffers, alles wat overblijft van één vrouw: Dora G. Het is het begin van een fascinerende zoektocht naar een weggegooid leven. Wie was deze vrouw? Valt haar leven nog te reconstrueren? Wat is haar verhaal en wat heeft de oorlog daarmee te maken? Haar nieuwsgierigheid leidt Greet veel verder dan ze ooit had kunnen denken. In Dora G., een weggegooid leven onderzoekt ze hoe ver je kan graven in andermans leven en ontdekt ze hoe je kan gaan houden van iemand die je niet kent.


Greet Jacobs studeerde in 2014 af als actrice aan het RITS in Brussel. Dora G. was haar afstudeervoorstelling. Nu verhaalt Greet Jacobs de meeslepende en waargebeurde zoektocht achter die voorstelling in haar debuutroman Dora G., een weggegooid leven.


ISBN 9789401428767 - Paperback - 192 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo


Het voorgevoel - Emmanuel Bove


Parijs, 13 augustus 1931.
‘Ruim een jaar geleden was Charles Benesteau weggegaan bij zijn vrouw en kinderen, hij had zich niet meer vertoond op de rechtbank, hij had gebroken met zijn familie en schoonfamilie, met zijn vrienden, en zijn appartement aan de Boulevard de Clichy had hij verlaten. Wat was er gebeurd?’
Niets eigenlijk, maar in Benesteau sluimerde al jaren de afkeer van een leven dat in alle opzichten overzichtelijk was. Van de ene dag op de andere was hij in de Rue de Vanves (in een achterbuurt nabij station Montparnasse) gaan wonen omdat hij een nieuw leven wilde beginnen, vrij van de zekerheden die hem van kinds af aan omringd hadden. De vraag is echter of een burgerlijk bestaan zich zomaar aan de kant laat schuiven.        

 

Het voorgevoel, vraagt Marie Darrieussecq in haar voorwoord bij Le Pressentiment, is dat ‘het voorgevoel van de lezer, die al bij de eerste notities van deze elegie voelt dat de vlucht van Charles gedoemd is om te mislukken’?


Emmanuel Bove (1898 – 1945) werd ontdekt door Colette. Zij zorgde er persoonlijk voor dat zijn eerste roman, Mes Amis, werd uitgegeven. Na de oorlog is zijn omvangrijke oeuvre in de vergetelheid geraakt. Het werd eind jaren tachtig herontdekt in Frankrijk en Duitsland, vooral met dank aan Peter Handke en Wim Wenders. Ook Michel Houellebecq, Marie Darrieussecq, Kees van Kooten en Arnon Grunberg behoren tot zijn bewonderaars.


ISBN 978 90 295 391 73 - Hardcover - Prijs: € 18,99 - Uitgeverij: De ArbeiderspersBidden en vallen - Henk van Straten


Tom, accountmanager van een luxe horlogemerk, moet een succes zien te maken van zijn zakenreis naar Hongkong. Dan komt alles goed. Dan kan hij zich herpakken en eindelijk weer liefde tonen aan zijn gezin. Maar vlak voor vertrek, op een warme zondagochtend in november, stapt hij met een Marokkaanse jongen de struiken in. De vraag: 'Val ik misschien eigenlijk op mannen?' groeit al snel uit naar een vraag die veel groter en ingrijpender is.


Niet alleen Toms wereld valt uit elkaar. Terwijl hij in Hongkong wanhopig naar zichzelf zoekt verliezen ook de mensen thuis de grip op hun leven; zijn vrouw vlucht in het boeddhisme, zijn zwager faalt als schrijver en diens vriendin put troost en geborgenheid uit seks. Ondertussen, in de moskee, bidt een jongen voor de kracht om met zijn daden te kunnen leven.

Bidden en vallen is een mokerslag van een roman. Een meesterlijk verhaal over verlies, troost en houvast.


ISBN 9789038800806 - 448 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Nijgh & Van Ditmar


Wie zoet is - A.H.J. Dautzenberg


Een man van middelbare leeftijd doorkruist het hele land. Hij neemt interviews af en plaatst die op zijn weblog. Wat hem precies beweegt, blijft lang onduidelijk. Uiteindelijk resteert er maar één vraag: is hij een dader of een slachtoffer?


Met Wie zoet is schreef A.H.J. Dautzenberg een beklemmende roman over eenzaamheid, pijn en verlossing. Het werk roept herinneringen op aan de naturalistische klassiekers van Marcellus Emants en J. van Oudshoorn.


A.H.J. Dautzenberg (Heerlen (Nederland), 1967) debuteerde in 2010 met de verhalenbundel Vogels met zwarte poten kun je niet vreten. Sindsdien is hij niet meer weg te denken uit de Nederlandse letteren. Dautzenberg schrijft romans, verhalen, essays, gedichten en toneel. Zijn werk werd genomineerd voor verschillende literaire prijzen.


ISBN 9789025442200 - Paperback - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Atlas


Verdwaald - José Vriens


José Vriens heeft een heel oeuvre op haar naam staan en is voorlopig niet van plan te stoppen met schrijven. In haar boeken verwerkt ze actuele thema’s die bij een groot lezerspubliek aanslaan. Haar nieuwste roman, Verdwaald, is een verhaal over dementie, erfenissen en liefde.


‘Het mooiste van het schrijven van dit verhaal vond ik oma,’ vertelt de auteur. ‘Je ziet wat dementie met haar doet en hoe ze reageert op haar kleindochter.’ Zelf komt Vriens het thema dementie ook in haar omgeving tegen, maar gelukkig in een mildere vorm dan in haar nieuwste roman. Intussen zit de veelschrijver niet stil – na Verdwaald verschijnt er in het najaar nog een boek van haar hand.


Verdwaald draait om kunstenares Fleur Doornslag, die al heel wat jaren bij haar grootmoeder op de boerderij woont. Als er plannen zijn om naast hun boerderij een groot hotel te bouwen, protesteren zij heftig, helaas met weinig effect. Dan duiken er maar liefst twee mannen op in het leven van Fleur. Galeriehouder Justin Mars wil dat Fleur bij hem exposeert, maar hij is tevens de eigenaar van een grote vastgoedfirma. Is zijn motief wel helemaal zuiver? Robin Verdonk werkt in het gehate hotel. Hij blijkt echter bijzonder aardig te zijn. Als oma onverwacht komt te overlijden ontdekt ze het ware karakter van de beide mannen.


ISBN: 978-90-8660-291-9 - 328 blz. - Prijs: € 18,95 - Uitgeverij: Ellessy


Machiavella - Serge Simonart


Machiavella is het geheime dagboek van de eerste vrouwelijke eerste minister van allochtone afkomst - bijnaam: Machiavella -, die in 2051 bovendien president wordt van het Europese Parlement. Een stem uit de toekomst spreekt tot ons. De stem der rede, denkt ze zelf. Dit revelerende dagboek van een insider verslaat de gebeurtenissen van op de eerste rij, op de parlementaire banken, achter de schermen en thuis. Het dagboek legt het onthutsende contrast bloot tussen wat een politicusdenkt en voelt, en wat hij/zij in het openbaar zegt en doet. Het boek biedt messcherpe observaties, meedogenloze portretten, genadeloze analyses, en roddel van het hoogste niveau. Maar voor, tijdens en na al dat gekrakeel, in schril contrast met haar machtspositie, giert in Machiavella de vrees: zal mijn geheim ontdekt worden? Want uitgerekend op de dag dat ze werd benoemd, reed de politica een onvoorzichtig overstekend kind dood en pleegde ze, in een vlaag vanverstandsverbijstering én zelfbehoud, vluchtmisdrijf. Serge Simonart debuteerde in 2014 met de ontroerende liefdesroman Een medaille van vlees en bloed (Houtekiet). Eerder publiceerde hij zes non-fictieboeken en artikels in 200 binnen enbuitenlandse bladen, waaronder Humo. Voor Klara maakte hij programma’s over onder meer Charles Dickens en werkt hij aan een achtdelige serie over Venetië.


ISBN 9089244086 - Prijs € 21,99 - Uitgeverij: Houtekiet


Dubbelleven - Tom Bergs


De laatste dag van februari begint voor rechercheur Johan Pieters zoals elke andere, maar dat lijkt al snel te veranderen. Omdat exact een maand later zijn teamchef en jarenlange partner Louis Fransen met pensioen gaat, krijgt hij het gezelschap van de pas als hoofd-inspecteur afgestudeerde Sophie D’Hondt. Het eerste contact tussen de 36-jarige Pieters en de 26-jarige blondine is niet bepaald hartelijk te noemen. De kersverse aanwinst mag meteen haar kennis in de groep gooien als in het gemeentelijke park van Haacht het vermoorde lichaam wordt teruggevonden van de 21-jarige studente Ines Vos. Al blijkt zij ook andere interesses te hebben gehad dan enkel studeren. Wat heeft Naomi Reuters te verbergen? Of welke waarheid gaat er schuil achter advocaat Walter De Cock, die continue hun pad blijft kruisen? En wat heeft het onderzoek te maken met het verleden van Johan? De antwoorden krijg je in een verhaal waar niets is wat het aanvankelijk lijkt.


Uiteraard blijft het een fictieverhaal, maar werd het wel vakkundig nagekeken door internen.


Tom Bergs (1987) is in het dagelijkse leven werkzaam als administratief medewerker bij de Lokale Politie van Zaventem. Al sinds jonge leeftijd is hij gebeten door de schrijversmicrobe. Niet toevallig gaat zijn voorkeur uit naar het lezen, en sinds kort ook schrijven, van politieromans. Zijn eigen ervaring uit de werkomgeving en het advies van zijn collega’s, zijn twee absolute troefkaarten. Het debuut speelt zich af in zijn eigen thuisbasis Haacht en omgeving (Keerbergen, Boortmeerbeek, Hever, Schiplaken, Wespelaar, Tildonk, Kelfs en Wakkerzeel).


ISBN 978-90-822882-6-1 - 135 blz. - Prijs: € 18,95 - Uitgeverij: Mira Loves Books


Amba of de kleur van rood - Laksmi Pamuntjak


Het is een roerige periode in Indonesië: tijdens de dictatuur van Soeharto worden twaalfduizend veronderstelde communisten opgesloten. Velen laten daarbij het leven zonder rechtszaak. Het verlangen zich nuttig te maken voor de samenleving, leidt ertoe dat Amba en Bhisma elkaar ontmoeten.


De liefde slaat toe, maar het stel wordt bruut uit elkaar gerukt wanneer een herdenkingsdienst wordt verstoord door relschoppers. In de consternatie raken ze elkaar kwijt. Een heel ander leven breekt aan voor Amba.


Vele jaren later gaat ze op zoek naar haar verloren liefde in een wereld vol geweld en traditie. Zal Amba hem vinden?


Laksmi Pamuntjak (1971) is een Indonesisch dichter, schrijver en foodcriticus. Ze brak in 2005 internationaal door met haar eerste dichtbundel Ellipsis, die door de Herald UK werd uitgeroepen tot een van de beste boeken van het jaar. Haar gedichten en korte verhalen zijn in verschillende internationale media gepubliceerd. Met Amba of de kleur van rood breekt ze internationaal door in onder meer Duitsland, Engeland en de Verenigde staten.


ISBN 9789401603997 - 400 blz. - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: Xander


Katherine Carlyle - Rupert Thomson


Katherine Carlyle ontstaat via IVF. Na een bevriezing van acht jaar, komt ze op natuurlijke wijze ter wereld. Katherine groeit op in een liefdevol gezin, maar toch lijkt een herinnering aan haar ontstaan haar te achtervolgen.


Op negentienjarige leeftijd voelt Katherine zich hopeloos verlaten: haar moeder is aan kanker overleden en de band met haar vader is afstandelijk. Enkele dagen voor de start van haar studententijd aan Oxford verdwijnt Katherine spoorloos, zonder iemand in te lichten. Wat begint als een ondoordachte reis, ontpopt zich tot een wervelende ontdekkingstocht om uit te vinden hoe groot haar vaders liefde is.


Katherine Carlyle is een emotionele roman over onvoorwaardelijke liefde tussen ouders en kinderen en over uitvinden wie je bent en wat je wil.


Rupert Thomson is een veelgeprezen auteur die negen succesvolle romans schreef. Met Dit feest heeft lang genoeg geduurd won hij de Writers' Guild Non-Fiction Award.


ISBN 9789401604017 - Prijs: € 19,95 - Uitgeverij: L&M Books


Op de goede afloop - David Foenkinos


Bernard vindt het eigenlijk wel best als zijn leven zich onveranderd en niet al te opwindend voortzet zoals het al jaren doet. Maar hij heeft geen rekening gehouden met de gevoelens van zijn vrouw, die vindt dat de pit uit hun huwelijk is verdwenen en van hem wil scheiden. Als hij ook nog zijn baan kwijtraakt, is het gedaan met zijn aangename saaie, oude leven.

 

Hij is volkomen berooid en er zit maar één ding voor hem op: hij gaat weer bij zijn ouders wonen, in zijn oude tienerkamer die sinds zijn vijftiende onaangeroerd is gebleven. Om het allemaal nog erger te maken proberen zijn ouders, die hem eigenlijk ook liever zien gaan dan komen, hem te koppelen aan de pas gescheiden Sylvie. Zij runt tegen wil en dank een zieltogende ijzerwarenhandel, en probeert wanhopig de eindjes aan elkaar te knopen. Tussen de twee dolende zielen groeit ondanks alle tegenslag een band en ze verzinnen een wel heel onconventionele manier om de ijzerwinkel nieuw leven in te blazen.

 

David Foenkinos (1974) is schrijver en regisseur, en de lieveling van de nieuwe literaire generatie. Zijn werk wordt wereldwijd vertaald en won vele literaire prijzen. Hij voerde samen met zijn broer de regie voor de verfilming van zijn bekroonde roman La délicatesse.


ISBN 978-90-290-9050-6 - Paperback - 208 blz. - Prijs: € 18,99 - Uitgeverij: Meulenhoff


Nacht is de dag - Peter Stamm


Gillian is een succesvolle tv-presentatrice, ze is een mooie vrouw, ze heeft een vaste relatie met Matthias, ze heeft haar leven volledig onder controle. Op een avond heeft het stel na een ruzie een ongeluk, hun auto ramt op de natte straat een ree. Matthias sterft, Gillian wordt wakker in het ziekenhuis met een verwoest gezicht. Terwijl zij langzaam weer op krachten komt moet zij een tragedie zien om te vormen tot een nieuw begin. Nacht is de dag, waar meer dan 50.000,00 exemplaren van zijn verkocht, is een prachtige roman over een vrouw die zichzelf moet verliezen om zichzelf weer te kunnen vinden.

 

Peter Stamm (1963) is Zwitserlands meest prominente schrijver. Zijn boeken zijn in meer dan dertig talen vertaald. Zijn roman Zeven jaren werd door de New York Times uitgeroepen tot een van de beste boeken van 2013.

 

ISBN 9789029539111 - Paperback - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: De Arbeiderspers


Bonjour tristesse - Françoise Sagan


In Bonjour tristesse brengt de zeventienjarige Cécile samen met haar vader de zomer door in een landhuis aan de Franse Rivièra en verwondert zich over de wereld van de jetset. Wanneer haar vader zijn versierdersbestaan dreigt in te leveren voor een huwelijk met de dominante Anne komt het gemakkelijke leventje van Cécile in gevaar. Cécile accepteert dit niet zonder slag of stoot en besluit haar vaders huwelijksplannen te ondermijnen. Ze bedenkt een plan waarbij ze haar naasten als pionnen bespeelt.

 

Toen Françoise Sagan Bonjour tristesse in 1954 op achttienjarige leeftijd publiceerde sloeg het in als een bom. Ondanks haar eigen jonge leeftijd had ze een roman geschreven die blijk gaf van een diepgaand inzicht in de psyche van een meisje als zijzelf en haar problemen met volwassen worden.

 

Françoise Sagan (pseudoniem van Françoise Quoirez, 1935-2004) debuteerde in 1954 met Bonjour tristesse. Deze roman werd in 1957 verfilmd. Sagan ontleende haar pseudoniem aan de Prince de Sagan, een personage uit Op zoek naar een verloren tijd van Proust. 


ISBN 978-90-290-9090-2- Gebonden met stofomslag - 128 pagina’s - Prijs: € 16,99 - Uitgeverij: Meulenhoff


De Thibaults, deel 2 - Roger Martin du Gard


In 1922 verscheen in Frankrijk Roger Martin du Gards meesterwerk Les Thibault. Deze grote romancyclus beschrijft aan de hand van het leven van twee broers de sociale en morele ontwikkeling van de Franse bourgeoisie tijdens de belle époque. In 2014, honderd jaar na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog, verscheen het eerste deel van de volledige Nederlandse vertaling. Het tweede en tevens laatste deel van dit monumentale werk bestrijkt de oorlogsjaren 1914-1918.

 

Antoine is een succesvol arts en beweegt zich in de hogere kringen van de bourgeoisie. Jacques, de jongste broer, woont in Zwitserland en heeft zijn droom schrijver te worden waargemaakt.

 

In Parijs komt Jacques weer in contact met Jenny en de twee worden verliefd. Zij ageren beiden hartstochtelijk tegen de oorlog, maar als Jacques besluit terug te keren naar Zwitserland om daar de strijd voor te zetten, blijft Jenny achter. Het is de laatste keer dat Jacques haar ziet.

 

Antoine voelt zich moreel verplicht dienst te nemen in het Franse leger maar raakt gewond bij een gasaanval. Tijdens zijn verlof bezoekt hij Jenny in Parijs en beseft dat er na alle tegenslag weer hoop gloort voor de familie Thibault.

 

Roger Martin du Gard (1881-1958) begon in 1920 aan de succesvolle romanreeks De Thibaults. In 1937 ontving hij de Nobelprijs voor de Literatuur. Martin du Gard wijdde de laatste zeventien jaar van zijn leven aan het schrijven van Luitenant-kolonel de Maumort, dat in Franrijk postuum verscheen. Meulenhoff publiceerde De verdrinking, Luitenant-kolonel de Maumort, Afrikaans geheim, Het oude Frankrijk en in twee delen De Thibaults.


ISBN 978-90-290-8877-0 - Gebonden met stofomslag - 1056 blz. - Prijs: € 49,99 - Uitgeverij: Meulenhoff


Peenhaar - Jules Renard


Buiten is het donker en koud. Niemand wil de open deur van het kippenhok gaan sluiten. De moeder die geen mama wil heten maar Madame Lepic, wijst haar jongste kind aan, bijgenaamd Peenhaar. Bang? Hij is toch een grote kerel! ‘Om hem definitief moed in te spreken belooft zijn moeder hem een draai om zijn oren.’

 

Daar gaat hij, doodsbang, stelt de kippen gerust, sluit de deur en keert trots terug. Maar niemand die hem nog ziet staan, en Madame Lepic zegt op haar gewone toon: ‘Peenhaar, voortaan doe jij het elke avond.’

 

Kleine scènes uit een gezinsleven, in 1894 onder de titel Poil de Carotteopgetekend door Jules Renard

(1864-1910), de burgemeesterszoon die burgemeester werd van het dorp uit zijn jeugd. Secuur schetst Renard een ventje dat al vroeg leert wat venijn en misantropie betekenen.

In Peenhaar schildert Renard het natuurgetrouwe portret van het jongetje dat hij zelf was: het roodharig buitenbeentje, het jongste kind in een gezin van middenstanders, met een eerlijke zwijgzame vader en een kwaadaardige moeder: Madame Lepic – intelligent, leugenachtig, geniepig en veracht door haar echtgenoot. Ze haat haar jongste telg en vergalt zijn jeugd.

 

Peenhaar maakte voor eens en voor altijd een eind aan de victoriaanse mythe van het idyllische gezinsleven. In de gevoelloze wereld der volwassenen, die vastbesloten zijn hem te temmen en te beschaven, zet Peenhaar zich schrap en voert hij zijn eigen kleine oorlog. Over het enfant terrible van deze intieme satire schreef Renard zelf: ‘Peenhaar is geen wezen dat wordt gemaakt, hij is een wezen dat bestaat.’

 

Jules Renard (1864-1910) werd geboren in Chitry-les-Mines, Frankrijk, en was leraar en jurist tot hij in 1886 begon met het schrijven van diverse romans, verhalen en toneelstukken. De eerste uitgave van Peenhaar verscheen in 1893 en maakte de auteur in één klap beroemd.


ISBN: 978-90-290-9083-4 - 208 blz. - Prijs: € 18,99- Uitgeverij: Meulenhoff


Armin - Gustaaf Peek


In de nadagen van de Tweede Wereldoorlog wordt in Duitsland een jonge SS’er, Armin Immendorf, aangesteld als verloskundige in een ziekenhuis van Lebensborn.


Dit nationaalsocialistische project heeft tot doel de geboortecijfers te verhogen en een zuiver Arisch ras te scheppen. Armin ontfermt zich over het pasgeboren kind van een jonge, in het kraambed gestorven vrouw.


Gustaaf Peek (1975) debuteerde in 2006 met de roman Armin. Daarna volgden Dover (2008), dat werd genomineerd voor de BNG Nieuwe Literatuurprijs en Ik was Amerika (2010) dat werd bekroond met de BNG Literatuurprijs en de F. Borderwijk-prijs. Zijn nieuwste roman Godin, held, werd uitgeroepen tot boek van de maand in De Wereld Draait Door en stond op de shortlist van de Libris Literatuurprijs.


ISBN 978 90 214 5928 8 - Paperback - 240 blz - Prijs: € 10,00 - Uitgeverij Querido


Ik lief je - Elizabeth van den Dries


Ik lief je. Kun jij dat tegen jezelf zeggen, of kijk jij vooral naar de schaduwkanten? Wist je dat de levensverhalen van je voorouders invloed hebben op wie jij bent? En dat bewezen is dat hun geluk en trauma’s zelfs getekend staan in je DNA?


De stilte waar Roos al haar hele leven naar verlangt, wordt overstemd door een schreeuw van het verleden. Om rust te vinden verlaat ze haar stressvolle leven in de Randstad en gaat voor een sabbatical naar zee.

Haar romantische verwachtingen worden echter teniet gedaan door confronterende ontmoetingen met haar voorouders, de dramatische visser Shakespeare en de wijze godin Nehalennia, heftige stormen en krijsende meeuwen.

Een reis langs liefde en licht, leven en dood, nu, ooit en toen.


Een uitzonderlijke auteur die verhalen, gedichten en kinderboeken publiceerde en in 2000 haar eerste literaire prijs won met het verhaal “Over de Grens”.

Op 21 juni verschijnt haar filmische en poëtisch geschreven debuutroman “Ik lief je” – een prachtig en herkenbaar verhaal over een vrouw die de Randstad ontvlucht om een sabbatical aan zee te houden. Een periode met hevige confrontaties en onstuimige ontmoetingen breekt aan.


Uit een recent onderzoek door het Ministerie van Sociale Zaken zijn er in 2015 meer dan 750.000 mensen die dromen van een sabbatical – een loopbaanonderbreking. Mensen die uit de sleur willen breken, een ander leven willen leven, of zichzelf weer willen terug vinden. De fundamentele vraag waar het leven ook alweer om ging. Toch is er slechts een klein percentage dat daadwerkelijk ook een sabbatical neemt.

In “Ik lief je” lezen we het verhaal van een vrouw die het wel aan durft.


ISBN: 978-94-92179-04-3 - Prijs: € 18,00 - Uitgeverij: Paris Books


Tascha: De roof uit de Kunsthal - Mira Feticu


Tascha, de vriendin van de hoofdverdachte van de Kunsthalroof, gaat samen met de Nederlandse politie naar Roemenië. Het is een laatste poging om de gestolen schilderijen terug te vinden. De Roemeense politie heeft al verdachten in de zaak gearresteerd, maar de schilderijen blijven spoorloos. De zoektocht onthult ook een ander verhaal: dat van Tascha, die in Nederland haar lichaam verkoopt.


Mira Feticu (Roemenië, 1973) debuteerde in 1993 als dichter, maar legde zich daarna toe op het schrijven van proza. In haar geboorteland werkte ze als programmamaker bij de nationale radio en verrichte ze aan de Roemeense Academie van Wetenschappen literair onderzoek. Na haar verhuizing naar Nederland verscheen in 2012 haar eerste Nederlandse verhalenbundel, Lief kind van mij, en een jaar later de goed ontvangen roman De ziekte van Kortjakje (beide bij de Geus). Ze publiceert in diverse literaire tijdschriften en produceert al enkele jaren voor de Centrale Bibliotheek van Den Haag de succesvolle show Literatuur Late Night.


ISBN 9789491921131 - Paperback met flappen - 192p. - Prijs: € 17,95 - Uitgeverij: Jurgen Maas


Wij waren Trojanen - Bouke Billiet


Pollux en Fay worden geboren in 1998, meer dan driehonderd jaar nadat de wereld is verdronken. Enkel Gods knieën steken nog boven het water uit: twee eilanden met al wat is overgebleven van de mensheid.


Het zijn nakomelingen van schipbreukelingen van vijf schepen die in 1672 uit de Lage Landen vertrokken. Aan boord waren boeven met hun buit, priesters met hun vrouw, verschoppelingen, deserteurs en zelfs Vlamingen, van wie niemand drie eeuwen later nog weet wie of wat zij precies waren. Wanneer Pollux en Fay geboren worden, zijn de spanningen tussen beide eilanden al hoog opgelopen. Het wordt pas echt moeilijk als ook zij jaren later in de oorlog betrokken worden en de strubbelingen van de hele mensheid op hun schouders terechtkomen. Als Fay ontvoerd wordt, probeert elk op eigen manier, Pollux met het zwaard en Fay met de pen, zich te redden.


Door dit wervelende liefdesverhaal heen heeft Bouke Billiet een tweede verhaal geweven: dat van een schrijver die zijn geliefde probeert terug te winnen door een wervelend liefdesverhaal te schrijven over twee jonge mensen, Pollux en Fay. De schrijver wil zijn hoofdpersonen elkaar laten zoeken en aan het slot van de roman laten vinden. Eind goed al goed. Het loopt echter heel anders dan hoe de schrijver het zich had voorgesteld.

Bouke Billiet (Gent, 1981) studeerde geschiedenis aan de Universiteit Gent. Hij debuteerde in 2012 overtuigend met In de naam van TienKamelen, dat genomineerd werd voor De Bronzen Uil.


ISBN 9789028426115 - 319 blz. - Prijs: € 19.95 - Uitgeverij: Wereldbibliotheek


Liefde tussen 5 en 7 - Wanda Reisel


Journaliste Liza Wolf komt bij toeval achter het dubbelleven van haar man. Aangeslagen gaat ze naar het aquarium bij haar in de buurt om in duisternis op dit dilemma te broeden. Wraak is een gerecht dat koud geserveerd wordt, dat weet ze, maar deugt ze zelf eigenlijk wel?

 

De boeken van Wanda Reisel (1955) gaan over bedrog en zelfbedrog. Vanaf haar debuut in 1986 is dat het terugkerende thema in haar romans, verhalen en toneelstukken. Baby Storm (1996) en Een man een man (2000) bereikten de shortlist van de Libris Literatuurprijs. Witte liefde (2004) stond op de shortlist van de ako Literatuurprijs en werd bekroond met de Anna Bijns Prijs (2007).


ISBN 978 90 254 7966 4 - Paperback - 176 blz. Prijs: €18,99 - Uitgeverij: Uitgeverij Atlas Contact


Terug naar huis - Nora Roberts

 

Als haar man Richard verongelukt, zit Shelby in zak en as. Ze erft grote schulden en het bewijs stapelt zich op dat Richard aan de lopende band vreemdging.  

 

Shelby besluit niet bij de pakken neer te zitten. Met haar prachtige dochter Callie keert ze terug naar Tennessee, waar ze liefdevol wordt opgenomen door de familie die ze dacht kwijt te zijn. Haar thuiskomst geeft haar kracht en vrijheid. En nieuwe hoop. In de vorm van timmerman Griffin Lot.

 

Niet iedereen is even blij Shelby weer terug te zien. Wanneer een gewelddadige misdaad verband blijkt te houden met Richards louche praktijken, wordt duidelijk dat zij en Callie nog steeds in gevaar zijn. Shelby moet het gevecht aangaan met het verleden, of alles verliezen.

 

Nora Roberts is een van de meest gelezen auteurs ter wereld. Van haar ruim 200 titels werden al meer dan 450 miljoen exemplaren verkocht. Een groot aantal kwam zelfs meteen op nummer 1 van de New York Times-bestsellerlijst. Nora Roberts woont met haar man in Boonsboro, Maryland.


ISBN 978-90-225-7070-8 - Paperback - 480 pagina’s - Prijs: € 15 - Uitgeverij: Boekerij


Vrijdagen bij Enrico’s - Don Carpenter


Vrijdagen bij Enrico’s is het verhaal van een groep schrijvers uit San Francisco en Portland tijdens de vroege, onstuimige dagen van de Beat-scene – een tijd van dromen en onbegrensde mogelijkheden. We volgen auteur Charlie en zijn jonge vrouw Jaime, beiden laverend tussen de opwinding van beginnend schrijverschap en de melancholie van niet-ingeloste ambities. Op vrijdagen spreken ze af in het kleine café Enrico’s met vrienden en andere aspirant-schrijvers. Soms praten ze over het schrijverschap, maar meestal drinken ze, halen ze herinneringen op of beledigen ze elkaar – het ultieme kenmerk van broederschap.

 

Carpenter tekent een zorgvuldig en nostalgisch portret van San Francisco en Portland in de jaren ’50 en vroege jaren ’60; van schrijvers en bohemiens, van huwelijken en vrije liefde, van vriendschappen en onuitgesproken rivaliteit, van manuscripten die nooit gepubliceerd zullen worden en het onverwacht doorbreken als schrijver.

 

Het manuscript Vrijdagen bij Enrico’s was in de vergetelheid geraakt sinds de dood van de auteur, maar werd onlangs ontdekt en voltooid door Jonathan Lethem.

 

Don Carpenter (1932-1995) was een van de beste schrijvers van de Amerikaanse Westkust. Hij groeide op in Portland en keerde na zijn dienstjaren bij de luchtmacht in Japan terug naar de Westkust. Carpenter schreef romans en had een succesvolle carrière als scenarist, waarvoor hij lange periodes in Hollywood woonde. Na jaren van slechte gezondheid pleegde hij in 1995 zelfmoord in Mill Valley, Californië.


ISBN 978-90-290-9058-2 - Paperback - 368 pagina’s - Prijs: € 19,99 - UItgeverij: Meulenhoff


Lichterlaaie - Pat Donnez


Louis vindt dat hij meer verdient dan een roemloos bestaan als brouwersgast. Hij besluit een gooi te doen naar het wereldrecord grafliggen: tachtig dagen onder de grond, dat is het doel. Zijn bonte comité cafévrienden is er heilig van overtuigd dat het zal lukken.


Greet, het autistische dochtertje van Louis houdt hem via haar Gesproken Dagblad op de hoogte van wat er bovengronds gebeurt. Duizenden fans stromen toe. Louis’ trotse dorp, Bouweldonk, krijgt eindelijk een plaatsje op de kaart.


Johanna, ongelukkig getrouwd met de minister van Buitenlandse Zaken, heeft een zonneallergie en komt alleen ’s nachts buiten. Op één van haar nachtelijke dooltochten drijft Johanna’s slechtwerkende sluitspier haar naar een feesttent, waar ze geen toilet vindt maar wel een kist onder de grond…


Zo ontmoeten twee verrassende figuren elkaar op een wel erg unieke plek. Deze verschroeiende ontmoeting zal hun leven voorgoed veranderen. Vinden Johanna en Louis genezing bij elkaar?


Lichterlaaie speelt zich af in de jaren zeventig van de vorige eeuw, in een door en door Vlaams dorp uit die tijd. Wat een feest moet worden eindigt in een drama. Maar niet voor iedereen.


Pat Donnez is radiomaker en journalist voor de VRT. Hij schreef enkele dichtbundels en een novelle. Lichterlaaie is zijn eerste grote roman.


ISBN 9789460013287 - 288 blz. - Prijs: € 19.95 - Uitgeverij: Vrijdag