Boekrecensie: Jommeke 280 - De Vogelvriend


Bij Uitgeverij Ballon is het 280ste album ‘De Vogelvriend’ uit de reeks van Jommeke verschenen.

 

Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Filiberke. Die wil zo graag kunnen praten met de vogels en doet zijn uiterste best, maar zonder resultaat.

 

Jommeke wil zijn vriend gelukkig maken en geeft het een vogel cadeau. Hij gaat langs bij Floris, de postbode. Die heeft een lachvogeltje voor hem. Filiberke is dolgelukkig met Sire, zijn lachvogel. Hij gaat langs bij professor Gobelijn om speciaal zangzaad voor Sire.

 

‘s Anderdaags gebeurt er iets onwaarschijnlijks. Filiberke beschikt plots over een fantastische zangstem. Iedereen is verbaasd over zijn zangtalenten, wat zijn vrienden echter niet weten is dat Filiberke stiekem van het zangzaad van professor Gobelijn heeft gegeten.

 

Iedereen is door het dolle heen wanneer blijkt dat Filiberke met de vogels kan praten, alleen Jommeke wil weten wat het geheim is van zijn vriend, maar die wimpelt steeds de vraag af.

 

Filiberke komt al snel te weten dat de vogels ook hun problemen hebben. Zo worden de mussen aangevallen en gepest door de zwarte raven. Jommeke en zijn vrienden schieten in actie om de mussen te redden. Maar dat is niet naar de zin van één van de raven. Die wreekt zich op Annemieke, neemt Sire gevangen en met de hulp van enkele reuzenvogels ontvoert de zwarte raaf zelfs Filiberke…

 

‘De Vogelvriend’ is opnieuw een leuk en spannend stripverhaal, net zoals alle 279 vorige albums. Auteur Philippe Delzenne heeft deze keer een hoofdrol weggelegd voor Filiberke, al jarenlang de beste vriend van Jommeke. De avonturen die Jommeke en zijn vrienden beleven zijn steeds fris en aangenaam om te lezen, ook dit album zullen de kleine en grote lezers zeker bekoren.

 

‘De Vogelvriend’ stond aanvankelijk los van de huidige reeks en verscheen met beperkte oplage in 2012 bij Het Nieuwsblad. Dat het album nu verschijnt in de hoofdreeks is goed nieuws voor de vele verzamelaars.

 

‘De Vogelvriend’ van Philippe Delzenne naar Jef Nys

ISBN: 9789462104013- Softcover - 48 blz. - Prijs: € 5,50 - Uitgeverij: Ballon Comics