Chris De Stoop wint eerste Confituur Boekhandelsprijs


Foto: Alain Giebens
Foto: Alain Giebens

Zondagavond 24 april werd op het literaire festival 'Archipel' in de stadsschouwburg in Sint-Niklaas de eerste Confituur Boekhandelsprijs uitgereikt. Na een korte inleiding door Herwig Staes (boekhandel 't Oneindige Verhaal), volgde een laudatio door Tom Lanoye en nam Chris De Stoop de prijs in ontvangst.

 

Chris De Stoop: "In de motivatie voor de prijs lees ik dat ik bekroond word om het engagement in mijn boeken, mijn persoonlijke betrokkenheid, mijn taalgebruik en het feit dat ik de grote breuklijnen omtrent de toekomst van onze maatschappij niet uit de weg ga.

 

En dat is toch een hart onder de riem. Ik heb altijd gedacht dat een schrijver geen delicate thema's uit de weg mag gaan, en ik heb dat alvast nooit gedaan - ook al ga je tegen de stroom in. Ik heb van in het begin gezegd dat niet iedereen het eens moet zijn met dit boek, maar er zich wel voor moet openstellen, zonder taboe en zonder haat, en samen werken aan een leefbaar platteland in de 21ste eeuw."

Foto: Alain Giebens
Foto: Alain Giebens

In navolging van de Nederlandse Boekhandelsprijs en de Duitse Friedenpreis kondigde Confituur – het kleurrijke verbond van onafhankelijke boekhandels – op de dag van de onafhankelijke boekhandel (12 december 2015) aan met een eigen boekhandelsprijs van start te gaan. Een erkenning voor het beste nieuwe Nederlandstalige boek van 2015 volgens de 25 boekhandelaars en hun klanten.

 

Op de shortlist stonden verder ook:

-Jacht – Elvis Peeters

-Afscheid van een vriend – Huub Beurskens

-Dertig dagen – Annelies Verbeke

-De onderwaterzwemmer – P.F. Thomèse

 

De 25 boekhandelaars kozen en motiveerden hun persoonlijke favoriet waarna de klanten – doormiddel van stemformulieren in de Confituurboekhandels – gedurende 2 maanden ook hun stem kenbaar maakten.