Jeff Smith:"Fone Bone is mijn lieveling!"

 

De Amerikaanse striptekenaar Jeff Smith was op 3 november in ons land. Hij bracht een bezoekje aan de Boekenbeurs en signeerde daar zijn Bone-albums voor zijn talrijke lezers. Wij van de Boekenkast konden hem strikken voor een interview.

Bone kreeg in de Verenigde Staten de belangrijkste stripprijzen: Tien Eisner Awards en elf Harvey Awards. De inkleuring door Steve Hamaker werd ook onderscheiden.

"Bone is een combinatie tussen Lord of the Rings en Donald Duck. Het verhaal gaat over de drie neven Fone, Smiley en Phoncible P. (Phony) Bone die uit Boneville verjaagd worden en verzeild geraken in een vallei waar ze achterna worden gezeten door ratachtige monsters en af en toe een draak", aldus Jeff Smith.

Jeff was al van kindsbeen gek op stripverhalen. " Ik las alle strips, keek naar tekenfilms op tv en verzon als kind reeds de typetjes uit Bone.
Later wou ik een strip van Bone uitbrengen, maar geen enkele uitgeverij had interesse in mijn project. Ik werkte toen in een animatiestudio en verdiende daar niet veel geld, maar had uiteindelijk toch geld bijeen gespaard om een jaar te overleven. Ik bracht mijn stripverhaal Bone uit in eigen behaar. Ik hoopte dat het zou lukken, want ik had mijn vrouw beloofd als Bone geen succes werd, dat ik terug als tekenaar in de animatiestudio.

Later heb ik nog Bone uitgegeven via een uitgeverij, maar heb dan uiteindelijk toch in eigen beheer mijn verdere reeks uitgebracht. Zo heb ik geen enkele verplichting tegenover uitgevers en doe ik mijn eigen ding."

De reeks Bone is in zowat alle landen van de wereld verkrijgbaar en is in 30 talen vertaald. En zijn maar liefst 12 miljoen boeken van de reeks verkocht. De reeks bestaat uit 55 verhalen die in 9 delen gebundeld zijn. De complete reeks bevat meer dan 1300 bladzijden.

Jeff Smith verkiest de oorspronkelijke zwart-wit versie. "Ik verkies de zwart-wit versie, dat geeft meer de sfeer van de underground strip weer. De reeks is nadien ingekleurd, meer voor commerciële redenen."

Op de vraag wie zijn favoriete Bone personage is moet de Amerikaanse striptekenaar niet lang nadenken. " Fone Bone is mijn lieveling, hij heeft dan ook het meeste weg van mezelf!"

De Nederlandse versie van de reeks wordt uitgegeven bij Uitgeverij Silvester.