Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!                                       OKTOBER 2015


79ste Boekenbeurs feestelijk geopend


Vrijdag 30 oktober 2015 werd de 79ste Boekenbeurs feestelijk geopend in aanwezigheid van o.a. Sven Gatz, Vlaams Minister van Cultuur, Media, Jeugd en Brussel, Philip Heylen, Schepen van Cultuur van de Stad Antwerpen,..

Hier leest u meer


Wase Bibliotheken organiseren exclusieve avant-première van de film 'Black'


Op 11 november gaat de film ‘Black’ n première. Maar dankzij de Wase bibliotheken konden op 28 oktober 200  winnaars in absolute avant-première de film van de regisseurs Adil El Arbi en Bilall Fallah  bekijken in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Hier leest u meer


DVD recensie: Kristy - Oliver Blackburn


Studente Justine (Haley Bennett) blijft tijdens Thanksgiving alleen op de universiteitscampus achter. Terwijl haar medestudenten naar huis zijn om Thanksgiving te vieren bij vrienden en familie, kiest zij ervoor om samen met de twee bewakers op de campus te blijven. Een beslissing waar ze al snel spijt van krijgt...

Hier leest u meer


DVD recensie: The Firm - Seizoen 1 - Deel 2


Bij eOne is de tweede dvd-box met tien afleveringen van de advocatenserie ‘The Firm’ verschenen. ‘The Firm’ is het vervolg op de gelijknamige film uit 1993 waarin Tom Cruise de hoofdrol vertolkte. In de gelijknamige serie gaat het verhaal verder, daar waar de film stopte.

Hier leest u meer


F.C. De Kampioenen te gast in Siniscoop


Dinsdag 27 oktober was de bijna volledige cast van F.C. De Kampioenen te gast in Siniscoop in Sint-Niklaas om hun nieuwe film 'Jubilee Generale' voor te stellen.

Alle acht zalen waren al weken op voorhand uitverkocht, de ruim 2000 gelukkigen genoten van de avant-première en na afloop van de film was er een meet en greet met de acteurs.

Hier leest u meer


DVD recensie: The Age of Adaline - Lee Toland Krieger

 

‘The Age of Adaline’  is een romantisch drama over de 29-jarige Adaline Bowman (Blake Lively) die in 1937 na een mysterieus auto-ongeval eeuwig jong blijft. Terwijl iedereen ouder wordt, blijft zij eeuwig jong.

Hier leest u meer


Filmtip: The Last Witch Hunter in Siniscoop


In de moderne wereld verschuilen vele geheimen, maar het meest verbazingwekkende geheim is dat er nog altijd heksen onder ons leven; deze bovennatuurlijke wezens hebben het voornemen om de Zwarte Dood op de wereld los te laten.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Kat en Mus redden Kip - Katrien Vandewoude & Xavier Truant


Het is winter. overal ligt er sneeuw en Kat loopt buiten. Kat komt zijn vriend Mus tegen, samen ontdekken ze hoe de winter alles verandert. Alles is bedekt met een laagje sneeuw: het hek, het gras, de hoop mest,...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Prinses Arabella's schattige, grappige, grote, enge dierenboek - Mylo Freeman


Met ‘Prinses Arabella's schattige, grappige, grote, enge dierenboek’ van Mylo Freeman is er opnieuw een boek verschenen in de reeks rond prinses Arabella.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Stap voor stap Tekenboek - E.G. Lutz


Bij Uitgeverij Lannoo is ‘Het stap voor stap Tekenboek’ van E.G. Lutz verschenen. Een boek waarmee je 150 figuren stap voor stap kunt tekenen. Volg de stappen en je zal zelf versteld staan van je tekentalent.

Hier leest u meer


Striprecensie: Jommeke 277 - De babbelpil ~ De Bling Bling Editie


Gravin Elodie wordt 60 jaar en nodigt al haar vrienden zijn uit. Elodie is dolgelukkig en krijgt op haar feest veel cadeau’s. Ze krijgt van Odilon zelfs een prachtige diamant.

Iedereen is in opperste feeststemming, behalve Tobias, de hond van Odilon. Hij is treurig omdat hij te weinig aandacht krijgt. De graaf probeert zijn trouwe viervoeter te begrijpen, maar spreekt de hondentaal niet…

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: DHEEPAN


'Dheepan' is een Franse dramafilm uit 2015 onder regie van Jacques Audiard. De film ging in première op 21 mei op het Filmfestival van Cannes waar hij de Gouden Palm won.

Hier leest u meer


Bidden en vallen - Henk van Straten


Tom, accountmanager van een luxe horlogemerk, moet een succes zien te maken van zijn zakenreis naar Hongkong. Dan komt alles goed. Dan kan hij zich herpakken en eindelijk weer liefde tonen aan zijn gezin. Maar vlak voor vertrek, op een warme zondagochtend in november, stapt hij met een Marokkaanse jongen de struiken in.


Hier leest u meer


Filmtip: Crimson Peak in Siniscoop


Crimson Peak is de nieuwe, duistere en huiveringwekkende film van regisseur Guillermo Del Toro.

Hier leest u meer


Nervia / Sint-Martens-Latem


In Nervia / Sint-Martens-Latem. Koppelteken worden twee Belgische artistieke groepen voorgesteld die tijdens het interbellum een belangrijke rol speelden.


Hier leest u meer


Middeleeuwers tussen hoop en vrees - Cas van Houtert


Middeleeuwers tussen hoop en vrees vertelt het verhaal van de middeleeuwen in acht kenmerkende gebeurtenissen waarin hoop en vrees de toon bepalen.


Hier leest u meer


Katja de Bruin - Zitten is het nieuwe roken


Iedere dag zijn we met onze gezondheid bezig. We letten op wat we eten, we sporten met enige regelmaat en houden de balans tussen werk en privé in de gaten. Is er een nieuw dieet, dan willen we dat best proberen.


Hier leest u meer


Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse


Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie van twee krachtige vrouwen die ten onrechte in de schaduw bleven van de Nederlandse geschiedenis.


Hier leest u meer


Image Istanbul - Met werk van o.a. Ara Güler, Henri Cartier-Bresson, Ahmet Polat, Ali Taptık, Bieke Depoorter, Sophie CalleNuri Bilge Ceylan, Ayse Erkmen, Kasper Bosmans


Een uniek portret van Turkijes legendarische stad, door de ogen van grote fotografen zoals Ara Güler en hun jonge collega's Ali Taptık en Ahmet Polat, aangevuld met lokaal en internationaal talent zoals Bieke Depoorter en een sterke selectie beeldende kunstenaars.


Hier leest u meer


DVD recensie: Children of the Corn: Genesis


Het zit Tim (Tim Rock) en Allie (Kelen Coleman) niet mee. Ze hebben autopech in de woestijn en in hun zoektocht naar hulp komen ze terecht bij een afgelegen boerderij. Na enig aandringen mogen ze een nacht verblijven bij de zonderlinge priester (Billy Drago), op voorwaarde dat ze de volgende ochtend weer weggaan. Tim en Allie krijgen tevens het verbod van overal rond te neuzen van de priester en zijn Oekraïense vrouw Oksana (Barbara Nedeljakova).

Hier leest u meer


DVD recensie: De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard - Ruud Schuurman


De familiefilm die vorig jaar in de bioscoop te zien was ‘De Club van Sinterklaas & Het Pratende Paard’, is nu op dvd verschenen. Het is inmiddels de derde film uit de Club van Sinterklaas-reeks.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Wie is bang voor de boze heks? - Jonas Boets & Richard Verschraagen

 

‘Wie is bang voor de boze heks? ‘gaat over het meisje Lentebloesem, al hoor ze liever de naam Abracadabra, dat heks wil worden. Abracadabra gaat naar Toverknol, de heks uit het dorp, die haar zeker zal kunnen helpen. Toverknol vertelt haar dat ze een slechte daad moet doen om heks te worden.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het oor van Malchus - Pieter Aspe

 

Het zijn rustige weken sinds jaren voor hoofdinspecteur Van In en zijn medewerkers. Tot er de melding binnen komt dat er een naakte vrouw werd aangetroffen in het Pastoor Vanhaeckeplantsoen.

Hier leest u meer


Ruben Van Gucht verzamelt 1200 sportvragen in Het Grote Sporza Quizboek

 

Sportjournalist Ruben Van Gucht stelde in Antwerpen zijn boek ‘Het Grote Sporza Quizboek’ voor. Een zeer interessant én leerrijk boek voor alle sportliefhebbers en quizzers.

Hier leest u meer


DVD recensie: The Crimson Field - Seizoen 1

 

Eigenwijze Kitty Trevelyan (Oona Chaplin, die Talisa Maegyr speelde in Game of Thrones), naïeve Flora Marshall (Alice St. Clair) en rustige Rosalie Berwick (Marianne Oldham) zijn drie vrijwilligsters bij het Voluntary Aid Detachment, een burgereenheid die zich toespitst op veldverpleging. De drie jonge vrouwen kijken aanvankelijk vol verwachting uit naar hun eerste opdracht, maar die blijkt al snel behoorlijk tegen te vallen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Dancing on the Edge - Stephen Poliakoff

 

‘Dancing on the Edge’ is een meermaals bekroonde miniserie (o.a. een Golden Globe voor beste vrouwelijke bijrol,een Broadcasting Press Guild Award voor Beste acteur)met een ijzersterke cast bestaande uit Oscarkandidaat Chiwetel Ejiofor, Golden Globewinnaar John GoodmanGolden Globewinnares Jacqueline Bisset, Fangoriawinnaar Matthew Goode, Emmy kandidate Joanna Vanderham, Saturn- en Academy of SFFHF Award-kandidaat Anthony Head en CableACE-winnaar Mel Smith.

Hier leest u meer


Filmtip: The Martian in Siniscoop


Tijdens een bemande Mars-missie worden astronaut Mark Watney (Matt Damon) en zijn teamleden overvallen door een hevige storm.

Zijn teamleden denken dat Watney het niet heeft overleefd en laten hem achter op de onherbergzame en barre planeet.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Vleermuismoorden - Toni Coppers


De Vlaamse thrillerauteur Toni Coppers heeft met ‘De Vleermuismoorden’ een nieuw boek uit. Vorig jaar won Toni de Hercule Poirotprijs met ‘Dood Water’ en nu is zijn nieuwste thriller ‘De Vleermuismoorden’ genomineerd voor de Hercule Poirotprijs 2015. Of Toni ook de 18de Hercule Poirotprijs wint, is afwachten tot 31 oktober, dan wordt op de Boekenbeurs de winnaar bekendgemaakt.

Hier leest u meer


DVD recensie: De Masters 


Wat als één van je maten met jouw tekst een hit scoort en je daarna niet meer kent? In de hilarische komedie De Masters overkomt het Aziz (Mimoun Oaissa)

Hier leest u meer


DVD recensie: Les Témoins ~ Seizoen 1


Les Témoins  is een Franse misdaadserie. Het eerste seizoen is bij DFW verschenen op dvd en blu-ray.

Hier leest u meer


Filmtip: D'Ardennen in Siniscoop


Een brutale homejacking gaat hopeloos fout. Dave, één van de twee overvallers, moet z'n broer Kenneth noodgedwongen achterlaten. Vier jaar later komt Kenneth vrij en is er veel veranderd...

Hier leest u meer


#366dagenzonderzagen-scheurkalender - Lies Deboiserie


Life-coach en enneagramtrainer Lies Deboiserie heeft met #366dagenzonderzagen-scheurkalender een kalender uitgebracht om in 2016 elke dag te genieten.

Hier leest u meer


Ladies Night @ Siniscoop met de AP van 'Sleeping with other People'


Terwijl de mannen naar het voetbal keken en zagen hoe onze Rode Duivels de nummer 1 op de wereld werden, stond er in Siniscoop te Sint-Niklaas de maandelijkse  Ladies' Night op het programma.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Onervarenen - Joke van Leeuwen


Met ‘De Onervarenen’ heeft Joke van Leeuwen een nieuwe roman uit. Het boek bevat een confronterend verhaal over migratie in de 19e eeuw.

Hier leest u meer


Eerlijke en gezonde voeding met DE SUPERETTE KOOKBOEK

 

Maandag 12 oktober werd in De Superette in Gent het boek ‘De Superette Kookboek’ van Rose Green, Sarah Lemke en Kobe Desramaults voorgesteld.

Hier leest u meer


Het grote receptenboek tegen verveling. Van Pasghetti tot Stippenlift - Martena Duss


Toen Martena Duss een origineel cadeautje wilde geven bij een geboorte, had ze een even eenvoudig als geniaal idee: een groot receptenboek tegen verveling. Weet je niet wat te doen?

Hier leest u meer


De keuken van Sofie - Sofie Dumont


Samen eten is samen genieten. Onder dat motto nodigt Sofie elke week een gast uit in haar keuken om samen te bakken en in de potten te roeren. De zestig lekkerste en leukste creaties werden verzameld in dit boek.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: Every Thing Will Be Fine in Siniscoop


Tomas, een jonge schrijver, veroorzaakt per ongeluk de dood van een kind.

 De volgende 12 jaar worstelt hij met het effect van deze tragedie op zijn leven en op de familie van het kind. Net op het moment dat het lijkt alsof hij alles verwerkt heeft, wordt hij geconfronteerd met anderen die nog niet met hem klaar zijn...

Hier leest u meer


Anatolia. Een verhaal van 12000 jaar - Prof. Em. Marc Waelkens


Anatolia. Een verhaal van 12000 jaar, de catalogus bij de hoofdtentoonstelling van EUROPALIA TURKEY gaat naar het hart van de Turkse cultuur en toont meesterwerken samengebracht vanuit musea over heel Turkije.

Hier leest u meer


Moord op de Boekenbeurs - Jan Willem Geerinck en Walter Damen


Auteur Jan Willem Geerinck en topadvocaat Walter Damen nemen jullie mee in een bloedstollend verhaal van een onbekende die het op de levens van sterrenkoks gemunt heeft. Het verhaal begint op de openingsavond van de Boekenbeurs: niemand minder dan Jeroen Meus wordt dood aangetroffen!

Hier leest u meer


De bril van de wolf - Sylvia Vanden Heede & Marije Tolman


Eindelijk is er ook een prentenboek over Wolf en Hond! Met De bril van Wolf maakte Sylvia Vanden Heede een grappig verhaal over leren lezen.

Hier leest u meer


Wie zoet is - A.H.J. Dautzenberg


Een man van middelbare leeftijd doorkruist het hele land. Hij neemt interviews af en plaatst die op zijn weblog. Wat hem precies beweegt, blijft lang onduidelijk. Uiteindelijk resteert er maar één vraag: is hij een dader of een slachtoffer?

Hier leest u meer


Filmtip: The Intern in Siniscoop


In 'The Intern' , speelt Robert De Niro Ben Whittaker, een 70-jarige weduwnaar die ontdekt dat met pensioen zijn helemaal niet zaligmakend is.

Hier leest u meer


Apenkolder - Tjibbe Veldkamp & Kees de Boer


Kinderen lachen zich een breuk met deze knotsgekke verhalen waarin apen de hoofdrol spelen. Apenkolder is een sprankelend voorleesboek met kleurrijke tekeningen.

Hier leest u meer


Verdwaald - José Vriens


José Vriens heeft een heel oeuvre op haar naam staan en is voorlopig niet van plan te stoppen met schrijven. In haar boeken verwerkt ze actuele thema’s die bij een groot lezerspubliek aanslaan. Haar nieuwste roman, Verdwaald, is een verhaal over dementie, erfenissen en liefde.

Hier leest u meer


Naar een nieuwe mindset - Geef jezelf meer slagkracht - Lut Wyers


De wereld rondom ons verandert alsmaar sneller. Om mee te blijven, moeten we groeien, zowel op professioneel als op persoonlijk vlak. Bij dat proces zijn we echter nog te vaak onze eigen grootste vijand.

Hier leest u meer


Allemaal Apen - Owen Davey


Wereldwijd leven er zo’n 250 soorten apen. Ontdek in dit boek de grote verscheidenheid aan apen. Van het piepkleine dwergzijdeaapje tot de indrukwekkende mandril.

Hier leest u meer


Lara Taveirne
Lara Taveirne

De 79ste Boekenbeurs van 31 oktober tot 11 november in Antwerpen


Dinsdag 6 oktober werd het programma van de 79ste Boekenbeurs in Antwerpen voorgesteld. Ook dit jaar verandert Antwerp Expo twaalf dagen lang in een paradijs voor boekenliefhebbers.  Verdeelt over vier hallen zijn er dit jaar 100 standhouders, 60.000 titels en meer dan 800 signeersessies en optredens van auteurs, illustrators en andere gasten.

Hier leest u meer


Filmtip: The Transporter Refuled  in Siniscoop


Frank Martin (Ed Skrein) is de beste chauffeur die er is. In The Transporter Refuled is de inzet nog groter en de technologie nog beter, maar blijven de drie belangrijkste regels bestaan: wijzig nooit de overeenkomst, vermeld geen namen en maak het pakket nooit open.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Selfie - Stan Lauryssens

 

Stan Lauryssens heeft met ‘Selfie’ zijn memoires geschreven. “Op aandringen van een lezer”, zegt hij zelf. Stan was eerst niet te vinden voor zijn memoires neer te pennen, “Memoires doet me denken aan oude mannen met een baard en een prostaatprobleem en ik heb geen van beide.”...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Zij zijn God niet - Roger Vanhoeck

 

Bij uitgeverij Abimo verscheen het drieëntwintigste boek van jeugdauteur Roger Vanhoeck met als titel ‘Zij zijn God niet’.


‘Zij zijn God niet’ is het verhaal van de tweelingzusjes Liesl en Gretl.. Het verhaal begint met een proloog. Hier kan je lezen dat Liesl getrouwd is met haar jeugdvriend Karl. Nu is ze een oude dame en heeft een panische angst voor treinen.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: Que Horas ela Volta in Siniscoop

 

Que Horas Ela Volta? is een Braziliaanse film, geschreven en geregisseerd door Anna Muylaert.

 

Val (Regina Casé) is een joviale vrouw die de 50 voorbij is. Ze  werkt al dertien jaar als huishoudster/nanny bij Bárbara, een welstellende society-figuur uit São Paulo.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Rik en de Herfst - Liesbet Slegers

‘Rik en de Herfst’ is het nieuwste boek van Liesbet Slegers. Dit boek is naast een voorlees- en prentenboek ook een zoekboek waarin de kleuters op zoek kunnen gaan naar o.a. dieren, kabouters, fruit en paraplu’s.

Hier leest u meer


DVD recensie: She's Funny That Way - Peter Bogdanovich


She's Funny That Way is een Amerikaanse romantische komedie, geregisseerd door Peter Bogdanovich. Een film met o.a. Owen Wilson, Imogen Poots, Jennifer Aniston, Will Forte, Kathryn Hahn, Lucy Punch, Rhys Ifans, Cybill Shepherd en Quentin Tarantino.

Hier leest u meer


Filmtip: Everest in Siniscoop


Everest brengt de ontzagwekkende tocht van twee verschillende expedities in beeld, die te maken krijgen met één van de meest hevige sneeuwstormen die de mensheid ooit heeft gekend.

Hier leest u meer


Filmtip: Terug naar Morgen in Siniscoop

 

De befaamde wetenschapper Viktor is al zijn hele leven gelukkig met Lena, ondanks een tragisch ongeval tijdens hun jeugd. Op een dag doet hij samen met zijn enthousiaste assistent Titus een baanbrekende ontdekking: ze kunnen e-mails naar het verleden sturen.

Hier leest u meer