Kunst


Nervia / Sint-Martens-Latem


In Nervia / Sint-Martens-Latem. Koppelteken worden twee Belgische artistieke groepen voorgesteld die tijdens het interbellum een belangrijke rol speelden.


In het noorden van het land de school van Latem, de bakermat van de Vlaamse symbolisten en later de expressionisten (Gustave Van de Woestijne, Albijn Van den Abeele…).


In het zuiden de Henegouwse groep Nervia, met de schilders Anto Carte en Louis Buisseret. De tentoonstelling belicht de onafhankelijke ontwikkeling van beide groepen, waarbij hun verschillen maar ook hun talrijke overeenkomsten doorheen een onuitgegeven dialoog worden geïllustreerd.


De twee conservatoren hebben daarbij het accent willen leggen op de overeenkomsten – inspiratiebronnen, vorm, uitvoering… - tussen schilders van Sint-Martens-Latem en die van de groep Nervia. De gelijkenissen en niet de verschillen in de kijker zetten: dat is duidelijk het verhaal dat ze ons willen brengen.


Michel de Reymaeker (conservator en hoofd van de stadscollecties, Artotheek – Bergen) en Catherine Verleysen (Museum voor Schone Kunsten in Gent) zijn de commissarissen van de tentoonstelling. Françoise Osteaux verleende haar medewerking voor het maken van de catalogus.


Expositie

Nervia / Sint-Martens-Latem

Museum van Elsene

Jean Van Volsem straat 71

1050 Brussel

22.10.2015 > 17.01.2016


ISBN 9782873869571 - Hardcover - 160 blz. - Prijs: € 29,95 - Uitgeverij: Lannoo


Image Istanbul - Met werk van o.a. Ara Güler, Henri Cartier-Bresson, Ahmet Polat, Ali Taptık, Bieke Depoorter, Sophie CalleNuri Bilge Ceylan, Ayse Erkmen, Kasper Bosmans


Een uniek portret van Turkijes legendarische stad, door de ogen van grote fotografen zoals Ara Güler en hun jonge collega's Ali Taptık en Ahmet Polat, aangevuld met lokaal en internationaal talent zoals Bieke Depoorter en een sterke selectie beeldende kunstenaars.


Istanbul is een katalysator van culturele processen, een stad in voortdurende ontwikkeling, een plaats die het hoofd biedt aan enkelvoudige voorstelling en veralgemening. Net daarom is Istanbul ook een onvermoeibare muze voor vele fotografen. Imagine Istanbul toont de artistieke fascinatie voor deze stad. Istanbuls fotografen vormen de rode draad, met als centrale figuur de grote Ara Güler, 'The Eye of Istanbul'. Rondom hem andere hedendaagse fotografen maar ook auteurs, cineasten, muzikanten en beeldende kunstenaars, met zowel bestaand als nieuw werk. Elke kunstvorm reikt ook een andere manier aan om naar de stad te kijken. De oude en nieuwe generatie kunstenaars vullen elkaars werk perfect aan. Een intrigerende expo met een al even intrigerend boek in vier delen, gebonden in foedraal


Imagine Istanbul loopt van 15.10.2015 tot en met 24.01.2016 in de Bozar in Brussel


ISBN 9789401430067 - 4 boekdelen gebonden in foedraal - 240 blz. - Prijs: € 45,00 - Uitgeverij: Lannoo


Anatolia. Een verhaal van 12000 jaar - Prof. Em. Marc Waelkens


Anatolia. Een verhaal van 12000 jaar, de catalogus bij de hoofdtentoonstelling van EUROPALIA TURKEY gaat naar het hart van de Turkse cultuur en toont meesterwerken samengebracht vanuit musea over heel Turkije.


Omdat Anatolië de natuurlijke verbinding tussen Europa en Azië vormt, is dit schiereiland een smeltkroes van beschavingen. Twaalf millennia lang volgen culturen elkaar op en beïnvloeden ze elkaar. Dit proces van doorgeven van cultus en rituelen ligt aan de basis van een uitzonderlijk rijk en gevarieerd religieus erfgoed. Het is die voortdurend evoluerende erfenis die de rode draad vormt doorheen de tentoonstelling en het boek.


Aan de hand van ongeveer 200 objecten - archeologische vondsten, miniaturen, beeldhouwwerk, textiel, gouden voorwerpen, enz. - geeft dit boek een unieke kijk op de diversiteit van het Turks erfgoed.


Eminent Turkijekenner Ridder Marc Waelkens is professor emeritus archeologie aan de KU Leuven. Hij leidde tot voor kort de opgravingen van de stad Sagalassos in Turkije, een van de grootste interdisciplinaire Mediterrane archeologieprojecten. Hij nam in het verleden deel aan archeologische studies rond Griekenland, Syrië, Italië en Egypte, waarbij hij telkens essentiële inzichten aanbracht.


ISBN 9789401430029 - Hardcover - 240 blz. - Prijs; € 45,00 - Uitgeverij: Lannoo


Rembrandts late leerlingen - Leonore van Sloten, David De Witt en Jaap van der Veen


Rembrandts late leerlingen is het eerste boek over de late Rembrandt als leermeester, de relatie met zijn leerlingen en het onderwijs dat zij tijdens de laatste periode van zijn carrière, van omstreeks 1650 tot zijn dood in 1669, van hem kregen. In de kunst is de relatie leerling en leermeester altijd cruciaal geweest. Dat gebeurde in de tijd van Rembrandt en dat gebeurt nu nog steeds op de huidige kunstacademies. Die nauwe, jarenlang durende samenwerking is voor de kunstproductie van grote betekenis geweest.

 

Van 1650 tot 1669 hebben ten minste veertien kunstenaars onderwijs van Rembrandt genoten, onder wie Nicolaes Maes, Willem Drost, Abraham van Dijck en Arent de Gelder. Een aantal van hen was daartoe aangemoedigd door Rembrandts voormalige leerling Samuel van Hoogstraten.

 

Dit rijk geïllustreerde boek gaat in op het onderwijs, de regels van de schilderkunst, de vergelijkingen met andere schilderijen en de navolging. 


ISBN 978 90 8989 646 9 - Gebonden - 128 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Terra