Graphic Novel


Sugar van Serge Baeken: graphic novel over het leven als kat

 

Een stripverhaal opgedragen aan katten, met verhalen over het leven als kat, gezien door de ogen van een kat. Voor liefhebbers van strips. En voor alle kattenliefhebbers. Zo omschrijft Serge Baeken zijn nieuwe graphic novel Sugar, die op woensdag 5 februari verschijnt bij Blloan.

 

In The NO Stories, zijn bekroonde debuutalbum uit 2005, voerde Baeken zijn gezinsgenoten en zelfs zijn buren op. Achteraf kwam hij tot het pijnlijke besef dat hij iemand was vergeten: Suske, de kater die 18 jaar lief en leed met het gezin deelde.

 

Leven als kat

Suske werd Sugar, om de internationale ambities van het album – dat gelijktijdig ook in het Frans verschijnt bij uitgeverij Dargaud – niet al bij aanvang te fnuiken. De graphic novel doet het verhaal van Sugars leven, maar ook dat van de katten die hem voorgingen en opvolgden. En dat vanuit het perspectief van de besnorde viervoeters zelf.

 

Rastalent @ work

Sugar volgt een stramien van 24 vakjes per pagina, verdeeld over zes stroken van vier vakjes. Een stramien dat allesbehalve een rem zet op de inventiviteit van rastalent Baeken. Hij componeert de pagina’s weergaloos en speelt met gezichtspunten en perspectieven. Het resultaat doet vaag denken aan Andreas of Marc-Antoine Mathieu maar is vooral eigen aan Baeken.

 

54 x 6 x 4 = 1.296 tekeningen

Baeken werkte, met tussenpozen, liefst acht jaar aan Sugar. De oerversie van het verhaal maakte hij staande aan een schildersezel in de etalage van de voormalige Bries-stripwinkel in de Antwerpse Kammenstraat. Maar die versie was hem te slordig. Uiteindelijk hertekende hij elk vakje in vierkanten van 20 x 20 cm die hij vervolgens inscande. Een stapel van liefst 1.296 tekeningen!

 

Serge Baeken signeert Sugar op het Festival International de la Bande Dessinée van Angoulême van 30/1 tot 2/2 op de stand van uitgeverij Dargaud dat het Franse album uitgeeft. Daarna volgt ook een signeertour in België en Nederland.

 

Over de auteur

Serge Baeken, broer van dichter-schrijver-performer Vitalski, tekent al meer dan dertig jaar. Illustraties voor Knack, NRC, De Tijd, De Morgen en vele andere, maar ook strips. Voor The No Stories kreeg hij in 2005 de debuutprijs van het stripfestival van Turnhout, de stad waar hij opgroeide. De komische comic ZZZ en de experimentele docustrip De Maagd van Antwerpen bevestigden zijn onuitputtelijke talent en veelzijdigheid.

 

Sugar, Leven als kat

Graphic novel

Scenario & tekeningen: Serge Baeken

Uitgegeven door Blloan, het eigenzinnig striplabel van Ballon Media

Hardcover met wikkel, 80 pagina's, adviesprijs: € 16,95

Release: 05-02-14