Boekrecensies 2017


Boekrecensie: De Nieuwe Collega - Tammy Cohen

 

‘De Nieuwe Collega’ is een psychologische thriller van de Britse auteur Tammy Cohen.

Het verhaal speelt zich af op een uitzendkantoor waar Amira, Sarah, Paula, Ewan en Charlie al jaren collega’s zijn. Groot is hun verbazing wanneer Jill op staande voet ontslagen wordt. Jill is al jaren een vaste waarde op kantoor en is steeds de gemoedelijke bazin geweest voor vijf collega’s. 

Hier leest u meer


Madam Bakster - The Guilty-free Bakery - Laura Verhulst

 

Genieten van heerlijk gezonde desserts met Madam Bakster

 

Madam Bakster - Laura Verhulst - deelt al een tijdje haar kennis in een alom geprezen blog, die resulteerde in een online guilt-free bakery, waarvoor ze in 2016 student-ondernemer van het jaar werd. Sindsdien kreeg haar project bijzonder veel media-aandacht en in januari 2017 opende ze in Gent een hippe koffiebar.

Hier leest u meer


Boek in de kijker: De Babyboom Boogie - Walter Van den Broeck

 

In het letterenhuis in Antwerpen voelt literair journalist Dirk Leyman elke maand een schrijver uit Vlaanderen of Nederland aan de tand die onlangs een nieuwe roman of non-fictieboek heeft gepubliceerd. Deze keer was de 76-jarige auteur Walter Van den Broeck te gast tijdens ‘Boeken op Woensdag’. Hij kwam er zijn nieuwste roman ‘De Babyboom Boogie’ voorstellen.

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Vandaag houden we het droog - Petra Vollinga

 

Petra Vollinga (1969) is freelance copywriter en journalist, maar diep in haar hart is ze vooral een onverbeterlijke romanticus. Na twee non-fictieboeken is dit dan eindelijk haar debuutroman. ‘Vandaag houden we het droog’ is een roman over De Liefde. ‘Omdat alle boeken daar uiteindelijk over gaan’, volgens haar.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Gelukkige VADERdag, Silvie - Brigitte Minne & Isabelle Geeraerts

 

‘Gelukkige VADERdag, Silvie’ van Brigitte Minne met illustraties van Isabelle Geeraerts is een boek voor kinderen vanaf 8 jaar over transgenders en vooroordelen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Gruffalo Toneelstuk - Julia Donaldson & Axel Scheffler

 

Vele jongens en meisjes kennen het verhaal van de Gruffalo en de muis van Julia Donaldson met illustraties van Axel Scheffler. Nu kan je dankzij het nieuwe boek ‘Het Gruffalo Toneelstuk’ je eigen toneelstuk opvoeren, samen met je vriendjes en vriendinnetjes!

Hier leest u meer


Mary Murphy heeft met ‘Gaggetje’ een nieuw kartonboekje uit voor de allerkleinsten

 

Na het succes van ‘Krokofant’ heeft Mary Murphy met ‘Gaggetje’ opnieuw een mooi en leuk flap- en klapboek voor de allerkleinsten uitgebracht.

In het kartonboekje ‘Gaggetje’  staan diverse boerderijdieren waarmee je de gekste creaties mee kan maken.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Ijsbeer - Jenni Desmond

 

‘De Ijsbeer’ van Jenni Desmond is een mooie en vooral leerrijk boek over Ijsberen. Je leest in het boek alles over ijsberen: waar en hoe ze leven, hoe ze de ijskoude temperaturen overleven en nog veel meer over deze enorme, wilde en prachtige dieren.

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Olivier en het brulmonster - Mieke van Hooft & Frank Daenen

 

Kleine Olivier is in de wolken, hij mag voor het eerst bij oma en opa logeren. Nadat oma hem een verhaaltje voorlas, stopt opa Olivier in zijn bedje. Olivier slaapt als een roosje, tot hij ‘s nachts een geluid hoort.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Papa is te groot voor ons huis - Yoeri Slegers

 

'Papa is te groot voor ons huis' is een mooi prentenboek van Yoeri Slegers, die zowel voor de tekst als de illustraties zorgde.

Het verhaal gaat over papa die te groot wordt voor het huis. Vroeger was er plaats genoeg voor het ganse gezin, maar nu is papa zo groot geworden dat er in het huis geen plaats meer overblijft voor leuke dingen te doen.

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Het lammetje dat een varken is - Pim Lammers & Milja Praagman

 

‘Het lammetje dat een varken is’ van auteur Pim Lammers et illustraties van Milja Praagman, is een prentenboek voor kleuters vanaf 3 jaar.

Het verhaal

In de schapenwei grazen de schapen in hun mooie, witte trui van wol. Even verder liggen in de biggenpoel de varkens. Ze rollen door de modder en vinden dat zalig.

Plots is er een lammetje dat liever tussen de varkens in de modder zit.

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Tot op het bot - Luc Deflo

 

Luc Deflo is een vaste waarde in het thrillerlandschap. In 1999 debuteerde hij met ‘Naakte Zielen’, een psychologische thriller rond het speurdersduo Deleu en Bosmans. Deze thriller viel meteen in de smaak bij het publiek en werd genomineerd voor de Hercule Poirotprijs. In 2008 werd ‘Pitbull’ bekroond met de Hercule Poirotprijs. Nu zijn we achttien jaar later en Luc schreef al meer dan 30 thrillers bij elkaar. De nieuwste thriller van Deflo is ‘Tot op het bot’.  

Hier leest u meer


Boekrecensie: Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen - Vera Van Renterghem

 

Auteur Vera Van Renterghem heeft met ‘Oscar Cook: Buitengewone gebeurtenissen’ een boek geschreven voor jongens en meisjes vanaf 10 jaar. Het boek bevat een goed verhaal over een 13-jarige jongen die in een bejaardentehuis (!) woont.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Zon en de Maan en de Rolling Stones - Rich Cohen

 

Bij uitgeverij Spectrum is het boek ‘De Zon en de Maan en de Rolling Stones’ van de Amerikaanse journalist Rich Cohen (1968) verschenen. Cohen mocht in 1994 voor het tijdschrift ‘Rolling Stone’ mee op tournee met wereldbekende Engelse rock-'n-rollband.

Hier leest u meer 


Boekrecensie: Confituur van Jam Jam - Danny De Winter & Katrien Maes

 

Danny De Winter en Katrien Maes groeiden op ‘den buiten’ op en kregen er van jongsaf de liefde voor de natuur met de paplepel mee.

Eerst openden ze een een fruit- en groentenwinkel, daarna ging er voor Danny en Katrien met ‘Het Landhuys’ in Ruddervoorde een droom in vervulling. Daar heeft het koppel met ‘Jam Jam’ een heuse confituurwinkel, waar maar liefst 150 verschillende soorten confituren en geleien worden verkocht.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Veel Liefs uit Brussel - François Rivière & Alain Goffin

 

Het is december 1938. Elke middag luisteren vele mensen naar de radio-uitzending over de Amerikaanse muziek, die gepresenteerd wordt door Isidoor Goemaere.

Europa staat aan de vooravond van de Tweede Wereldoorlog. Informatie inwinnen is belangrijk en Brussel is daarbij een knooppunt. Bij zeven geallieerde geheimagenten, die ook radioamateurs zijn, zit een spion...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Robbedoes door ...Yann en Schwartz  - ‘De meester van de zwarte hosties’

 

' Robbedoes door ...' is een nevenreeks waarin verschillende scenaristen, tekenaars, inkleurders en designers een eigen creatieve interpretatie van Robbedoes en Kwabbernoot mogen uitwerken. Het album ‘De meester van de zwarte hosties’ is van de hand  van Yann en Schwartz en is het vervolg op ‘De luipaardvrouw’.

Hier leest u meer


Met ‘De Postkoets’ en ‘De Schat van de Daltons’ zijn er opnieuw twee lucky Luke-strips heruitgebracht

 

Lucky Luke, de cowboy die avonturen beleeft in het Wilde Westen, vierde vorig jaar zijn zeventigste verjaardag. De populaire stripfiguur werd bedacht door Maurice De Bevere, beter bekend onder het pseudoniem Morris.

 

Om deze zeventigste verjaardag te vieren wordt de volledige, originele reeks heruitgegeven.

Deze maand verschijnen met ‘De Postkoets’ en ‘De Schat van de Daltons’ opnieuw twee stripverhalen in een nieuwe, uniforme stijl: een nieuwe vertaling, nieuwe lettering, nieuwe covers en een opeenvolgende nummering.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Beste Burgers - 40 heerlijke recepten - Martin Kintrup

 

Martin Kintrup heeft met ‘De Beste Burgers’ een boek geschreven met 40 recepten voor de beste hamburgers zelf te maken. Want dankzij het succes van streetfood is de hamburger aan een echte revival bezig.

Want er gaat toch niets boven een zelfgemaakte (ham)burger van het lekkerste vlees, met een knapperig en tegelijk zacht broodje, kruidige saus en allerlei verleidelijke extra’s.

Hier leest u meer


Marc De Bel schrijft met ‘Marie- codenaam Jeanne’ derde deel van de Pauwels trilogie

 

Marc De Bel is dit jaar 30 jaar schrijver. Hij heeft al 156 boeken voor alle leeftijden bij elkaar geschreven, ‘Het ei van oom Trotter’ was zijn debuut en is nu al aan de zeventiende druk toe.

Een paar jaar geleden gaf Marc de Bel een nieuwe wending aan zijn schrijversschap met schrijven van historische romans voor young adults, jongeren vanaf 15 jaar en ouder.

Hier leest u meer


 Johan de Vos schrijft met ‘Het boek van Sint-Niklaas’ een boek over de Wase hoofdstad

 

'Deze stad werkt op mijn zenuwen. Haar voorkomen, haar lucht, haar geluiden en geuren veroorzaken gevoelens van afkeer. En dan is er nog die mentaliteit. Maar ik woon er en blijf er wonen. Ik ervaar Sint-Niklaas als een inwonende tante: ze is ambetant, maar ik heb haar nodig, voor het geld en omdat ze op het huis let als ik er niet ben.'  

Hier leest u meer


Boekrecensie: Dochters van Anderen - Amy Gentry

 

Amy Gentry is een boekrecensent voor de Chicago Tribune. Haar werk verscheen eerder in Salon, LA Review of Books en Best Food Writing of 2014. ’Dochters van anderen’ is haar eerste literaire thriller.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Waar is ze? - Alex Marwood

 

Alex Marwood is een Britse journaliste en woont in Londen. Haar twee eerdere thrillers ‘The Wicked Girls’ en ‘The killer next door’ werden met diverse prijzen bekroond. Ook zijn van beide boeken de filmrechten verkocht. Haar derde thriller ‘The Darkest Secret’ werd vertaald naar het Nederlands en is uitgegeven door uitgeverij Boekerij onder de titel ‘Waar is ze?’. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Jommeke 284 - De Redding van Doris Dada

 

Flip heeft toen hij nog in Afrika verbleef, lang voordat hij bij Jommeke terecht kwam, wereldreiziger Rob Globetrotter en Doris, een zeer zeldzame dadavogel, toevallig leren kennen.

Flip was een zeer goede vriend van Doris en dadavogel kon dankzij zijn vriend de papegaai praten. Na al die jaren wil Flip graag Rob en Doris nog eens ontmoeten. 

Hier leest u meer


‘Avonturen in het Westen’ en ‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’ opnieuw uitgebracht

 

Vorig jaar vierde Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag en werden er voor de ‘poor lonesome cowboy’ diverse festiviteiten georganiseerd. Ook de volledige stripreeks wordt voor deze gelegenheid opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Rijk - deel 1: Het Seizoen Der Demonen

 

Bij uitgeverij Le Lombard is er met ‘Het Rijk’ een nieuwe actiereeks verschenen. Vanaf 1 februari ligt met ‘Het seizoen der demonen’ het eerste deel van deze prestigieuze reeks in de winkel.

‘Het Rijk’ speelt zich af in de toekomst, wanneer de dieren de macht hebben gegrepen en van de mensheid geen sprake meer is op onze aardbol. De dieren zijn slimmer geworden en van de mensen is er enkel het geloof gebleven. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Voor Mama, een boekje over ons - Elma van Vliet

 

Elma van Vliet is de bedenkster van de Vertel eens-serie. Ze schreef eerder de boeken zoals ‘Mam, vertel eens’, ‘Pap, vertel eens’, ‘Oma, vertel eens’, ‘Dagboek voor mijn dochters’ en vele anderen. Emma’s boeken zijn een enorm succes, ze gingen maar liefst meer dan 3 miljoen keer over de toonbank. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Turks fruit. Een Beeldroman - Dick Matena

 

48 jaar na het uitbrengen van de roman ‘Turks fruit’ van de Nederlandse auteur Jan Wolkers, heeft striptekenaar Dick Matena dit klassieke meesterwerk bewerkt tot een beeldroman. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Troebel Water - Belinda Aebi

 

Belinda Aebi schreef zeven misdaadromans die zich afspelen in het Gentse met als hoofdpersonage onderzoeksrechter Maud Gelderman. ’Troebel water’ is een originele stand-alone waarin liefhebbers van spannende romans op hun wenken worden bediend met sublieme plottwists. Met deze misdaadroman begint auteur Belinda Aebi aan een nieuw hoofdstuk in haar carrière, zonder Maud Gelderman en trekt ze van Gent naar haar geliefde woonplaats Temse.

Hier leest u meer


Boekrecensie: You & Me, bucketlist voor koppels - Petra De Pauw

 

Petra De Pauw heeft na de bestsellers ‘Mum & Me, bucketlist voor mama en dochter’ en ‘Mum & Me, bucketlist voor mama en zoon’ een nieuw bucketlist-boek geschreven met als titel ‘You & Me, bucketlist voor koppels’.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Nieuwe avonturen van Clifton - 1. Spookrijders onder invloed

 

Clifton is een Belgische stripreeks die in 1959 bedacht werd door Raymond Macherot, al waren het vooral scenarist Bob de Groot en tekenaar Turk die de held in de jaren ’70 en ’80 populair maakten. Meer dan dertig jaar lang was Clifton een van de populairste helden van het weekblad Kuifje.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Kuifje in het Land van de Sovjets - Hergé

 

‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is het allereerste avontuur van Kuifje, de kleine reporter van ‘Le petit Vingtième’. Dit album is opnieuw uitgebracht en voor de eerste keer in kleur. Het eerste album uit de Kuifje-reeks van Hergé verscheen voor het eerst in het Frans in 1930.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan - Inge Misschaert

 

Philomena - zeg maar Phil -  is 11 jaar en heeft veel gevoel voor humor. Ze leeft samen met haar gek gezin in een krakend, gehorig, houten huis aan zee. Haar moeder is journaliste en is vaak op reis voor haar werk. Haar vader ‘papaman’ verandert om de haverklap van baan.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Winterkinderen - Lulu Taylor

 

Olivia en Dan Felbeck zijn al jaren getrouwd, maar het enige wat ontbreekt om hun gezinnetje compleet te maken zijn kinderen. Maar Olivia blijkt onvruchtbaar te zijn, ze onderging tevergeefs al enkele ivf behandelingen. Voor een volgende behandeling heeft het koppel geen geld meer en de onvervulde kinderwens zorgt voor spanningen tussen Olivia en Dan.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Millennium Sage - Deel 1: Koude Zielen

 

In ‘Koude Zielen’, het eerste deel van de millennium Sage, probeert Lisbeth Salander met haar vrienden van Hacker Republic de gloednieuwe databank van de Zweedse geheime dienst te kraken. Maar eerst moeten ze afrekenen met Sparta, een geheime organisatie die ook de bedoeling heeft om de geheime databestanden te pakken te krijgen...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Testament van William S. - Yves Sente en André Juillard

 

Augustus 1958. Tijdens een diner in het Palazzo da Spiri, het Venetiaans paleis van markies Stefano Da Spiri, ontdekken de gastheer en gasten heel toevallig een verborgen ruimte met daarin het testament van Guillermo Da Spiri, de markies van Venetië.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Magritte - Een surrealistische kroniek - Zabus & Campi

 

‘Magritte - Een surrealistische kroniek’ is een speelse en humoristische kennismaking met de wondere wereld van René Magritte, de Belgische surrealistische kunstschilder die leefde van 1898 tot 1976.

Hier leest u meer