Zwerfsteen- Kathelijn Vervarcke


‘Zwerfsteen’ is het young adult-debuut van de Oostendse Kathelijn Vervarcke. ‘Zwerfsteen’ gaat over een kansarme, ontspoorde jongen die zijn leven overloopt en belicht de moeizame relatie tussen een moeder en haar tienerzoon. Kathelijn heeft het boek geschreven omdat ze dagelijks in haar thuisstad Oostende en op haar school met de problematiek van jongerenverwaarlozing geconfronteerd wordt.

 

Het verhaal

Mijn naam is Samuel O’Samba. Daarmee is het voornaamste over mij gezegd. O ja, en dat ik vandaag mijn moeder voor dood achter gelaten heb. Daar moet ik niet al te veel mee inzitten. Ik heb al genoeg geboet. Sterker nog, toen de misdaad zich aandiende, had ik het gevoel dat gerechtigheid eindelijk geschiedde.

 

De 17-jarige Samuel krijgt voor het eerst de kans om zijn leven te veranderen. Het enige dat hij daarvoor moet doen is: niets. Terwijl zijn moeder in de garage zelfmoord aan het plegen is, trekt Samuel de deur achter zich dicht en slaat hij op de vlucht. Hoe is het zo ver kunnen komen? En zal Samuel verantwoording moeten afleggen?

 

‘Zwerfsteen’ is een boek dat zowel oudere tieners als hun moeders kan bekoren en waarmee de auteur ook hoopt het maatschappelijk probleem meer in de kijker te plaatsen.

 

Kathelijn plant in het najaar 2016 ook een toneelstuk rond ‘Zwerfsteen’, vanuit het perspectief van Samuel’s stiefmoeder. Het is niet het eerste boek voor Kathelijn, ze publiceerde haar eerste grotendeels autobiografische roman onder een pseudoniem – over de zielsgeschiedenis van een schizofrene vrouw, en schreef daarna ook een kunstboek over Käthe Kollwitz en een biografie over Peter Kollwitz.

 

Momenteel is Kathelijn artistiek leider van de toneelprojecten van ‘Zij-kant van de oorlog’. ‘Zij-kant van de oorlog’ is een samenwerking tussen Veurne, Koekelare, De Panne en Diksmuide waarin de Eerste Wereldoorlog volledig vanuit de vrouwen bekeken wordt. Daarin zijn de vertolkingen onder andere voor Andrea Croonenbergs, Katelijne Verbeke en Antje De Boeck.

 

ISBN: 978-94-6324-531-7 - 128 blz. - Prijs: € 14,95 - Uitgeverij: Abimo