MOOOV Filmfestival in Siniscoop: zaterdag 30 april

Dhanak, The Endless River en Les Hommes d'Argile


Dhanak op 30.04 om 14.30 u

 

Pari is dol op de filmster Shah Rukh Khan. Elke dag vertelt ze haar blinde broertje Chotu een romantisch verhaal met haar grote held in de hoofdrol. Chotu voelt echter meer voor films met stoere vechtersbazen en droomt ervan om, net zoals vroeger, ooit weer zo’n film te kunnen zien. Pari beloofde hem trouwens ervoor te zorgen dat hij op zijn 9de verjaardag weer gezonde ogen zou hebben.

 

Maar die verjaardag komt er over enkele dagen aan en Pari weet niet hoe ze haar belofte kan nakomen. Hun tante en oom, bij wie de twee kinderen inwonen, lijken alvast niet bereid haar te helpen.

 

Dan ziet Pari een affiche met haar geliefde filmster en de slogan: ‘Ik laat je weer zien’. Als ze te weten komt dat Shah Rukh Khan ‘amper’ 300 km verderop opnames maakt, is ze vastbesloten hem te ontmoeten. Samen met Chotu knijpt ze er stiekem tussenuit voor een lange tocht.

 

Deze roadmovie, vol fascinerende personages en sprankelend van humor, vrolijkt ongetwijfeld iedereen op. Houd je vooral niet in om enthousiast mee te klappen en te neuriën met de aanstekelijke muziek. Een sfeermaker van formaat!


The Endless River op 30.04 om 17.00u

 

Riviersonderend (Endless River) is een klein, armoedig dorpje in Kaapstad, beladen met raciale spanningen en geweld en waar boerderijmoorden een initiatieritueel vormen voor bendes. Als de vrouw en kinderen van de Franse expat Gilles brutaal vermoord worden door indringers op hun boerderij, zoekt hij soelaas bij de ruimhartige Tiny die zijn dronkenschap en verlies opvangt,  en tevens zijn razernij en lust op wraak in bedwang houdt.

 

Tiny is een jonge serveerster die zichzelf op dat kritische moment in haar leven probeert te handhaven: na een jarenlange gevangenisstraf is ze herenigd met haar man die betrokken was bij de moord op Gilles’ familie.

Tiny en Gilles vinden troost in elkaars gezelschap, maar bouwen hun relatie op gedeelde trauma’s. Als fundament voor een nieuw begin blijkt dat onvoldoende.

 

THE ENDLESS RIVER is een broeierige misdaadfilm die tegelijk een uiterst genietbare hommage is aan de Amerikaanse film uit de jaren vijftig, maar die omwille van het thema ook aan je netvlies kleeft.

Les Hommes d'Argile op 30.04 om 20.00 u

 

De jonge Sulayman leeft op “la roche d’Argile” in Marokko in perfecte harmonie met de fauna en flora. Als wees werd hij opgevoed door een oude kluizenaar, die “met de turbulente aderen”. Sulayman leert Kadija kennen, de dochter van Caïd, het hoofd van een immens grote regio.

 

De laatstgenoemde, alleen op macht belust, kan het huwelijk van zijn dochter met een herder niet aanvaarden. Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog wordt de jonge herder ingelijfd bij het Franse leger. Al gauw bevindt hij zich op onbekend terrein dat zowel intrigerend als gevaarlijk voor hem is. Ondergedompeld in de wreedheden van de oorlog beslist hij om koste wat het kost een vorm van humaniteit te behouden tussen de wanhopige Marokkaanse soldaten die maar bitter weinig profijt halen uit het mondiale conflict.

 

LES HOMMES D’ARGILE is meer dan alleen een oorlogsfilm. Het is vooral een fabel over de menselijke conditie.

 

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be