Boekrecensie: Offerlam - Chanette Paul


Elke Van den Bergh en Chanette Paul
Elke Van den Bergh en Chanette Paul

De Zuid-Afrikaanse auteur Chanette Paul schreef al ruim 40 boeken in het Afrikaans waarmee ze veel succes oogstte, zo werd ze vorig jaar nog bekroond met de prestigieuze prijs LekkerLit Boek.

 

‘Offerlam’ is het eerste boek van deze succesvolle auteur dat vertaald is naar het Nederlands. Elke Van den Bergh zorgde voor de vertaling. 

Het boek bestaat uit enkele grote verhaallijnen, die uiteindelijk één geheel vormen. Het verhaal speelt zich af tussen 1961 en het heden.

 

‘Offerlam’ begint in Belgisch Congo, 1961. De 28-jarige Amelie de Pauw is getuige van de moord op Elia, haar Congolese minnaar. Zelf wordt ze voor dood achtergelaten. De dader van deze gruwelijke feiten is haar man César.

Amelie ontsnapt aan de dood en wordt gered door een zwarte vrouw, Tabia. Amelie slaagt erin naar Zuid-Afrika te vluchten, waar ze onderdak vindt bij de familie Colijns, een Belgisch migrantengezin.

 

Amelie is bang, ze is zwanger en weet niet wie de vader is. Is het kind van haar man César of van haar minnaar Elia? Wanneer ze bevalt laat ze de baby achter bij de familie Colijns en gaat ze verder door het leven als Annemie (Ammie) Pauwels.

Caz Colijn woont in Zuid-Afrika. Ze krijgt een telefoontje van haar zus Tineke uit Gent. Tineke vertelt haar dat haar 92-jarige moeder op sterven ligt en dat ze nog één keer Caz wil zien.

 

Caz heeft al jaren geen contact meer met haar familie in België en staat weigerachtig tegen het voorstel van haar moeder. Maar wanneer ze verneemt dat haar moeder niet haar biologische moeder is, is ze nieuwsgierig en vertrekt ze toch naar Gent.

 

Luc de Reu is professor aan de Universiteit in Gent. Hij krijgt telefoon van Lieve Luykens, de verzorgster van zijn 82-jarige stiefmoeder Ammie. Luc heeft Ammie al jaren niet meer gezien en is verrast. Lieve vraagt aan hem om zijn dementerende stiefmoeder eens te bezoeken. Het zou haar goed doen, volgens de verzorgster.

 

Luc de Rue heeft Ammie niet meer gezien sinds ze hem en zijn vader heeft verlaten. Luc zit al meer dan dertig jaar met vragen over zijn vaders dood en gaat in op de uitnodiging. Hij is ook zeer benieuwd waarom zijn stiefmoeder plotseling naar hem vraagt.

 

En dan is er nog de Congolees Erevu Matari. Die is op zoek naar de nkisi, twee kostbare houten Afrikaanse beeldjes, die Tabia in 1961 aan Ammie heeft gegeven. Met de twee beeldjes hoopt.Erevu zijn eigen rijk te stichten. Voor zijn doel te bereiken gaat hij hierbij geen enkele uitdaging uit de weg…

 

‘Offerlam’ is een fantastische thriller die zich afspeelt in zowel Vlaanderen, Zuid-Afrika als het vroegere Belgisch Congo. Het is een verslavend boek, eens je begint te lezen ben je in de ban van het verhaal en kun je het boek niet meer wegleggen.

 

‘Offerlam’ is een echt pareltje van Chanette Paul.. Ik heb van het lijvige boek (495 blz.) genoten, elke bladzijde opnieuw. Het verhaal heeft een open einde en het vervolg op ‘Offerlam’ zal tegen november dit jaar in de winkel verkrijgbaar zijn. Iets om naar uit te kijken!

 

ISBN: 9789401428705 - Paperback - 495 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Lannoo