Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!

           Alle berichten uit 2015 vindt u terug in het Archief 2015Boekrecensie: Jeugdboekenreeks 'Hartsvriendinnen' - Deel 1 +2 - Nico de Braeckeleer

 

‘Hartsvriendinnen’ is een uitstekende reeks voor meisjes vanaf 10 jaar. Zowel ‘Dansvriendinnen’ als ‘Een hart voor dieren’ bevat een leuk verhaal over de belevenissen van drie GFF (Girl Friends Forever): Fleur, Hanne en Amélie.. Een reeks voor meisjes die houden van avontuur, spanning, vriendschap en romantiek.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Kleine Draakje Kokosnoot - Bij de dinosauriërs - Ingo Siegner

 

De drie vrienden, draakje Kokosnoot, veeldraak Oskar en het stekelvarken Matilda zitten gezellig samen rond het kampvuur te praten over gevaarlijke dieren.

Hoewel Oskar niet van spinnen houdt, beweert hij dat hij niet bang is van een Tyrannosaurus Rex, het gevaarlijkste roofdier dat ooit op aarde leefde.

Hier leest u meer


Avant-première ‘Achter De Wolken’ in Siniscoop in aanwezigheid van Katelijne Verbeke en Lucas Van den Eynde

 

Vrijdag 29 januari werd in avant-première de Vlaamse film ‘Achter De Wolken’ vertoond in aanwezigheid van Katelijne Verbeke en Lucas Van den Eynde.

‘Achter De Wolken’ is het langspeelfilmdebuut van Cecilia Verheyden, gebaseerd op het theaterstuk van Michael De Cock met in de hoofdrol twee van de meest fantastische acteurs die Vlaanderen ooit gekend heeft: Chris Lomme en Jo De Meyere.

Hier leest u meer


An Bogaerts brengt met ‘Kilocomplot’ de dieetproblematiek in kaart

 

Biologe en journaliste An Bogaerts heeft een grote interesse voor evolutionaire gedragsbiologie. Ze werkt sinds tien jaar als lifestylejournaliste voor onder andere De Morgen, De Standaard en De Tijd, waar ze ook uitvoerig bericht over trends over eten.

 

Woensdag 28 januari stelde ze met trots haar boek ‘Kilocomplot’ voor in Antwerpen. Voor de gelegenheid waren stand-upcomedian en ex-klasgenoot Bart Cannaerts en Mark Nelissen, professor in de gedragsbiologie aanwezig en spraken vol lof over An én haar nieuwe boek.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De avonturen van Carlo Cabana - De Milkshake Vampieren - Bjorn Van den Eynde

 

Bjorn Van den Eynde is een 30-jarige regisseur, tv-scenarist en jeugdauteur uit Lier.

Hij is de bedenker, scenarist of co-scenarist van vele toonaangevende tv-reeksen en films voor jongeren (zowel nationaal als internationaal): ‘Ghost Rockers, Hotel 13, Galaxy Park, Amika, Marsepeinstein, Rox,Mega Mindy, Het huis Anubis,..

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: EL CLUB

 

Vier ex-dienaren van God wonen samen in een afgelegen huisje aan de Chileense kust. Allen zijn hierheen gestuurd om zich te reinigen van hun zonden uit het verleden. Ze leven volgens een strikt maar redelijk aangenaam regime, onder het toeziend oog van een vrouwelijke huisbewaarder...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Depressief? Loser! - Riadh Bahri

 

In juni 2015 werd in de tv-uitzending van ‘Koppen’ een reportage ‘Jong en depressief’ uitgezonden, waarin de 26-jarige Riadh Bahri openhartig vertelt over zijn depressie, ’zijn zwarte hond’ zoals hij het noemt. Deze reportage liet niemand onberoerd en vele monden vielen open van verbazing. Hij, een jongeman in de fleur van zijn leven, een succesvol TV-gezicht, leuk huis, lieve vrienden, depressief? En waarom wist de buitenwereld daar niets van?

Hier leest u meer


Filmtip: The Finest Hours in Siniscoop

 

De Disney-film 'The Finest Hours' is vanaf woensdag 27 januari te zien in 2D en 3D in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Op 18 februari 1952 wordt de Oostkust van de Verenigde Staten getroffen door een van de zwaarste stormen ooit. Met dodelijk geweld laat de storm een spoor van verwoesting achter.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Het Grootste en Leukste Beeldwoordenboek ter Wereld - Tom Schamp

 

Tom Schamp neemt je in dit beeldwoordenboek mee op een fantastische reis naar een kleurrijke wereld. Met Otto en personages als Oom Tom Tom, Dr Demol en Professor De Vos ontdek je vreemde huizen, lekkere vruchten, grote boten, mooie muziekinstrumenten, exotische planten en zoveel meer.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

‘De duivelskunstenaar’ van Matthias Rozemond

 

Ter gelegenheid van het Bosch 500-jaar schreef Matthias Rozemond een roman over het leven en werk van de middeleeuwse schilder Jeroen Bosch (ca. 1450-1516).

 

Den Bosch, voorjaar 1481. Jeroen van Aken komt na zeven jaar straatarm terug uit Venetië. Hij trekt voorlopig in bij zijn oudere broer Goessen, die een schildersatelier heeft en getrouwd is met Jeroens jeugdliefde Kathelijne.

Hier leest u meer


DVD tip: Les Revenants (Rebound) - Seizoen 2

 

Les Revenants (in de Benelux ook uitgegeven als Rebound) is een van de meest succesvolle Franse series ooit. De reeks is gebaseerd op de gelijknamige film van Robin Campillo uit 2004, maar staat daar verder volledig los van. Meer, zelfs: enkel acteur Frédéric Pierrot, die in de film de rol van Gardet vertolkte, maar in de serie aantreedt als Jérôme, speelde mee in het origineel.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Mijn Schaduw - Robert Louis Stevenson

 

Bij uitgeverij Bakermat is het prentenboek ‘Mijn Schaduw’ van de Schotse auteur Robert Louis Stevenson (Edinburgh, 13 november 1850 - Vailima (Samoa), 3 december 1894) verschenen.

Hier leest u meer


Filmtip: Joy in Siniscoop

 

Joy vertelt het onstuimige verhaal van een familie over vier generaties. In het middelpunt staat een meisje dat verandert in de vrouw, die eigenhandig een zakenimperium opricht en leidt...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Bring it on! - Dirk Gilis & Filip Fransen

 

Dirk Gilis en Filip Fransen, de oprichters van Witlov, het cateringsbedrijf dat zich gespecialiseerd heeft in ‘vers en lekker eten dat met liefde gemaakt wordt’, hebben met ‘Bring It On!’ een prachtig kookboek uitgebracht dat je helpt om thuis een feest te organiseren.

Hier leest u meer


Filmtip: Daddy's Home in Siniscoop

 

Vanaf deze week in Siniscoop in Sint-Niklaas: de komedie 'Daddy's Home' met Mark Wahlberg en Will Ferrell in de hoofdrollen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Getatoeëerde Lelies - Femke De Vos

 

De West-Vlaamse auteur Femke De Vos heeft met ‘Getatoeëerde Lelies’ een vervolg geschreven op ‘Verraad’, haar eerste boek in de fantasyserie ‘De Kronieken van Riona’

Hier leest u meer


Boekrecensie: De suzemienenboom van mijn oma - Julien Van Remoortere

 

In ‘De suzemienenboom van mijn oma’ vertelt Julien Van Remoortere het levensverhaal van Marie Mathilde Dierickx, geboren en getogen in Beveren op 6 september 1869. Van klein meisje groeit ze op tot een zelfstandige vrouw. Ze trouwt, krijgt kinderen en kleinkinderen. Eén van haar kleinkinderen is Julien zelf. Marie Mathilde Dierickx is zijn Pitte Matiel, zijn grootmoeder langs moeders zijde.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Gif mo sjette - Jo Berten en Hedwig Dacquin

 

Het populaire boekje over de oorsprong van West-Vlaamse woorden en uitdrukkingen was in recordtijd uitverkocht. Lastig want heel wat boekhandels zaten nog met openstaande bestellingen. Helemaal vervelend omdat alles tijdens de feestdagen nu eenmaal een stuk trager verloopt. De herdruk ligt intussen in de winkel en de interesse blijkt nauwelijks afgenomen.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Dagen zonder Vlees, het kookboek - Alexia Leysen

 

In 2011 riep Alexia Leysen voor het eerst op om samen vegetarisch te vasten, om zo de klimaatproblematiek onder de aandacht te brengen. Met succes: ‘Dagen zonder vlees’ groeide in enkele jaren tijd uit tot een burgerinitiatief dat in 2015 steunde op het enthousiasme en de hulp van maar liefst 55.000 mensen.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: Mia Madre in Siniscoop

 

Margherita is een regisseuse die een film opneemt met de beroemde Amerikaanse acteur Barry Huggins, die nogal een uitgesproken persoonlijkheid is op de set. Buiten de set probeert Margherita haar leven onder controle te houden ondanks dat ze zich machteloos voelt als ze wordt geconfronteerd met de ziekte van haar moeder en het puberen van haar dochter.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De Kroongetuigen 2 - Luc Schoonjans

 

In 2016 start alweer de derde reeks van het veel geprezen en druk bekeken programma Kroongetuigen op VTM. In dit tweede boek-bij-de-serie reconstrueert auteur Luc Schoonjans, die voor een belangrijk deel instaat voor de research van de reeks, weer enkele ophefmakende Belgische moordzaken.

Hier leest u meer


Ladies Night @ Siniscoop met première van 'Broer'

 

Dinsdag 19 januari stond de eerste Ladies Night van het jaar op het programma in Siniscoop. De Vlaamse topper ‘Broer’ werd in avant-première vertoond, exclusief voor de dames. En er was meer, niemand minder dan Koen De Bouw en Titus De Voogdt waren aanwezig tijdens de avant-première.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De vergever - Robert Anker

 

Sander Schwartz is een succesvolle onderzoeksjournalist tot een burn-out hem het werken onmogelijk maakt. Na zijn genezing groeit hij uit tot een gelauwerde schrijver, totdat zijn nieuwe roman door zijn uitgever wordt geweigerd en zijn leven opnieuw instort. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Zitten is het nieuwe roken - Katja de Bruin

 

Katja de Bruin is redacteur van de VPRO Gids en heeft met ‘Zitten is het nieuwe roken’ een nieuw boek geschreven. In dit boek schrijft ze dat staan veel gezonder is dan zitten. Katja ging ten rade bij experts en interviewde mensen met staande en zittende beroepen zoals kappers en vrachtwagenchauffeurs.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Ish Ait Hamou schrijft novelle naar aanleiding van nieuwe Te Gek?!-campagne

 

Ish Ait Hamou weet als geen ander hoe hij een verhaal in woorden en zinnen moet omzetten om zijn lezers te inspireren. Naar aanleiding van de nieuwe scholencampagne van Te Gek?! schreef hij een verbluffende novelle over twee mensen die door het lot met elkaar worden verbonden.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Tatiana de Rosnay schrijft biografie van Daphne du Maurier

 

‘Vannacht droomde ik dat ik weer naar Manderley ging.’ De openingszin van de roman Rebecca van Daphne du Maurier heeft generaties lezers doen wegdromen. Van Du Mauriers romans gingen miljoenen exemplaren over de toonbank, haar werk werd in veertig landen vertaald en Jamaica Inn en The Birds werden succesvol verfilmd door Alfred Hitchcock.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Oslo-virus- Rolf Österberg

 

In ‘Het Oslo Virus’ gaat het verhaal verder van de terroristische organisatie Al Qaeda, die nog steeds strijd leveren tegen de ‘ongelovigen’. Terrorist Fahjeed Rashwan, in 2012 benoemd tot hoofd Operati,e wil samen met de grote leider Ayman al-Zawahiri een aanslag plegen tegen de aartsvijanden van de islam. Een aanslag veel sterker en straffer dan wat er destijds met 9/11 gebeurde.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Avonturen in de mens - Gavin Francis

 

We denken ons lichaam te kennen, maar wie begrijpt werkelijk waarom we een beroerte hebben, waarom staar ons zicht beperkt, of waarom de lever zich zo goed zelf kan herstellen?

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Het is altijd nu. Herleven na een coma - Jeroen Walravens

 

Zomer 2007. De hyperactieve Jeroen Walravens valt van een Spaans hotelbalkon en knalt met zijn hoofd tegen het trottoir. Hij raakt in een diepe coma, waar hij pas een maand later weer uit ontwaakt. Met ernstige hersenschade, waardoor zijn lichaam niet meer mee wil, zijn geest het laat afweten en spreken heel moeizaam gaat.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Hoe ik talent voor het leven kreeg - Rodaan Al Galidi

 

Op 14 januari verschijnt de nieuwe roman van Rodaan Al Galidi.  Een roman over mensen die zijn onderworpen aan wetten en regels.

Allemaal wachten ze, vaak jarenlang, tot hun leven opnieuw kan beginnen, en dat doen ze op hun eigen manier - de een al wat lijdzamer dan de ander. Rodaan Al Galidi putte voor deze roman uit zijn eigen ervaringen als asielzoeker.

Hier leest u meer


DVD recensie: Bitten - Het complete eerste seizoen

 

‘Bitten’ is een Canadese fantasy serie, gebaseerd op de romans van Kelley Armstrong. Het verhaal gaat over de 28-jarige Elena Michaels (Laura Vandervoort), de enige vrouwelijke weerwolf op aarde.

Hier leest u meer


Boekrecensie: IJslands Gambiet - Dominique Biebau

 

‘IJslands Gambiet’ speelt zich af tijdens de Koude Oorlog en vertelt het verhaal van de Russische meestervervalser, spion en schaker Maxim Boelgakov. Maxim staat bekend als de man zonder handschrift. Hij kan het handschrift van iemand anders probleemloos kopiëren. Maxim heeft vele gezichten maar ook veel vijanden.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De Tolk van Java - Alfred Birney

 

Voor een Helmondse schoenmakersdochter, een Indische voormalige oorlogstolk en hun zoon – de verteller – bestaat er geen heden. Er is alleen een belast verleden: de jeugd van de moeder tijdens de Tweede Wereldoorlog in Brabant; de jeugd van de vader, die na de oorlog van Oost-Java naar Nederland vlucht; en de jeugd van de verteller die, geterroriseerd door zijn paranoïde vader, zijn tienerjaren op een internaat doorbrengt.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

'Het smelt' van Lize Spit, het meest opvallende literaire debuut van 2016

 

Een meisje van amper 1 meter 58 uit een klein Vlaams gehucht komt met een debuut zo dik als een wetboek en zo meedogenloos als een beul. De zelfverzekerde en volwassen toon, de krachtige plot, de omvang – Lize Spit is niet te vergelijken met andere jonge debutanten en daarom zeer interessant voor onze rubriek 'Boek in de Kijker'!

Hier leest u meer


Boekrecensie: Koffertje voor wakkere kinderen - Isabelle Chauvet

 

Het koffertje voor wakkere kinderen bevat vier kartonboeken vol belangrijke ontdekkingen en nieuwe woorden. De vier dieren, pinguïn, muis, beer en poes, vertellen elk hun eigen verhaal.

In elk boekje komt een ander dier aan bod.

Hier leest u meer


Het Leven en de Opvattingen van de Heer Tristram Shandy - Laurence Sterne

 

Tristram Shandy is een omgevallen boekenkast, een satire op geleerdheid en een aansporing om literatuur te lezen. De titel dekt de lading totaal niet: het is een verzameling uitweidingen, satirische schetsen, humoristische dialogen, filosofische overpeinzingen, karaktertekeningen en commentaren op de samenleving en cultuur.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: RAMS in Siniscoop

 

De broers Gummi en Kiddi leven in een afgelegen vallei in IJsland. De rammen van de twee schapenboeren behoren tot de beste van het land en wonnen al diverse prijzen.

Hier leest u meer


Overal Vogelzang van Evie Wyl verschijnt op 11 maart

 

Jake woont op een oude boerderij. Ze heeft alleen haar hond en een kudde schapen als gezelschap, en zo ziet ze het graag. Maar nu heeft iets of iemand heeft het op haar schapen gemunt...

Hier leest u meer


Filmtip: The H8teful Eight in Siniscoop

 

The H8teful Eight vertelt het verhaal van zeven gevaarlijke premiejagers en hun gevangene, enkele jaren na de Burgeroorlog in het winterse Wyoming.

Hier leest u meer


DVD recensie: Les Comabattants - Thomas Cailley

 

Les Combattants is een Franse romantische film uit 2014 onder regie van Thomas Cailley. De film maakte tijdens het Filmfestival van Cannes 2014 deel uit van de sessie Quinzaine des Réalisateurs waar hij verscheidende prijzen won.

Hier leest u meer


Kilocomplot ~ Slik geen onzin over eten en diëten - An Bogaerts

 

‘Zes kilo kwijt op twee weken!’ 

‘Een bikini-lijf in drie weken!’ 

‘Drie maten slanker in vier weken!’ 

 

Allemaal onzin, en we weten het. De Heilige Graal naar een slank leven bestaat niet.

Hier leest u meer


Bring it on! - Dirk Gilis & Filip Fransen

 

Nog aan het bekomen van de feestdagen maar toch al aan het denken aan de komende familie-, communie-, en lentefeesten? Dan is het kookboek 'Bring it on' perfect! 

Hier leest u meer


DVD recensie: La Tierra Roja - Diego Martinez Vignatti

 

Pierre (Geert Van Rampelberg) wordt door een multinational in Misiones, in het noorden van Argentinië, aangesteld om de ontbossing en het planten van nieuwe dennen te beheren. Als rugby liefhebber leidt hij ook het jonge lokale team 'Los Carpinchos'. Pierre en zijn team kappen oude bomen, dan wordt het land besproeid met chemicaliën om er nadien dennenbomen op te planten.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Stille Grond - Hilde Vandermeeren

 

Glasgow 1983. Edward en Janice Thompson wonen met hun kinderen, de tweeling Rosie en Ruby en Eve, in een rustige buurt in Glasgow. Aan hun familiegeluk komt een einde wanneer in de nacht van 4 op 5 november de zesjarige Rosie uit haar slaapkamer verdwijnt...

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Kronieken van Riona - Boek 1 - Verraad - Femke De Vos

 

Het verhaal begint met een proloog waarin keizer Nolan en zijn vrouw keizerin Muirne met hun gevolg op de vlucht zijn voor de Zuiderlingen. Tijdens de vlucht bevalt keizerin Muirne van een dochter: Niamh. Keizer Nolan is dolgelukkig met zijn dochter, Niamh is de eerste van de drie kinderen die door de Godin Aïne aan hem beloofd zijn

Hier leest u meer


DVD recensie: Kattenoog - Het geheim van de griezelclub - De complete serie

 

Max (Ian Thomas) presenteert Mythologisch, een programma op griezelzender BOE TV waarin hij mythen en legenden ontmaskert als verzinsels. De lichtjes arrogante presentator werd twee jaar geleden even een beroemdheid toen hij er daadwerkelijk in slaagde om de waarheid te onthullen over een grote publieke leugen, maar sindsdien is hij er niet meer in geslaagd om zoveel kijkers aan te trekken.

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Donkere Maan - Luc Deflo

 

Het verhaal van ‘Donkere Maan’ gaat over de 22-jarige Aramese Esra Shabo. Samen met haar 17-jarige zus Nalan krijgt Esra een streng religieuze opvoeding. Het is door haar vader dat ze het ouderlijk huis met slaande deuren heeft verlaten.

Hier leest u meer


Boekrecensie: BINK - Nathalie Kokke 

In ‘Bink’ van auteur Nathalie Kokke maken we kennis met de 50-jarige Bink Santillian uit Los Angeles. Bink is zwerver die verslaafd is aan drank en drugs en die zich prostitueert om zijn verslavingen te kunnen bekostigen. 

Hier leest u meer


DVD recensie: The Bridge - Seizoen 3

 

In het derde seizoen van ‘The Bridge’ wordt in Malmö (Zweden) het lichaam gevonden van de Deense Helle Anker. Ze werd teruggevonden aan tafel met drie etalagepoppen.

Hier leest u meer