MOOOV Filmfestival in Siniscoop op vrijdag 29 april

Fuocoammare, The Idol en El Abrazo de la Serpiente


Fuocoammare om 14.30u

 

Voor de Italiaanse regisseur Gianfranco Rosi zijn de massale verdrinkingen op de Middellandse Zee  ‘s werelds ergste ramp sinds de Holocaust. In tegenstelling tot veel journalisten verbleef hij een jaar lang op Lampedusa, een eiland halverwege tussen Libië en Italië en filmde zo goed als zonder assistentie de routine van de opvang van vluchtelingen en het dagelijkse leven op het eiland.

 

Zo volgt de camera Samuele Puccilo, een 12-jarige jongen met een lui oog die met zijn katapult op imaginaire vijanden jaagt, en dokter Bartolo Pietro, die bij elke aankomst van een boot aanwezig is om te onderzoeken wie van de vluchtelingen het dringendst behoefte heeft aan medische zorg. Rosi volgt de redding van een schip, maar benedendeks vindt zijn camera vijftig doden. Dood door uitdroging en verstikking.

 

Confronterende, emotionele beelden in een beklijvende film die met zijn grootse cinematografie terecht de Gouden Beer won op het recente filmfestival van Berlijn. “Vissers accepteren alles wat uit zee komt. Laten wij daar in Europa een voorbeeld aan nemen!” riep regisseur Gianfranco Rosi met de Gouden Beer in zijn hand.

 

Meer info en tickets op www.Siniscoop.be


El abrazo de la serpiente om 17.00 uur

 

Karamakate is de enige overlevende van een Amazone-stam. Hij is een wijze sjamaan en leeft volledig geïsoleerd van de buitenwereld in het hartje van het regenwoud.  Jaren van totale eenzaamheid en onthechting maakten van hem een “chullachaqui”, alleen het lege omhulsel van zijn lichaam bleef over, zonder emoties en herinneringen.

 

Zijn lege leven wordt ondersteboven gehaald als hij op een dag in zijn verafgelegen schuilplaats het bezoek krijgt van Evan, een Amerikaans botanicus die op zoek gaat naar “yakruna”, een krachtig hallucinerende plant.  Karamakate stemt er mee in om Evan te vergezellen in zijn zoektocht en beiden ondernemen een reis nog dieper het regenwoud in. Een reis ook waar verleden, heden en toekomst  één worden en waarbij de sjamaan zijn verloren herinneringen terug vindt. Zo bereikt hem  uit het verleden de echo van een vriendschap die hij jaren geleden had met de Duitse etnoloog Koch-Grunberg.

 

In deze meesterlijk vertelde film met weelderige zwart/wit fotografie vertolkt onze landgenoot Jan Bijvoet op indrukwekkende wijze de rol van Theo, de Duitse ontdekkingsreiziger.


The Idol om 20.00 uur

 

De Gazastrook in de 21ste eeuw: een plaats van conflict, vernieling en wanhoop, maar voor Mohammed Assaf en zijn zusje Nour, hun thuis. Samen met beste vriendjes Ahmad en Omar spelen ze muziek en dromen ze van grootse dingen. Met torenhoge ambities vertrouwt Nour op Mohammed zijn stem. Ze is er rotsvast van overtuigd dat hem een gigantische zangcarrière staat te wachten, vooral wanneer ze hun eerste kleine successen boeken op bruiloften en kleine straatconcerten. Het leven van de kinderen wordt echter grondig door mekaar geschut wanneer Nour ziek wordt. Dit ontneemt Mohammed de zin om te zingen. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan…

 

Met THE IDOL tovert Hany Abu-Assad – die we nog kennen van OMAR – het opmerkelijke, waargebeurde verhaal van Mohammed Assaf op het grote scherm. Dit keer overtuigt hij met een opgewekte, hoopvolle film die je mee neemt achter de schermen van Arab Idol, het Arabische equivalent van wat wij kennen als ‘Idool’. Een film boordevol muziek die je met zijn knaller van een einde lekker warm maakt van binnen. Eentje om helemaal uit te zien dus….