Gezondheid


Katja de Bruin - Zitten is het nieuwe roken


Iedere dag zijn we met onze gezondheid bezig. We letten op wat we eten, we sporten met enige regelmaat en houden de balans tussen werk en privé in de gaten. Is er een nieuw dieet, dan willen we dat best proberen.


Eén ding in ons leefpatroon hebben we nog niet aangepast: we zitten veel te vaak en veel te lang. In de auto of het openbaar vervoer op weg naar het werk, achter het beeldscherm, tijdens de lunch en bij iedere vergadering.


In Zitten is het nieuwe roken laat Katja de Bruin zien waarom staan zo veel beter is voor de gezondheid. Ze gaat in op de fysieke en de psychische kanten, maar ook op de sociale context; zoals de zitterreur, die voorschrijft dat je altijd en overal meteen moet gaan zitten omdat staan zo ongezellig is.


ISBN 978 90 445 3694 2 - Prijs: €15,00 - Uitgeverij: De Geus


Postpartum depressie - Depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning - Anne Marleen Meulink


Postpartum depressie komt schrikbarend veel voor. Op geen enkel moment in hun leven zijn vrouwen vatbaarder voor psychische aandoeningen dan in de periode rond een bevalling. Jaarlijks ontwikkelen in Nederland twintigduizend pasbevallen vrouwen een depressie of een aanverwante stoornis - vaak totaal onverwacht. Op dat gegeven rust nog steeds een groot taboe.

 

Tijdige en adequate ondersteuning van vrouwen met een postpartum depressie is van cruciaal belang. Veel vrouwen krijgen die ondersteuning op dit moment niet, waardoor de depressie zwaarder wordt en langer duurt dan nodig is. Dat heeft grote gevolgen: voor de vrouw zelf, maar ook voor haar baby.

 

Dit boek maakt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder wat bekend is over de oorzaken en de gevolgen van postpartum depressie. Het geeft handvatten voor effectieve ondersteuning en behandeling en besteedt aandacht aan de impact van postpartum depressie op de betrokken kinderen.

 

Postpartum Depressie is geschreven voor iedereen die steun wil bieden aan vrouwen die in deze bijzondere levensfase psychisch lijden. Het boek is een bron van toegankelijke en bruikbare informatie voor verloskundigen, gynaecologen, huisartsen, psychologen, psychiaters, kraamverzorgenden en medewerkers in de jeugdgezondheidszorg, maar ook voor andere belangstellenden, zoals de partners, familieleden en vrienden van vrouwen met een postpartum depressie.

 

ISBN 9789088505195 - Paperback - 140p. - Prijs: € 24,90 - Uitgeverij: EPO


Kanker voorkomen doe je ook zelf - David Khayat


Ongeveer de helft van de mannen en meer dan een derde van alle vrouwen wordt in zijn of haar leven getroffen door kanker. Onthutsende cijfers, zeker als je weet dat veel van die kankers vermeden kunnen worden.


We kunnen tegenwoordig geen krant of tijdschrift meer openslaan of we worden geconfronteerd met (goedbedoelde) adviezen om kanker te voorkomen. Alleen spreken die berichten elkaar vaak tegen waardoor niemand nog precies weet wat klopt en wat niet. Elke dag een glas rode wijn: is dat goed of slecht? Moeten we bang zijn van wifi-straling? Kun je te veel antioxidanten innemen? En hoe zit het nu met het eten van rood vlees?


Kankerspecialist David Khayat bundelde in zijn nieuwste boek alle wetenschappelijk bewezen antikankeradviezen van de laatste dertig jaar. Naast heldere en bruikbare tips op het vlak van voeding en gezonde levensstijl, kom je ook te weten welke minder bekende factoren een rol spelen bij de ontwikkeling van kanker zoals de keuze van onze schoenen, het gebruik van diesel of e-sigaretten.


Prof. dr. David Khayat is diensthoofd van de afdeling oncologie in het befaamde ziekenhuis Pitié-Salpétrière in Parijs. Hij leidde het Franse Nationale Plan tegen Kanker en was een tijdlang voorzitter van het Franse Institut National du Cancer (INCa). In 2011 kreeg hij de Distinguished Achievement Award voor zijn levenslange strijd tegen kanker.


ISBN 9789401424141 - 216 pagina’s - Paperback - Prijs: € 19,99  - Uitgeverij: Lannoo