Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!


**********DECEMBER 2016**********


Filmtip: Passengers in Siniscoop

 

Op een routinereis door de ruimte naar een verre kolonie worden twee passagiers door een storing 90 jaar te vroeg ontwaakt uit hun hyperslaap. Jim en Aurora zullen de rest van hun leven op het ruimteschip moeten verblijven met alle luxe voorzien en beginnen voor elkaar te vallen.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Ghostbusters: Answer The Call

 

‘Ghostbusters: Answer The Call’ werd geregisseerd door Paul Feig en geschreven door Katie Dippold & Paul Feig. De film is gebaseerd op Ivan Reitman’s versie uit 1984 die geschreven werd door Dan Aykroyd en Harold Ramis.

32 jaar na de eerste film is ‘Ghostbusters’ terug, deze keer met Melissa McCarthy, Kristen Wiig, Kate McKinnon, Leslie Jones en Chris Hemsworth in de hoofdrollen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: 200 Shirts - Evelien Cabie

 

Na het succes van het boek ‘200 jurken’ heeft Evelien Cabie nu het boek ‘200 shirts’ uitgebracht.

In het nieuwste boek van Evelien ontwerp je zelf je favoriete topje of blouse. Wil je een fel of een rustig motiefje, een sober shirt of eentje met alle toeters en bellen? In het boek vind je 20 basispatronen waar je mee aan de slag kunt om talloze shirts te ontwerpen, van maat 34 tot 54.

Hier leest u meer


Boek in de kijker: Bling Bling - Jan Van Der Cruysse

 

Jan Van Der Cruysse, de gewezen woordvoerder van Brussels Airport, heeft met ‘Bling Bling’ een uitstekende thriller geschreven. Van Der Cruysse heeft met zijn debuutthriller meteen de Hercule Poirotprijs 2016 gewonnen.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Nobel - Per-Olav Sørensen

 

Luitenant Erling Riiser (Aksel Hennie) is net teruggekeerd na een militaire missie in Afghanistan wanneer hij de opdracht krijgt om in Oslo een Afghaanse man te vermoorden. De opdacht komt echter niet van het hoofd van de Inlichtingendienst, en zo komt Riiser in een situatie komt waarin hij zelf een mogelijk doelwit is geworden.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Klikspaan - M.J. Arlidge

 

M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende crime series.‘Iene Miene Mutte’ was zijn debuut als thrillerauteur en werd lovend onthaald door pers en publiek. Daarna volgden ‘Piep, zei de muis ‘ en ‘Pluk een roos’. Nu is ‘Klikspaan’, het vierde boek met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol, verschenen. 

Hier leest u meer


Nieuw in Siniscoop: Assassin's Creed en Collatoral Beauty

 

Nieuw in de zalen van Siniscoop in Sint-Niklaas: Assassin's Creed, met o.a. Michael Fassbender, Marion Cotillard, Michael Kenneth Williams en Brendan Gleeson. Elke dag te zien in 2D en 3D. Ook de nieuwste film Collatoral Beauty met Will Smith in de hoofdrol speelt vanaf 21 december in Siniscoop.

Hier leest u meer


Inge Vanoverschelde en Pieter Clicteur schrijven met ‘Soul’ een boek ter preventie van zelfdoding

 

Meer dan 1000 zelfmoorden per jaar in Vlaanderen, 30 zelfmoordpogingen per dag, één op vier Vlamingen krijgen in hun leven te maken met psychologische problemen en het Centrum ter Preventie van Zelfdoding krijgt jaarlijks zo’n 14.000 oproepen binnen van mensen met zelfmoordgedachten. Dat zijn harde feiten en cijfers waar we stil van worden. 

Hier leest u meer


DVD in de kijker: De noodkreet in de fles - Hans Petter Moland

 

‘De noodkreet in een fles’ (originele titel Flaskepost fra P) is een Deens-Duits-Zweeds-Noorse film, gebaseerd op de gelijknamige misdaadroman van de Deense schrijver Jussi Adler-Olsen. De film is de derde verfilming van de boekenreeks over twee detectives op de afdeling Q.

Hier leest u meer


Deze week in Siniscoop: o.a. Pippa, Rogue One: A Star Wars Story en AP van Ghost Rockers

 

Met de kerstvakantie voor de deur staan er in Siniscoop in Sint-Niklaas al enkele topfilms op het programma.

Wat denk je van Rogue One: A Star Wars Story, de Vlaamse komedie Pippa, de aangrijpende Siniclubfilm The Salesman en AP van Ghost Rockers en Ballerina...Keuze genoeg voor zowel jong als oud in Siniscoop!

Hier leest u meer

 


Boekrecensie: Met ons komt alles goed - Stefan Boonen & Greet Bosschaert

 

‘Met ons komt alles goed’ gaat over Max-Jozef, een jongetje dat aanbelt bij Pension Flee. Max-Jozef vraagt om hier te mogen logeren maar Flee runt een pension voor dieren, niet voor mensen. De jongen moet kost wat kost een onderdak vinden want zijn vader is een een poosje ‘weg’ en zijn moeder is opgenomen in het ziekenhuis.

Hier leest u meer


Lannoo brengt drie prachtige cadeauboekjes uit vol met wijsheden

 

Bij uitgeverij Lannoo zijn er met ‘Wijsheid uit het Westen’, ‘Wijsheid uit Latijns-Amerika’ en ‘Wijsheid uit het boeddhisme’ drie boekjes verschenen die elk een selectie bevatten van de 130 mooiste spreuken en citaten van meesters uit verschillende wereldculturen, telkens vergezeld van de prachtige foto's van Daniëlle en Olivier Föllmi.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit) - Stefan Boonen & Melvin

 

Wie op zoek is naar een jeugdboek met een knotsgek verhaal vol fantasie kunnen we zeker ‘Mammoet’ aanbevelen. ‘Mammoet (over Theo, een van de beste jongens ooit)’ is een graphic novel van Stefan Boonen met illustraties van Melvin (Wout Schildermans ) over Theodore Bob Prinsel de Eerste, Theo voor de vrienden. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Op weg naar huis - Alexis Deacon & Viviane Schwarz

 

‘Op weg naar huis’ bevat een grappig verhaal van zeven hamsters die wonen in een klein zwart gat. Maar de hamsters worden groot en al snel is hun veilig en knus huisje te klein. Ze moeten de wijde wereld in trekken, op zoek naar een nieuw huis.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Kind van de Gruffalo ~Geluidenboek~  - Julia Donaldson &  Axel Scheffler

 

Bij uitgeverij Lemniscaat is ‘Het kind van de Gruffalo’, een geluidenboek van Julia Donaldson en Axel Scheffler, verschenen.

De Gruffalo waarschuwt zijn kind om nooit het bos in te gaan, want daar zit de Grote Gevaarlijke Muis. Toch is het Gruffalokind zo nieuwsgierig dat het ‘s avonds, wanneer de Gruffalo al uren slaapt, het bos intrekt.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Grote Gruffalo Doeboek - Julia Donaldson & Axel Scheffle

 

Hou je van knutselen, tekenen, raadseltjes oplossen en puzzelen? Dan is het ‘Grote Gruffalo Doeboek’ van Julia Donaldson en Axel Scheffler zeker iets voor jou! Dit doeboek staat garant voor uren lees- en speelplezier.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ik was er altijd al - Siska Goeminne & Riske Lemmens

 

Timon is op zoek naar iets heel bijzonders, hij wil graag weten waar hij was toen zijn mama nog een meisje was. Mama zegt dat Timon er toen nog niet was, iets wat de jongen helemaal niet kan geloven. Hij is er zeker van dat hij er altijd al is geweest.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Beyond Valkyrie: Dawn of the Fourth Reich - Claudio Fäh

 

De Operatie Walküre is in volle voorbereiding wanneer kapitein Evan Blackburn (Sean Patrick Flanery) de opdracht krijgt om Adam Von Köning (Johannes Herrschmann), luitenant-kolonel bij de Werhrmacht, in veiligheid te brengen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Allerbeste beste - Dirk Nielandt & Joris Thys

 

‘De Allerbeste beste’ is een grappig prentenboek over Beer, die van zichzelf vindt dat hij de beste bovenstebeste allerbeste beste is.

Beer heeft een vis gevangen en gaat die de anderen tonen. Hij hoopt dat iedereen zal zeggen hoe goed hij is en hem proficiat zal wensen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Antonia - Anke de Vries & Piet Grobler

 

Anke de Vries schrijft al sinds 1972 boeken voor kinderen voor verschillende leeftijden, waaronder ‘Belledonne kamer 16’, ‘Het geheim van Mories Besjoer’, ‘Blauwe Plekken’ en ‘De Rode Handschoen’. Ter gelegenheid van haar 80ste verjaardag maakte illustrator Piet Grobler een leuk en kleurrijk prentenboek van het nooit eerder gepubliceerde verhaal ‘Antonia’ van Anke de Vries.

Hier leest u meer


‘Gruffalo Taart en andere recepten’ is hét kookboek voor alle Gruffalofans!

 

Bij uitgeverij Lemniscaat is het kookboek ‘Gruffalo Taart en andere recepten’ verschenen. Het boek is gebaseerd op het prentenboek van Julia Donaldson en Alex Scheffler en bevat 24 tap-voor-stap recepten waarmee kinderen samen met volwassenen aan de slag kunnen gaan.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Meisje in de Trein - Paula Hawkins

 

Paula Hawkins werd geboren in Zimbabwe en woonde daar tot ze in 1989 naar Londen verhuisde. Ze werkte vijftien jaar als journalist voordat ze begon met het schrijven van fictie.

In 2015 debuteerde ze met ‘The Girl on the Train’. Deze thriller was meteen een schot in de roos..

Hier leest u meer


DVD in de kijker: The Fall - Seizoen 3

 

In de reeks Lumière Crime Series is het derde en laatste seizoen van ‘The Fall’ op dvd verschenen. Ook dit seizoen bevat zes afleveringen van elk 60 minuten vol spanning en suspens met een superspannende finale als kers op de taart.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Kijk niet zo, konijntje - Marnix Peeters

 

Marnix Peeters heeft met ‘Kijk niet zo, konijntje’ een zevende roman geschreven. Deze keer is de hoofdrol weggelegd voor Oscar Van Beuseghem, die we nog kennen uit Peeters’ tweede boek ‘Natte Dozen’.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Sniper: Ghost Shooter - Don Michael Paul

 

Brandon Beckett (Chad Michael Collins) en Richard Miller (Billy Zane) behoren bij een elitie groep scherpschutters die vechten tegen extremisten in het Midden-Oosten. 

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Meadowland - Reed Morano

 

‘Meadowland’ is een drama van Reed Morano, de Amerikaanse cameravrouw en regisseuse. Het verhaal gaat over Sarah ( Olivia Wild) en Phil ( Luke Wilson), die samen met hun zoontje Jessie (Casey Walker) met de auto op weg zijn naar de broer van Phil. Wanneer ze stoppen aan een tankstation, verdwijnt Jessie plotseling.

Hier leest u meer


Filmtip: Allied in Siniscoop

 

Allied is het verhaal over Max Vatan (Brad Pitt), officier van de geheime dienst, die in 1942 in Noord-Afrika de Franse verzetsstrijder Marianne Beausejour (Marion Cotillard) ontmoet tijdens een dodelijke missie in vijandelijk gebied. In Londen worden ze herenigd, maar hun relatie komt onder zware druk te staan door de extreme omstandigheden van de oorlog

Hier leest u meer


Filmtip: Sully in Siniscoop

 

Sully is een film over het leven van de Amerikaanse piloot Chesley ‘Sully’ Sullenberger. Sully werd wereldberoemd nadat hij met een passagiersvliegtuig een noodlanding maakte op de New Yorkse Hudson River, waarmee de levens van 155 mensen aan boord gered werden.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: I, Daniel Blake in Siniscoop

 

De 59-jarige Daniel Blake verdient als timmerman zijn brood. Tot hij een hartaanval krijgt en voor het eerst van zijn leven een beroep op de staat moet doen. Hij probeert zich een weg te banen door het onpersoonlijke en bureaucratische uitkeringssysteem.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Offer van de Baobab - Kate Kriske

 

‘Het Offer van de Baobab’ is het debuut van Kate Kriske, het pseudoniem van het schrijversduo Kathleen Stas en Kris Geluykens.

Het verhaal gaat over de 16-jarige Marcus Holme. Hij studeert aan de militaire school ‘Westpoint Academy’ in Dover. Marcus is een vrij goede student en op een dag wordt hij bij de directeur kolonel Knox ontboden...

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Miles Ahead - Don Cheadle

 

In de film ‘Miles Ahead’ speelt Don Cheadle de rol van Miles Davis,  een van de belangrijkste en invloedrijkste jazzmuzikanten van de twintigste eeuw. Het verhaal speelt zich af eind jaren 70, na een schitterende carrière besluit Miles vijf jaar lang van de scène te verdwijnen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het 5:2 Dieet - Vasten én feesten - Lien Braeckevelt

 

Blogster Lien Braeckevelt houdt van lekker eten. Ze houdt van gezonde groenten, maar ook van frieten, chips en een goed glas wijn. Ze heeft zowat alle soorten dieet uitgeprobeerd, steeds zonder succes. Diëten was voor Lien zoals de processie van Echternach: in de

week viel ze af, na het weekend kleefden de kilo’s er opnieuw aan.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: The Bronze - Bryan Buckley

 

In 2004 won Hope Ann Greggory (Melissa Rauch) een bronzen medaille voor het Amerikaanse vrouwen turnteam op de Olympische Spelen. Sindsdien is ze de vedette in haar geboortestadje Amherst in Ohio. Ze heeft sterallures, draagt steevast haar Amerikaans trainingpak en haar vader Stan (Gary Cole) moet dag en nacht paraat staan om aan haar wensen te voldoen.

Hier leest u meer


Efgenia Karampatakis schrijft een boek over de Griekse keuken

‘Mijn Griekse Keuken geeft je een waar vakantiegevoel en het boek gaat over lekker eten en drinken, maar ook over lachen, feesten en genieten met familie en vrienden. Naast de prachtige foto’s van foodfotograaf Heikki Verdurme zorgde culinair journaliste Liesbeth Hobert voor de teksten.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Dubbele Moord - Chris De Vleeschauwer

 

De Lokerse rijkswachter Peter De Vleeschauwer zat op 14 november 1996 aan het onthaal van de rijkswachtkazerne in Sint-Niklaas. Hij werd er door onbekenden naar buiten gesleurd en in een BMW ontvoerd.

Zes weken later, op donderdag 26 december 1996, werd zijn lichaam gevonden langs de oevers van de Schelde in Hamme.

Hier leest u meer