DVD recensie: Problemski Hotel - Manu Riche


De film ‘Problemski Hotel’ is gebaseerd op de gelijknamige roman van Dimitri Verhulst, in een regie van Manu Riche. Verhulst verbleef een week als asielzoeker in een asielcentrum in Arendonk en schreef zijn indrukken neer in verschillende losse verhalen. Regisseur Riche maakte van deze verhalen een rauwe film.

 

‘Problemski Hotel’ gaat over het leven van een aantal asielzoekers, gezien door de ogen van de asielzoeker Bipul Masli. Elke asielzoeker leeft in moeilijke omstandigheden en onzekerheid, maar droomt toch van een nieuwe toekomst.

Ze hebben problemen met de Belgische wetgeving, kennen de verkeersreglementen niet en schaken om sigaretten en sterke drank in plaats van geld.

 

Bipul Masli krijgt weer hoop in zijn leven wanneer hij op een dag Lidia ziet binnenwandelen in het Problemski Hotel. Het leven ziet er meteen veel rooskleuriger uit voor Bipul…

Verwacht geen Vlaamse sterrenkast met deze film. De hoofdrollen worden vertolkt door  Anne Teresa De Keersmaeker-danser Tarek Halaby en de Vlaams-Kazachstaanse Evgenia Brendes. Er zijn bijrollen voor o.a. Marijke Pinoy en Josse De Pauw.

Manu Riche

Manu Riche verdiende zijn sporen als documentairemaker bij het succesvolle Belgische tv-programma Strip-Tease. Hij maakte ook de Canvas documentaire-reeks Hoge Bomen en Tempo of a Restless Soul, een portret van Tom Barman.

 

In 2012 maakte hij zijn regiedebuut in het theater met Raymond, waarin Josse De Pauw in de huid kruipt van de legendarische voetbaltrainer Raymond Goethals. PROBLEMSKI HOTEL is zijn eerste fictiefilm.

Dimitri Verhulst

Dimitri Verhulst vergaarde in 2006 bekendheid en lof voor De helaasheid der dingen, enkele jaren later zeer succesvol verfilmd door Felix van Groeningen.

 

Maar Verhulsts eerste doorbraak, zowel in België als internationaal, kwam er in 2003 al met Problemski Hotel. De verfilming van deze roman ligt Verhulst zeer na aan het hart. Hij was dan ook betrokken bij het scenario en schreef de Nederlandstalige dialogen.


Technische gegevens dvd:

 

EAN: 5425019009908

Regisseur: Manu Riche

Acteurs: Gorges Ocloo, Gökhan Girginol, Lydia Indjova, Pieter Verelst, Evgenia Brendes,Tarek Halaby, Marijke Pinoy en Josse De Pauw

Duur: 110 minuten

Taal: Engels, Russisch en Arabisch

Ondertiteling: Nederlands en Engels

Beeldformaat: 2.35:1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra: Making of

Leeftijdsindicatie: Vanaf 6 jaar

 

‘Problemski Hotel’ is uitgebracht in de reeks Lumière Cinema en is verkrijgbaar op dvd