Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!


******* Januari / februari 2017 ********


Boekenbeurs 2017 van 29 oktober tot en met 12 november

 

De Boekenbeurs zal dit jaar plaatsvinden in Antwerp Expo van zondag 29 oktober tot en met zondag 12 november, met drie sluitingsdagen: 6-7-8 november.

Na heel wat jaren dezelfde onafgebroken periode gehanteerd te hebben, was het volgens vele standhouders tijd voor vernieuwing.

Met het vastleggen van de nieuwe periode worden de vrije dagen van herfstvakantie, feestdagen en weekenddagen optimaal benut.   

Door de 3-daagse sluiting gedurende de traditioneel ‘luwe week’, zet de Boekenbeurs ook dit jaar haar deuren 12 dagen lang open voor de vele tienduizenden boekenliefhebbers.

 


DVD in de kijker: The Missing - Het complete tweede seizoen

 

Na het succesvolle eerste seizoen is er nu het tweede seizoen van de spannende BBC-serie ‘The Missing’ verkrijgbaar op dvd en blu-ray.  

Het verhaal speelt zich af in 2014 in het Duitse stadje Eckhausen. Op de kerstmarkt zakt een jonge vrouw in elkaar. De politie kan haar identificeren en het blijkt om Alice Webster te gaan, die elf jaar geleden ontvoerd werd.

Hier leest u meer


 Johan de Vos schrijft met ‘Het boek van Sint-Niklaas’ een opmerkelijk boek over de Wase hoofdstad

 

'Deze stad werkt op mijn zenuwen. Haar voorkomen, haar lucht, haar geluiden en geuren veroorzaken gevoelens van afkeer. En dan is er nog die mentaliteit. Maar ik woon er en blijf er wonen. Ik ervaar Sint-Niklaas als een inwonende tante: ze is ambetant, maar ik heb haar nodig, voor het geld en omdat ze op het huis let als ik er niet ben.'  

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Felony - Matthew Saville

 

Rechercheur Malcolm Toohey (Joel Edgerton) heeft tijdens een succesvolle arrestatie een schietpartij overleeft en houdt samen met zijn collega’s een feestje. Ondanks het feit dat Malcolm teveel gedronken heeft, rijdt hij toch met de wagen naar huis.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Dochters van Anderen - Amy Gentry

 

Amy Gentry is een boekrecensent voor de Chicago Tribune. Haar werk verscheen eerder in Salon, LA Review of Books en Best Food Writing of 2014. ’Dochters van anderen’ is haar eerste literaire thriller.

Hier leest u meer


John Wick 2 en D5R, deze week in première in Siniscoop in Sint-Niklaas

 

Ook deze week enkele nieuwe releases in Siniscoop. Zo is er John Wick 2 met Keanu Reeves, de Vlaamse film D5R, horrorliefhebbers kunnen hun hartje ophalen met Split en de wekelijkse Sinisclub film is de Belgisch-Pakistaans-Luxemburgs-Franse film Noces.  

Hier leest u meer


DVD in de kijker: 3D-animatiefilm SAUSAGE PARTY

 

Sausage Party is een Amerikaanse 3D-computeranimatiefilm onder regie van Greg Tierman en Conrad Vernon.

Het verhaal begint de dag voor Independence Day, de nationale feestdag van Amerika.

In de Shopwell-supermarkt wachten de groenten en andere voedingswaren met spanning om uitgekozen te worden door de mensen die door hen aangezien worden als goden.

Hier leest u meer


Boekenweek 25 maart – 2 april 2017: Zet je tanden in de verse oogst

 

De Boekenweek wordt dit jaar weer samen gevierd in Vlaanderen én Nederland. Het publiek maakt in een feestelijke sfeer kennis met de allernieuwste uitgaven van dit voorjaar.

Hier leest u meer

 


DVD in de kijker: Don’t Breathe - Fede Alvarez

 

Money (Daniel Zovatto) , Alex (Dylan Minnette) en Rocky (Jane Levy) zijn drie jongeren die huizen beroven in Detroit. Het zijn eerder kruimeldieven want hun buit bedraagt nooit meer dan 10.000 dollar.

Money, Alex en Rocky dromen ervan om naar het zonnige Californië te vertrekken. Maar dan zouden ze eerst een grote slag moeten slaan...

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Mal de Pierres - Nicole Garcia

 

Mal de Pierres’ is een Franse film van regisseur Nicole Garcia (Place Vendôme, Un balcon sur la mer) met Marion Cotillard (De Rouille et d'os, Inception), Louis Garrel (The Dreamers) en Alex Brendemühl (The German Doctor) in de hoofdrollen. De film is gebaseerd op het boek Mal di pietre uit 2006 van Milena Agus.

Hier leest u meer


Filmtips: A Cure for Wellness, Rings en Siniclubfim van de week: The Birth of a Nation In Siniscoop

 

Ook deze week opnieuw drie films op het programma van Siniscoop in Sint-Niklaas.

Lees er HIER alles over


DVD in de kijker: Midnight Sun - Måns Mårlind & Björn Stein

 

De Frans-Zweedse thrillerserie ‘Midnight Sun’ is de nieuwste titel binnen het Lumière Crime Series label. Deze reeks is opnieuw  een spannende Scandinavische serie, zoals we dat bij Lumière gewoon zijn.

De regisseurs zijn Måns Mårlind en Björn Stein, die tevens de makers van de successerie The Bridge zijn.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Waar is ze? - Alex Marwood

 

Alex Marwood is een Britse journaliste en woont in Londen. Haar twee eerdere thrillers ‘The Wicked Girls’ en ‘The killer next door’ werden met diverse prijzen bekroond. Ook zijn van beide boeken de filmrechten verkocht. Haar derde thriller ‘The Darkest Secret’ werd vertaald naar het Nederlands en is uitgegeven door uitgeverij Boekerij onder de titel ‘Waar is ze?’. 

Hier leest u meer


DVD in de kijker: The Magnificent Seven -  Antoine Fuqua

 

‘The Magnificent Seven’ van regisseur Antoine Fuqua is een remake van de western uit 1960 met o.a. Denzel Washington, Chris Pratt en Ethan Hawhe in de hoofdrollen.

De film begint wanneer goudbaron Bartholomew Bogue (Peter Sarsgaard) het stadje Rose Creek in zijn bezit neemt en de inwoners op de vlucht jaagt.

Hier leest u meer


Filmtip: Hidden Figures in Siniscoop

 

De film Hidden Figures, geregisseerd door Theodore Melfi, vertelt het waargebeurde verhaal van de Afro-Amerikaanse wetenschapsters Katherine Johnson en haar twee collega’s Dorothy Vaughan en Mary Jackson die allen werkten in de West Area Computing Unit van het NASA Langley Research Center. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Jommeke 284 - De Redding van Doris Dada

 

Flip heeft toen hij nog in Afrika verbleef, lang voordat hij bij Jommeke terecht kwam, wereldreiziger Rob Globetrotter en Doris, een zeer zeldzame dadavogel, toevallig leren kennen.

Flip was een zeer goede vriend van Doris en dadavogel kon dankzij zijn vriend de papegaai praten. Na al die jaren wil Flip graag Rob en Doris nog eens ontmoeten. 

Hier leest u meer


‘Avonturen in het Westen’ en ‘Zijne Keizerlijke Hoogheid Smith’ opnieuw uitgebracht

 

Vorig jaar vierde Lucky Luke zijn zeventigste verjaardag en werden er voor de ‘poor lonesome cowboy’ diverse festiviteiten georganiseerd. Ook de volledige stripreeks wordt voor deze gelegenheid opnieuw uitgegeven en in een nieuw jasje gestoken.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Rijk - deel 1: Het Seizoen Der Demonen

 

Bij uitgeverij Le Lombard is er met ‘Het Rijk’ een nieuwe actiereeks verschenen. Vanaf 1 februari ligt met ‘Het seizoen der demonen’ het eerste deel van deze prestigieuze reeks in de winkel.

‘Het Rijk’ speelt zich af in de toekomst, wanneer de dieren de macht hebben gegrepen en van de mensheid geen sprake meer is op onze aardbol. De dieren zijn slimmer geworden en van de mensen is er enkel het geloof gebleven. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Voor Mama, een boekje over ons - Elma van Vliet

 

Elma van Vliet is de bedenkster van de Vertel eens-serie. Ze schreef eerder de boeken zoals ‘Mam, vertel eens’, ‘Pap, vertel eens’, ‘Oma, vertel eens’, ‘Dagboek voor mijn dochters’ en vele anderen. Emma’s boeken zijn een enorm succes, ze gingen maar liefst meer dan 3 miljoen keer over de toonbank. 

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Als De Dijken Breken - De complete serie

 

De zesdelige dramaserie ‘Als De Dijken Breken’ vertelt het verhaal van een zware storm die een grote overstroming veroorzaakt in de Lage Landen. Het is een indrukwekkende fictieve serie over de gevolgen van een falende kustbescherming onder veranderende klimatologische omstandigheden.

Hier leest u meer


La La Land vanaf heden in Siniscoop!

 

Vanaf woensdag 25 januari speelt La La Land, voor velen de beste film van het jaar, in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Verder is er de Vlaamse film 'Dode Hoek' met Peter Van den Begin in de hoofdrol.

Ook de Siniclub film van deze week is de moeite waard. 'Le Ciel Flamand', met o.a. Sara Vertongen en Wim Willaert speelt op 26, 29, 31 januari. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Turks fruit. Een Beeldroman - Dick Matena

 

48 jaar na het uitbrengen van de roman ‘Turks fruit’ van de Nederlandse auteur Jan Wolkers, heeft striptekenaar Dick Matena dit klassieke meesterwerk bewerkt tot een beeldroman. 

Hier leest u meer


Boekrecensie: Troebel Water - Belinda Aebi

 

Belinda Aebi schreef zeven misdaadromans die zich afspelen in het Gentse met als hoofdpersonage onderzoeksrechter Maud Gelderman. ’Troebel water’ is een originele stand-alone waarin liefhebbers van spannende romans op hun wenken worden bediend met sublieme plottwists. Met deze misdaadroman begint auteur Belinda Aebi aan een nieuw hoofdstuk in haar carrière, zonder Maud Gelderman en trekt ze van Gent naar haar geliefde woonplaats Temse.

Hier leest u meer


Win de dvd Barbapapa - seizoen 2 !!

 

Het complete tweede seizoen van de immens populaire animatieserie is vanaf heden verkrijgbaar op dvd!

De complete oorspronkelijke serie is digitaal gerestaureerd en ziet er beter uit dan ooit. Huup huup, Barbatruc! 

Dankzij DFW mogen wij twee exemplaren van deze reeks wegschenken.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: : Killing Salazar - Keoni Waxman

 

Joseph Salazar (Florin Piersic Jr.) is de baas van The Bratski Krug, een van de gewelddadigste drugskartels in Oost-Europa. Na vijf jaar speurwerk heeft een eliteteam van de DEA-agenten hem eindelijk te pakken. Hij wordt ondergebracht in een hotel om de gevaarlijke gangster te beschermen.

Hier leest u meer


Regisseur Peter Brosens stelt zijn film  ‘King of the Belgians’ voor in Siniscoop in Sint-Niklaas

 

Regisseur Peter Brosens is vooral bekend voor zijn documentaires. Sinds 2006 maakt hij samen met zijn echtgenote Jessica Woodworth langspeelfilms. Hun eerste speelfilm ‘Khadak werd op het filmfestival van Venetië bekroond met de Luigi De Laurentiis prijs voor beste filmdebuut. Daarna volgde ‘Altiplano’ (2009) en in 2012 ‘La Cinquième Saison’.

Peter Brosens kwam zijn nieuwste film ‘King of the Belgians’ voorstellen in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: Everybody Happy - Nic Balthazar

 

'Everybody Happy’, de nieuwe speelfilm van Nic Balthazar is ,a ‘Ben X’ en ‘Toy Altijd’ is de derde langspeelfilm van de Gentse regisseur. De film ging op 28 augustus 2016 in première op het internationaal filmfestival van Montreal, waar hij bekroond werd met de prijs van beste regie.

Hier leest u meer


De nieuwe films in Siniscoop vanaf 18 januari

 

Deze week in de zalen van Siniscoop in Sint-Niklaas: ‘Live By Night’, de misdaadfilm van en met Ben Affleck, ‘The Great Wall’ met Matt Damon is te zien in 2D en 3D en de Siniclubfilm van de week is Captain Fantastic.

Hier leest u meer


Boekrecensie: You & Me, bucketlist voor koppels - Petra De Pauw

 

Petra De Pauw heeft na de bestsellers ‘Mum & Me, bucketlist voor mama en dochter’ en ‘Mum & Me, bucketlist voor mama en zoon’ een nieuw bucketlist-boek geschreven met als titel ‘You & Me, bucketlist voor koppels’.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Nieuwe avonturen van Clifton - 1. Spookrijders onder invloed

 

Clifton is een Belgische stripreeks die in 1959 bedacht werd door Raymond Macherot, al waren het vooral scenarist Bob de Groot en tekenaar Turk die de held in de jaren ’70 en ’80 populair maakten. Meer dan dertig jaar lang was Clifton een van de populairste helden van het weekblad Kuifje.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: A Christmas Eve Miracle - R. Michael Givens

 

Sharon (Olivia d’Abo) en Dustin Holden (Anthony Starke) kennen elkaar al jaren, ze hebben alles wat ze wensen: met Stuart (Josh Reid) en Ann (Dina De Laurentiis) hebben ze twee geweldige kinderen, Sharon heeft met Dustin een geweldige echtgenoot en ze heeft een succesvolle carrière in de reclamewereld en het gezin heeft met Jerry een trouwe golden retriever.

Hier leest u meer


Belinda Aebi stelt haar nieuwste boek ‘Troebel Water’ voor in Temse

 

Zaterdag 14 januari werd ‘Troebel Water, het achtste boek van auteur Belinda Aebi op het gemeentehuis van Temse voorgesteld. Het was een trotse burgemeester Luc De Ryck die het boek inleidde en vol lof sprak over Belinda, die sinds september 2014 samen met haar echtgenoot op site De Zaat in Temse woont.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Kuifje in het Land van de Sovjets - Hergé

 

‘Kuifje in het Land van de Sovjets’ is het allereerste avontuur van Kuifje, de kleine reporter van ‘Le petit Vingtième’. Dit album is opnieuw uitgebracht en voor de eerste keer in kleur. Het eerste album uit de Kuifje-reeks van Hergé verscheen voor het eerst in het Frans in 1930.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ontdekkingsreizigers hoeven niet ver te gaan - Inge Misschaert

 

Philomena - zeg maar Phil -  is 11 jaar en heeft veel gevoel voor humor. Ze leeft samen met haar gek gezin in een krakend, gehorig, houten huis aan zee. Haar moeder is journaliste en is vaak op reis voor haar werk. Haar vader ‘papaman’ verandert om de haverklap van baan.

Hier leest u meer


Deze week nieuw in Siniscoop: ‘Why Him?’ en de Siniclubfilm ‘King of Belgians’

 

Why Him?

 

Tijdens de feestdagen gaat Ned (Bryan Cranston), een overbezorgde maar liefhebbende vader, samen met zijn familie op bezoek bij zijn dochter op de universiteit. Hier ontmoet Ned zijn grootste nachtmerrie: zijn dochters vriend Laird (James Franco), een welwillende maar sociaal onhandige Silicon Valley-biljonair...

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Winterkinderen - Lulu Taylor

 

Olivia en Dan Felbeck zijn al jaren getrouwd, maar het enige wat ontbreekt om hun gezinnetje compleet te maken zijn kinderen. Maar Olivia blijkt onvruchtbaar te zijn, ze onderging tevergeefs al enkele ivf behandelingen. Voor een volgende behandeling heeft het koppel geen geld meer en de onvervulde kinderwens zorgt voor spanningen tussen Olivia en Dan.

Hier leest u meer


DVD in de kijker: The Young Pope -  Paolo Sorrentino

 

Bij Lumière is er de tiendelige tv-serie ‘The Young Pope’, van Oscarwinnend regisseur Paolo Sorrentino, verschenen.

Het verhaal gaat over Lenny Belardo (Jude Law), alias Pius XIII, die de eerste Amerikaanse paus in de geschiedenis van de Katholieke Kerk wordt.

Hier leest u meerBoekrecensie: Millennium Sage - Deel 1: Koude Zielen

 

In ‘Koude Zielen’, het eerste deel van de millennium Sage, probeert Lisbeth Salander met haar vrienden van Hacker Republic de gloednieuwe databank van de Zweedse geheime dienst te kraken. Maar eerst moeten ze afrekenen met Sparta, een geheime organisatie die ook de bedoeling heeft om de geheime databestanden te pakken te krijgen...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Het Testament van William S. - Yves Sente en André Juillard

 

Augustus 1958. Tijdens een diner in het Palazzo da Spiri, het Venetiaans paleis van markies Stefano Da Spiri, ontdekken de gastheer en gasten heel toevallig een verborgen ruimte met daarin het testament van Guillermo Da Spiri, de markies van Venetië.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Magritte - Een surrealistische kroniek - Zabus & Campi

 

‘Magritte - Een surrealistische kroniek’ is een speelse en humoristische kennismaking met de wondere wereld van René Magritte, de Belgische surrealistische kunstschilder die leefde van 1898 tot 1976.

Hier leest u meer