Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!


September 2016


Boekrecensie: Het Gele Teken - Luxe editie -  Edgar P. Jacobs

 

Uitgeverij Dargaud is er een luxe-uitgave van ‘Het gele teken’, het stripalbum uit de reeks Blake en Mortimer uit de jaren vijftig, verschenen. Het album van Edgar P. Jacobs is uitgebracht zoals het in het begin van de jaren vijftig in Kuifje Magazine verscheen, ‘Het gele teken’ verscheen vanaf 6 augustus 1953 veertien maanden lang in het populaire stripweekblad.

Hier leest u meer


DVD recensie: Meet me in Venice - Eddy Terstall

 

In ‘Meet me in Venice’ reist de Nederlandse Liza (Roberta Petzoldt) naar Venetië om haar Italiaanse vader Mauro (Beppe Costa) te ontmoeten. Ze heeft haar vader nooit echt  gekend, Mauro scheidde van haar moeder en vertrok naar Italië wanneer zijn dochter drie jaar oud was. Liza neemt een videoboodschap op voor haar zoontje en vertelt het hele verhaal van de ontmoeting met haar vader.

Hier leest u meer


Filmtip: Absolutely Fabulous: The Movie in Siniscoop

 

Absolutely Fabulous: The Movie is het eerste bioscoopavontuur voor de langlopende en geliefde komedie. Edina (Jennifer Saunders) en Patsy (Joanna Lumley) beschikken, toepasselijk voor hun debuut op het grote doek, nog steeds over de nodige glitter en glamour. Ze leven het luxe leven dat ze gewend zijn: winkelen, drinken en stappen in de meest trendy hot-spots van Londen.

Hier leest u meer


Filmtip: Central Intelligence in Siniscoop

 

De film gaat over een CIA-agent (Johnson) die als kind werd gepest en nu naar de reünie van zijn middelbare school gaat. Hij beweert bezig te zijn met een uiterst geheim onderzoek en roept de hulp in van een accountant die vroeger bij hem op school zat (Hart) en heel populair was. 

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: Café Society

 

De Siniclubfilm van deze week is geregisseerd door Woody Allen en brengt het verhaal van een jonge man die het in het Hollywood van de jaren ’30 hoopt te gaan maken in de filmindustrie. Wanneer hij verliefd wordt laat hij zich meeslepen in de zogenaamde café society, de levendige kunstenaarsscene..

Hier leest u meer


DVD recensie: Der Staat Gegen Fritz Bauer - Lars Kraum

 

De film ‘Der Staat gegen Fritz Bauer’ is een historisch drama met een schitterende Burghart Klaußner in de hoofdrol.

Procureur-generaal Fritz Bauer (Burghart Klaußner) ontdekt in 1957 dat de beruchte nazi Adolf Eichmann in Argentinië zou leven. Eichmann is één van de hoofdverantwoordelijken voor de organisatie en uitvoering van de Jodendeportatie.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Fouten - Herman Brusselmans

 

Herman Brusselmans heeft het manuscript in handen gekregen van ‘HB, de jonge jaren’ van Johannes Huyghe. Deze onbekende auteur wil binnenkort een ongeautoriseerde biografie van de jeugdjaren van Brusselmans uitbrengen, maar na het lezen van het manuscript komt Herman Brusselmans tot de vaststelling dat het boek vol fouten en onwaarheden staat. Herman gaat in deze roman de fouten van Huyghe verbeteren.

Hier leest u meer


Filmtip: The Infiltrator in Siniscoop

 

‘The Infiltrator’ brengt het bizarre, waargebeurde verhaal van undercoveragent Robert Mazur (Bryan Cranston), die in ’86 als patserige witwasser wist binnen te dringen in de organisatie van drugskoning Pablo Escobar.

Hier leest u meer


DVD recensie: Un Homme à la Hauteur - Laurent Tirad

 

Diane (Virginie Efira) is een mooie vrouw. Het type die overal waar ze komt wordt nagekeken. Ze is een briljante advocaat met een goed gevoel voor humor en een ijzersterke persoonlijkheid. Aangezien ze net uit een ongelukkig huwelijk komt, is ze klaar om de man van haar leven te ontmoeten

Hier leest u meer


DVD recensie: Keeper - Guillaume Senez

 

De Belgisch-Zwitsers-Franse film ‘Keeper’ is het regiedebuut voor Guillaume Senez. Het is een gevoelig en realistisch drama over twee 15-jarigen Mélanie (Gallatéa Bellugi) en Maxime (Kacey Mottet Klein).

Op een dag ontdekt Mélanie dat ze zwanger is, net wanneer de beloftevolle keeper Maxime veel aandacht krijgt van enkele voetbalscouts en dicht bij een profcarrière staat.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Blacksad - Ergens tussen de schaduwen - Achter de schermen

 

Voor de liefhebbers van ‘Blacksad’, de Spaanse stripreeks van scenarist Juan Diaz Canales en tekenaar Juanjo Guarnido, is er het luxe-album ‘Blacksad Ergens tussen de schaduwen - Achter de schermen’ verschenen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Miss You Already

 

Jess (Drew Barrymore) en Milly (Toni Collette) zijn al sinds hun jeugd de beste vriendinnen. Ze hebben alles samen beleefd en nu ze volwassen zijn kunnen ze nog steeds niet zonder elkaar.

Milly heeft een succesvolle carrière opgebouwd, ze is getrouwd met Kit (Dominic Cooper) en samen hebben ze twee kinderen. Jess leeft op een woonboot en is getrouwd met Jago (Paddy Considine) en zou dolgraag kinderen hebben.

Hier leest u meer


Lucky Luke viert 70ste verjaardag met heruitgave van alle albums

 

Lucky Luke, de cowboy die avonturen beleeft in het Wilde Westen, viert dit jaar zijn zeventigste verjaardag. De populaire stripfiguur werd bedacht door Maurice De Bevere, beter bekend onder het pseudoniem Morris.

De reeks rond Lucky Luke werd één van de meest succesvolle Europese stripreeksen ooit. Sinds 1946 gingen wereldwijd meer dan 300 miljoen albums van Lucky Luke over de toonbank, de reeks werd in 29 talen vertaald en was als animatiereeks in 50 landen te zien.

Hier leest u meer


Win het prentenboek SIV GAAT LOGEREN

 

De kinderfilm SIV GAAT LOGEREN is nu te bekijken in de bioscoop. 

De film is gebaseerd op het prentenboek van Pija Lindenbaum . Begin oktober wordt het boek in het Nederlands uitgebracht, maar wij kunnen dankzij Jekino al een exemplaar weggeven. Vul het wedstrijdformulier in en wie weet gaat er een boek jouw richting uit!

Ga HIER naar de wedstrijdpagina


Boekrecensie: De Wraak van de Santangelo’s - Jackie Collins

 

Jackie Collins (1937-2015 ) was een Brits romanschrijver en de zus van actrice Joan Collins.  Jackie schreef als kind verhaaltjes, ze debuteerde in 1968 met ‘The World is Full of Married Men’, dat meteen een bestseller werd. Na haar debuut schreef ze de ene bestseller na de andere. In 1983 brak ze internationaal door met ‘Hollywood Wives’, het eerste deel van de Hollywood serie.

Een aantal van haar romans werden verfilmd of bewerkt tot miniseries zoals o.a The Santangelo serie. Nu is er bij uitgeverij Boekerij  ‘De Wraak van de Santangelo’s’, de negende roman in de zeer begeerde Santangelo reeks, verschenen.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van deze week: A Man Called Ove

 

De Siniclubfilm van deze week is de Zweedse dramafilm A Man Called Ove van Hannes Holm. De film is gebaseerd op de gelijknamige roman uit 2012 van Fredrik Backman.

In 2016 werd de film genomineerd voor zes Guldbaggen waarvan er twee gewonnen werden en de film behaalde eveneens de publieksprijs.

Hier leest u meer


Filmtip: Mechanic 2: Resurrection in Siniscoop

 

In 2011 schitterde Jason Statham in ‘Mechanic’, een bewerking van een gelijknamige film uit 1972 met Charles Bronson. Hij speelde daarin de rol van Arthur Bishop, een huurmoordenaar die voor niets of niemand uit de weg ging. Nu is er met ‘Mechanic 2: Resurrection’ het vervolg te zien in de bioscoop.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Kost van toen - voor alledag en zondagnoen

 

Bij Uitgeverij Davidsfonds is het kookboek ‘Kost van toen - voor alledag en zondagnoen’ verschenen. Het is niet een zoveelste kookboek in de rij, ‘Kost van toen’ bevat 55 recepten van de rusthuisbewoners van VZW Foyer de Lork. Foyer de Lork bestaat uit zestien woonzorgcentra en er verblijven ongeveer 1500 mensen.

Hier leest u meer


DVD recensie: 99 Homes - Ramin Bahrani

 

Dennis Nash (Andrew Garfield) is een werkloze bouwvakker die samenwoont met zijn 9-jarig zoontje Connor (Noah Lomax) en zijn moeder Lynn (Laura Dern). Ze worden door de vastgoedmakelaar Rick Carver ( Michael Shannon) het huis uitgezet omdat ze de lening niet kunnen terugbetalen aan de bank.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Voor Hetzelfde Geld - herziene editie

 

Elke woensdag is er het populaire televisieprogramma ‘Voor hetzelfde geld’ met Thomas Vanderveken, Britt Van Marsenille en Jan Van Looveren op één. Wekelijks laten de drie zien waarop je geld kunt besparen: voor het gezin, verzekeringen, je huis, reizen en nog veel meer.

Naast het tv-programma is er bij uitgeverij Lannoo ‘Voor hetzelfde geld’ in boekvorm verschenen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Onder Vlaamse Velden - Arnout Hauben & Johanna Spaey

 

Naast de televisiereeks op één ‘Ten Oorlog Special: Onder Vlaamse velden’, is er ook het gelijknamig boek over De Groote Oorlog van Arnout Hauben en Johanna Spacy verschenen.

Arnout Hauben maakte eerder de reeksen ‘Ten Oorlog’, over de memorabele tocht van Nieuwpoort naar Gallipoli en ‘Ten Oorlog II’, over de onvergetelijke reis in de voetsporen van Amerikaanse en Russische troepen.

Hier leest u meer


DVD recensie: Mother's Day - Garry Marshall

 

De romantische komedie ‘Mother’s Day’ is vanaf heden verkrijgbaar op dvd en blu-ray. Deze film van regisseur regisseur Garry Marshall vertelt het verhaal van enkele vrouwen tijdens de periode van Moederdag.

Hier leest u meer


Filmtip: Blood Father in Siniscoop

 

Wie een keiharde actiefilm wil zien, kunnen we ‘Blood Father’ van regisseur Jean-François Richet aanbevelen. Een bloedstollende film met o.a. Mel Gibson in de hoofdrol.

Het verhaal

De 16-jarige Lydia (Erin Moriarty) wordt achternagezeten door leden van een Mexicaans drugskartel die er op uit zijn haar te vermoorden. Ze kan alleen maar terecht bij haar vader, de ex-gedetineerde John Link (Mel Gibson), met wie ze al jaren geen contact meer heeft..

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ben Johnson - De Outsider

Bij uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts verscheen ‘De Outsider’, de autobiografie van de Canadese sprinter Ben Johnson.

Ben Johnson won op het WK in Rome in 1987 de 100m voor Carl Lewis, die tot dan de beste sprinter ter wereld was. Een jaar later tijdens de finale van de 100m op de Olympische Spelen in Seoul won opnieuw Johnson met een fantastische tijd: 9,79 seconden.

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: La Pazza Gioia

Beatrice Morandini Valdirana is een decadente kletskous, een opvallend figuur in de psychiatrische inrichting waar ze woont. Ondanks haar praatjes vindt ze weinig aansluiting bij de andere patiënten. Als de introverte, stoer uitziende Donatella Morelli wordt opgenomen in de inrichting, bloeit er een onverwachte vriendschap op tussen de twee.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Piep zei de muis - M.J. Arlidge

 

M.J. Arlidge schrijft al vijftien jaar voor verschillende Britse crimeseries. In 2015 debuteerde hij als thrillerauteur met ‘ Iene Miene Mutte’, een razend spannende thriller met inspecteur Helen Grace in de hoofdrol , dat lovend werd onthaald door pers en publiek. In 2016 verscheen ‘Piep zei de muis’, het tweede boek van M.J. Arlidge met de intrigerende inspecteur Helen Grace in de hoofdrol.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

De Rode Ridder - Album 251, De gevangene

 

Allis wordt gevangengenomen door Malfrat de Wrange. De roverhoofdman gebruikt haar om de Rode Ridder onder de duim te houden. Bij zijn plundertochten kan Malfrat een ridder van de Ronde Tafel immers goed gebruiken als vrijgeleide voor zijn verschrikkelijke daden. 

Hier leest u meer


Filmtip: Ben-Hur in Siniscoop

 

De Amerikaanse actie-dramafilm Ben-Hur ivan regisseur Timur Bekmambetov is gebaseerd op de roman Ben-Hur: A Tale of the Christ van de Amerikaanse schrijver Lew Wallace en was eerder een verfilming in 1907 als stomme film, 1925 als stomme film, 1959 als Oscar winnende film, 2003 als animatiefilm en 2010 als tweedelige miniserie.

Hier leest u meer


Boek in de kijker:

Vals Nest - Beatrijs Peeters

 

Een bloedstollend verhaal over hoe samenleven nooit vanzelfsprekend is. Over keuzes maken en de gevolgen ervan dragen, je openstellen of afsluiten voor anderen. Beatrijs Peeters legt met een vlijmscherp mes haar personages bloot.

Hier leest u meer


DVD recensie: I Am Wrath - Chuck Rusell

 

In de film ‘I am Wrath’ wordt Stanley Hill (John Travolta)  en zijn vrouw Vivian (Rebecca De Mornay) door een bende gangsters aangevallen in een parkeergarage. Vivian wordt op koelbloedige wijze vermoord en de daders ontsnappen .Stanley blijft gewond achter.

Hier leest u meer


DVD recensie: Bastille Day - James Watkins

 

In ‘Bastille Day’, de keiharde actiefilm van regisseur James Watkins, is de jonge Amerikaanse Michael Mason (Richard Madden) aan het werk als zakkenroller in Parijs. Met gemak steelt hij portefeuilles, iPhones en dure horloges. Wanneer hij op een dag een jonge vrouw (Charlotte Le Bon) berooft van haar handtas, weet Michael niet dat de vrouw onderdeel uitmaakt van een terroristische aanslag.

Hier leest u meer


DVD recensie: Des Nouvelles de la planète Mars -  Dominik Moll

 

De Frans-Belgische film ‘Des Nouvelles de la planète Mars’ van Dominik Moll is vanaf heden verkrijgbaar op dvd.

Het verhaal gaat over Philippe Mars (François Damiens), een gescheiden vader die het zichzelf niet gemakkelijk maakt. Hij wil voor iedereen goed doen, hij wil een goede vader en ex-echtgenoot te zijn, op het werk wil hij een hulpvaardige collega zijn en ook voor zijn broer staat hij altijd klaar.

Hier leest u meer


Filmtip: Vlaamse/Franse film ‘Vincent’ in Siniscoop

 

Dit najaar verschijnen er veel Vlaamse films in de bioscoop. ‘Vincent’, de nieuwe film van Christophe Van Rompaey, is de eerste in de rij die sinds woensdag 31 augustus in Siniscoop te zien is.

‘Vincent’ vertelt het verhaal van een 17-jarige wereldverbeteraar die de groene revolutie predikt...

Hier leest u meer


DVD recensie: Quand on a 17 ans - André Téchiné

 

De Franse film ‘Quand on a 17 ans’ van regisseur André Téchiné is op dvd verschenen bij Lumière in de reeks Cinema Selection.

De film vertelt het verhaal van Damien (Kacey Mottet Klein) en Thomas (Corentin Fila), twee 17-jarigen die in dezelfde klas zitten en elkaar niet kunnen luchten.

Hier leest u meer


Boekrecensie: De Solipsist - HENDRIX

 

Eind augustus is ‘De Solipsist’ van HENDRIX, het pseudoniem van de Vlaamse auteur en journalist Wilfried Hendrickx, verschenen bij Houtekiet. Een boek dat mij meteen mijn aandacht trok door zijn cover: het staat vol met mooie vrouwen en de quote van Guy Mortier “Swingt als een tiet en rockt als The King op coke’ maakte mij nog meer nieuwsgieriger…

Hier leest u meer


Siniclub film van de week: El Olivio

 

Het nieuwe seizoen van de Siniclub in Siniscoop is gestart met de film ‘El Olivo’, een Spaanse film van regisseur  Íciar Bollaín.

Het verhaal gaat over de opstandige Alma, ze is begin 20 en heeft voortdurend ruzie met haar familie, behalve met haar opa die haar na aan het hart ligt.

Hier leest u meer


DVD recensie: Beck - Volume 6

 

Goed nieuws voor de fans van de spannende detectiveserie ‘Beck’, het zesde seizoen is nu op dvd verkrijgbaar. ‘Beck’, met Peter Haber in de rol van Martin Beck, is geïnspireerd op de tiendelige boekenreeks van Sjöwall en Wahlöö, het gevierde Zweedse schrijversduo.

Hier leest u meer