Biografie


Cécile en Elsa, strijdbare freules - Elisabeth Leijnse


Cécile en Elsa, strijdbare freules is een dubbelbiografie van twee krachtige vrouwen die ten onrechte in de schaduw bleven van de Nederlandse geschiedenis.


De twee zussen uit het originele aristocratengezin De Jong van Beek en Donk groeien op als freules én als strijdbare vrouwen. Cécile (1866-1944) trouwt met de steenrijke Haagse projectontwikkelaar Adriaan Goekoop. In plaats van ondernemersvrouw wordt ze de schrijfster van de feministische bestseller Hilda van Suylenburg (1897) en presidente van de Nationale Tentoonstelling van Vrouwenarbeid (1898). Als de tentoonstelling haar deuren sluit, wordt ze door haar man het huis uit gezet. Na haar scheiding werkt ze in Parijs als journaliste. Elsa (1868-1939) huwt geen geld maar genialiteit: de componist Alphons Diepenbrock. In Amsterdam vestigt ze het eerste kabinet voor logopedie. Haar huwelijk houdt stand door haar trouw aan een man die zijn vrouw niet kan beminnen zo lang zijn moeder leeft, en die daarna voor verleidingen bezwijkt. De zusters, in hun jeugd innig verbonden, maken elkaar in het volwassen leven bittere verwijten over hun keuzes.


Elisabeth Leijnse (1961) werkt als hoogleraar letterkunde aan de Universiteit van Namen. Ze promoveerde op Symbolisme en nieuwe mystiek in Nederland voor 1900 (1995) en schrijft over de cultuur en literatuur van het fin de siècle. Ze werkt momenteel aan een biografie van Maurice Maeterlinck.


Cécile en Elsa, strijdbare freules verschijnt op 23 november.


ISBN 978 90 445 3482 5 - Folioboek - Prijs: € 24,95 - Uitgeverij: De Geus


Munch, een biografie - Atle Næss


Als kind tekende Edvard Munch veel. Een heel andere carrière dan als beeldend kunstenaar kwam dan ook nooit in aanmerking. Al snel vond hij zijn eigen stijl, mede na een bezoek aan het Parijs van de impressionisten. De eerste tentoonstelling waaraan hij deelnam – in 1886, toen hij tweeëntwintig was – leverde hem de nodige kritiek op. Ook het wereldberoemde De schreeuw, uit dezelfde periode, stuitte aanvankelijk slechts op onbegrip. Maar als zoveel genieën ging ook Munch zijn eigen weg.


Kunstkenner Atle Næss beschrijft in Munch, een biografie zijn reizen, tentoonstellingen en persoonlijke relaties, zijn drankmisbruik en zijn uiteindelijk succes. Zijn levensverhaal wordt afgewisseld met bespreking van schilderijen en tekeningen, waardoor een volledig beeld ontstaat van deze baanbrekende en wereldberoemde kunstenaar. Atle Næss (1949) heeft verschillende boeken op zijn naam staan. Hij studeerde Engels, Noors, taalkunde en filosofie in Oslo. Voordat hij aan zijn carrière als schrijver begon, was hij docent. In 2011 kreeg hij de Brage Prize voor zijn biografie van Galileï. Hij publiceerde onlangs een biografie van Leonardo da Vinci.


ISBN 978-90-290-9079-7 - Paperback met flappen - 560 blz. - Prijs: € 29,99 - Uitgeverij: Meulenhoff