Patricia De Landtsheer en Dov Nash over het vernietigingskamp in Auschwitz


Op woensdag 2 november was Dov Nash samen met auteur Patricia De Landtsheer te gast op het auteurspodium op de Boekenbeurs. Dov Nash overleefde het vernietigingskamp in Auschwitz.

Dov is één van de allerlaatste getuigen die nog in leven is. Anderen zijn hoogbejaard of niet meer in staat hun verhaal te vertellen.Er was een grote belangstelling om het verhaal van Dov Nash te horen. Het publiek, er was zowel jeugd als ouderen kregen een aangrijpende reportage, getoond met foto's van Etienne Van den Bulcke, over Auschwitz te zien.

Nadien volgde een gesprek tussen Patricia en Dov Nash.
Meer dan 50 jaar heeft Dov gezwegen over zijn kampverleden. Patricia De Landtsheer had veel interesse om er een boek over te schrijven. "Het was een unieke ervaring om met een kampoverlevende oog in oog te staan", aldus Patricia, "Het is belangrijk dat deze bewijsstukken worden genotuleerd zodat iedereen weet wat er gebeurd is."

'Bewaar altijd een stukje brood' werd voor de eerste keer gepubliceerd als jeugdboek in 2001. Het werd een groot succes. In mei 2011 is het boek heruitgegeven met nieuwe informatie van bewijsstukken die Dov in handen kreeg.

Dov Nash heeft al honderden lezingen gegeven over wat hij heeft meegemaakt in Auschwitz.
Voor hem is het een noodzaak om te vertellen over de mensen die hij in het kamp verloren is. Zijn vader, moeder, zijn broertje Emil en zijn vele vrienden heeft hij nooit meer teruggezien. Zijn getuigenissen zijn ook belangrijk voor het nageslacht.

Dov Nash werd bevrijd  in 1945 op 15-jarige leeftijd. Hij was op slag een oude man geworden die zijn jeugd gemist heeft.
Tot op vandaag heeft Dov Nash nog altijd een schuldgevoel. Waarom ben ik gered en niet mijn familie. Haat voelt hij niet. Hij weet niet wat haat is. Er zijn perioden waarin hij zich niet goed voelt om wat er gebeurd is. Hij wordt nog steeds wakker met de gedachten van het kamp en gaat er mee slapen.
Hij kampt nog steeds met nachtmerries. De geur van chloor of ontsmetting maakt hem misselijk. Elk kappersbezoek bezorgt hem angst en voelt hij de pijn die hij had toen hij in Auschwitz werd kaalgeschoren. Een schouw doet hem terugdenken aan de crematoria.

Het publiek luisterde met grote aandacht naar de schrijnende verhalen van een man die veel onrecht werd aangedaan tijdens de Tweede Wereldoorlog. Als afsluiter drukte zijn grootste wens uit: "Laat het overal vrede zijn, geen onrecht meer in de wereld maar vrede voor iedereen."

 

'Bewaar altijd een stukje brood' van Patricia De Landtsheer

ISBN 9789059273689 - Prijs: € 16,90 - Uitgeverij: C. De Vries-Brouwers
Klik hier voor meer info

Bekijk hier alle foto's