MOOOVfilmfestival weet filmliefhebbers te bekoren


Zondag 21 april was het MOOOVfilmfestival aan zijn tweede dag toe. Er werden in de Sint-Niklase bioscoop Siniscoop drie films vertoond. Met Les Chevaux De Dieu, More than Honey en Elefanta Blanco stonden er drie kwaliteitsvolle films op het programma.

Dat er in Sint-Niklaas interesse bestaat voor kwaliteitvolle films en documentaires bewees het talrijk opgekomen publiek.


Een kort overzicht van de vertoonde films:

Les Chevaux De Dieu

De 10-jarige Yachine leeft met zijn familie in de sloppenwijk van Sidi Moumen in Casablanca. Zijn moeder Yemma leidt zo goed als ze kan de familie: een depressieve vader, een broer in het leger, een andere broer bijna autistisch en een derde, de dertienjarige Hamid, een kleine straatrebel en beschermer van Yachine. Wanneer Hamid in de gevangenis zit, grijpt Yachine zijn kans om via kleine jobjes zijn miserabel en gewelddadig drugbestaan te ontvluchten. Na zijn vrijlating uit de gevangenis is Hamid echter veranderd. Hij is een radicale islamiet geworden en overtuigd Yachine ook de groep 'broeders' te vervoegen. De spirituele leider iman Abou Zoubeir, stoomt hen klaar met een lange fysieke en mentale voorbereiding. Op een dag vertelt hij hen dat ze uitgekozen zijn om martelaars te worden...


More than Honey

Sinds een dikke tien jaar doet zich over de hele wereld een angstaanjagend fenomeen voor; honderdduizenden kolonies van honingbijen lijken van de aardbodem te verdwijnen. Een virus? De grote hoeveelheden pesticiden? De industrialisering van de honingsector? Niemand lijkt een antwoord te hebben. Maar één ding staat als een paal boven water: het lot van de natuur en van de mens is nauw verbonden met dat van de bijen. Op zoek naar antwoorden en verklaringen neemt regisseur Markus Imhoof ons mee op een fascinerende reis naar de betoverende wereld van de bijen...


Elefanta Blanco

'Villa Virgin' is een sloppenwijk in Buenos Aires waar Julian en Nicolas, twee bevriende priesters, onvermoeibaar werken om de lokale bevolking te helpen. Julian houdt toezicht op de bouw van een ziekenhuis met behulp van zijn politieke contacten. Nicolas helpt hem sinds hij terug is van een heftig project in de jungle dat hij begeleidde, waarbij paramilitaire troepen onverhoopt een bloedbad veroorzaakten. Nicolas is verward door wat hij heeft meegemaakt, maar vindt troost bij Luciana: een jonge, aantrekkelijke, atheïstische maatschappelijk werkster. Terwijl zijn geloof verzwakt, ontstaat steeds meer spanning en geweld binnen de drugskartels in de sloppenwijk. Wanneer de bouw van het ziekenhuis wordt stopgezet door ministerieel besluit, is het kookpunt in de wijk bereikt en breken er rellen uit.


Het filmfestival, dat zich richt op onafhankelijke filmproducties, documentaires en wereldcinema,

loopt nog tot 28 april.


Het programma:

 

MAANDAG 22 APRIL

20U  MIDNIGHT'S CHILDREN regie: Deepa Mehta – India 146’

DINSDAG 23 APRIL

20U  LES CHEVAUX DE DIEU regie: Nabil ayouch – Marokko 115’

WOENSDAG 24 APRIL

20U  THE GRANDMASTER regie: Wrong Kar-Wai – China 130’

DONDERDAG 25 APRIL

20U  TRAUMLAND regie : Daniel lambo – België 60'

VRIJDAG 26 APRIL

20U  THE PATIENCE STONE Regie: Atiq Rahimi – Afghanistan 98’

ZATERDAG 27 APRIL

20U  NO Regie: Pablo Larrain – Chili 115’

ZONDAG 28 APRIL

15U  WADJDA Regie: Haifaa Al Mansour – Saoedi-Arabië 97'

 


Praktisch

Mooov Filmfestival Sint-Niklaas: 20 t.e.m. 28 april 2013 in Siniscoop.

Toegangsprijzen: 7 EUR – 6 EUR voor kansenpashouders, 65+, student met kaart en kinderen onder 12 jaar.


Meer info en tickets via www.siniscoop.be.