Boekennieuws


Rechten succesvolle debuutroman ‘Luckiest Girl Alive’ verkocht aan Manteau


De boeken uit het najaar moeten nog verschijnen, maar Manteau kocht nu al de Nederlandstalige rechten van wat de absolute bestseller van het voorjaar moet worden. Daarmee zijn de vertaalrechten aan 17 landen verkocht.


Uitgever Simon & Schuster heeft in de VS al bijna 200.000 exemplaren vanLuckiest Girl Alive verkocht sinds de publicatie in mei. De filmrechten zijn aangekocht door Lionsgate en actrice Reese Witherspoon, die ook al Gone Girlverfilmde, heeft aangekondigd de verfilming van de bestseller te produceren.


In Luckiest Girl Alive volgen we een 28-jarige New Yorkse die een perfect leven lijkt te leven, totdat een donker trauma uit haar verleden weer opduikt. De spannende roman verschijnt eind april 2016 bij Uitgeverij Manteau. Met deze titel bewijst het fonds dat ze nooit stilstaat om haar lezers seizoen na seizoen te verrassen.


Ballon Media en Standaard Uitgeverij lanceren samen YIEHA, een digitaal platform voor al wie van strips houdt.


De twee grootste stripuitgevers van het land bundelen hun krachten in het digitale stripplatform YIEHA. Reeksen als Suske en Wiske, Jommeke, Amoras, Urbanus, Blake en Mortimer, De Rode Ridder, Lucky Luke, de Kiekeboes, Largo Winch, De Kampioenen, etc. kan je vanaf nu  lezen op pc, laptop, iPhone en iPad. Bij YIEHA kan je strips kopen of huren. Van alle strips bij YIEHA kan je ook gratis previews lezen. Momenteel zijn er dat 800 maar de catalogus wordt de komende maanden stevig uitgebreid. Iedereen kan zich gratis registreren op www.yieha.be – www.yieha.nl en de YIEHA app downloaden in de App Store. 


Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil 2015 met Orgelman

Niña Weijers wint Prijs van de Lezersjury met De consequenties


In de Koninklijke Vlaamse Schouwburg in Brussel vond vanavond de feestelijke uitreiking plaats van de Gouden Boekenuil 2015. Mark Schaevers wint de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. Zijn roman Orgelman is het beste Nederlandstalige literaire werk van het voorbije jaar. Schaevers 

ontvangt 25.000 euro en een kunstwerk van Philip Aguirre. De prijs 

van de honderdkoppige Lezersjury gaat naar De consequenties van 

Niña Weijers. Zij ontvangt 2.500 euro en een pen van Montblanc.


Mark Schaevers wint Gouden Boekenuil 2015 met Orgelman (De Bezige Bij)

Mark Schaevers wint met Orgelman de Gouden Boekenuil 2015, de belangrijkste literaire bekroning in Vlaanderen. De vakjury bestond uit voorzitter Friedl’ Lesage en Tim de Gier, Marja Pruis, Danny Theuwis, Bart Vanegeren en Vicky Vanhoutte. 


Mark Schaevers (1965) is journalist bij het weekblad Humo. Hij studeerde Germaanse talen en ging nadien bij de uitgeverij Kritak in Leuven werken. Hierna trad hij in dienst bij het weekblad Humo als journalist. Bij dit weekblad schreef hij over politiek en literatuur. In 1996 trad hij in dienst bij De Standaard, waar hij de literaire bijlage Standaard der Letteren verzorgde. In 2001 keerde hij terug naar het weekblad Humo, waar hij tussen 2001 en 2004 co-hoofdredacteur was. Als auteur debuteerde hij in 1994 met Atlas. Ook bewerkte hij het citatenboek Groepsportret van Hugo Claus tot een theaterstuk. 

In 2011 stelde hij het boek De wolken: uit de geheime laden van Hugo Claus samen uit de papieren nalatenschap van Hugo Claus. In 2014 verscheen Orgelman, over kunstenaar Felix Nussbaum.


Orgelman verhaalt de wonderlijke wedergeboorte van een door Hitler vernietigd kunstenaar: Felix Nussbaum. Vanaf 1933 was zijn bestaan als balling moeilijk en aan het eind van de oorlog werd het tot op de grond verschroeid. Evenmin als zijn vrouw Felka Platek keerde Nussbaum terug van het laatste transport naar het Oosten vanuit de Mechelse Dossinkazerne. Niets restte van zijn schilderijen en zijn grote faam in het Berlijnse interbellum. Vandaag rekent men Nussbaum tot de belangrijkste Joodse schilders van de twintigste eeuw. Hoe deze dolende orgelman alsnog een echo wist te vinden, is een buitengewoon en spannend stuk geschiedenis van de Lage Landen dat nog op een verteller wachtte.


Niña Weijers wint Prijs van de Lezersjury met De consequenties (Atlas Contact)

Onder leiding van voorzitter Thomas Vanderveken lazen de 100 lezers van de Lezersjury de 5 titels van de shortlist en discussieerden erover op het online Lezersforum. Zij kozen overtuigd voor de Nederlandse auteur Niña 

Weijers en haar roman De consequenties. 


Niña Weijers (1987) studeerde literatuurwetenschap. In 2010 won zij de schrijfwedstrijd Write Now!, en ze publiceerde korte verhalen in o.a. De Gids en Passionate Magazine. Voor Opzij was ze in 2013 een van de ‘35 schrijfsters onder de 35’. Ze heeft een vaste column op de website van De Groene Amsterdammer, is redacteur bij De Gids en maakt samen met Simone van Saarloos de talkshow Weijers & Van Saarloos. In 2014 verscheen haar debuutroman De consequenties bij uitgeverij Atlas Contact. 

Het werd genomineerd voor de Bronzen Uil, won de Anton Wachterprijs 2014, staat op de shortlist van de Libris Literatuurprijs en nu wint het de Prijs van de Lezersjury van de Gouden Boekenuil 2015. 


Minnie Panis, ooit een piepkleine couveusebaby en ternauwernood levensvatbaar verklaard, is een gevierde jonge kunstenares. Met haar eigen leven als basismateriaal maakt ze van de werkelijkheid een laboratorium. Ze staat aan de vooravond van een experiment dat wel eens het hoogtepunt van haar oeuvre kan worden, wanneer het verleden zich aandient in de vorm van een brief en een serie eigenaardige déjà vu's. Hoe ver kan ze de realiteit manipuleren zonder zichzelf te verliezen? De consequenties is een roman over de keuze tussen verdwijnen en overleven, en het grote verlangen door een ander gezien te worden.


Michael De Cock en Ingrid Godon winnen Boekenleeuw en Boekenpauw 2015


Met Veldslag om een hart (Davidsfonds/Infodok) wint Michael De Cock voor de eerste keer de Boekenleeuw. Ingrid Godon krijgt de Boekenpauw voor Ik denk (Lannoo). Zij ontvangt de prijs voor de tweede keer.

Hier leest u meer


Boekenbeursbezoeker is zeer tevreden over 78ste editie


Uit een onderzoek van de Karel de Grote Hogeschool Antwerpen, in opdracht van Boek.be en de Stad Antwerpen, blijkt dat steeds meer mensen naar de Boekenbeurs komen om een fijn dagje uit te beleven en, uiteraard, om boeken te kopen. Het Boekenbeurspubliek is zeer tevreden: slechts 3% van de bezoekers is niet van plan om de volgende editie terug te komen.

Hier leest u meer


De oprichting van uitgeverij Polis is een feit


Uitgeverij Pelckmans en Harold Polis kondigen met grote trots de oprichting aan vanuitgeverij Polis, die een plaats zal geven aan het beste van wat er op het gebied van Nederlandstalige literatuur en non-fictie wordt geschreven.


De redactie van Uitgeverij Polis zal gevestigd zijn in Antwerpen. De uitgeverij wordt geleid door Harold Polis. De eerste titels zullen dit najaar verschijnen. Voor 2016 streeft uitgeverij Polis naar een productie van ca. 40 titels.

Uitgeverij Polis maakt integraal deel uit van uitgeverij Pelckmans, één van de grootste zelfstandige uitgevers in België. Al jaren speelt Pelckmans een toonaangevende rol op de educatieve markt. Pelckmans heeft de afgelopen jaren ook haar algemene uitgeverij uitgebreid onder impuls van uitgever Karl Drabbe (°1973). Begin 2013 nam Pelckmans uitgeverij Abimo over; een verbreding van het educatieve aanbod en een uitbreiding met kwalitatieve kinder- en jeugdliteratuur.


De geschiedenis van uitgeverij Pelckmans gaat terug tot 1892, het stichtingsjaar van De Nederlandsche Boekhandel, één van de pioniers van het Vlaamse boekenvak.


Uitgeverij Polis zal een trouwe reisgenoot zijn van de nieuwsgierige lezer en zal met een brede blik verhalen selecteren die onze tijd tekenen. Alle genres zullen aan bod komen, alsook vertalingen. Geschiedenis, politiek, wetenschap en filosofie zijn domeinen waar uitgeverij Pelckmans de jongste jaren sterk op inzette. Die genres zullen een even belangrijk aandeel krijgen als literatuur, literaire non-fictie en geïllustreerd werk. De uitgeverij richt zich op het Nederlandse taalgebied.


Verkoop van e-books meer dan verdubbeld in 2014 in Vlaanderen

 

De verkoop van e-books in Vlaanderen steeg in 2014 van 1,2% naar 2,9% van de totale boekenmarkt. Een opvallende stijging van 140%, meer dan een verdubbeling. Meer dan de moeite waard om even bij stil te staan.

 

In 2014 werden in Vlaanderen 446.000 e-books verkocht. Hiermee haalt het e-book 2,9% van het totaal aantal verkochte boeken. Dat is meer dan een verdubbeling ten opzichte van 2013. Toen zaten we slechts op 1,2%.

 

Hiermee zitten we op hetzelfde niveau als Frankrijk. In Nederland kan het e-book  meer lezers bekoren. Daar bedraagt de e-bookverkoop 5% van de totale verkoop van het boek. De groei in de e-bookverkoop is wel zeer groot. Vlaanderen zit vandaag bijna op het niveau van Nederland in 2013 waar het marktaandeel van de e-books toen 3,2% bedroeg.

 

Wij hebben dus iets meer dan een jaar achterstand tegenover Nederland op het vlak van de adoptie van e-books, maar zijn bezig om de achterstand in te halen.


Wie wint de Herman de Coninck Publieksprijs voor het Beste Gedicht?


Dinsdag 27 januari maakt de Vakjury van de Herman de Coninckprijs bekend welk van deze vijf dichtbundels de Herman de Coninckprijs 2015 wint:


Peter Verhelst Wij Totale Vlam (Prometheus)

Leonard Nolens Opzichtige stilte (Querido)

Els Moors Liederen van een kapseizend paard (het balanseer)

Maud Vanhauwaert Wij zijn evenwijdig (Querido)

Geert Buelens Thuis (Ambo)


Uit elk van de vijf genomineerde bundels maakt één gedicht kans op de Herman de Coninck Publieksprijs voor het mooiste gedicht. Iedereen kan online zijn stem uitbrengen. Het gedicht met de meeste stemmen komt op een mooie poster, vormgegeven door Gert Dooreman. Je krijgt deze poster op Gedichtendag, donderdag 29 januari, gratis in de deelnemende boekhandels aangeboden.

Die dag gaat ook de Poëzieweek van start: wie dan poëzie koopt, krijgt de dichtbundel van Giro giro tondo van Ilja Leonard Pfeijffer cadeau.


De stemfolder met de vijf gedichten en bijhorende leestips wordt verspreid in boekhandels en bibliotheken.


De stemcampagne op www.boek.be loopt tot 23 januari en verloopt in samenwerking met Knack, Radio 1, Canvas en Kärcher.


Wie stemt maakt kans op een boekencheque van € 25 én op een ticket voor de Startshow van de Poëzieweek.