Film nieuws


Nicolette van Dam en Louis Talpe in Club van Sinterklaas 2

 

Presentatrice & actrice Nicolette van Dam en Louis Talpe (GTST, Mega Mindy, Het gordijnpaleis van Ollie Hartmoed)spelen de ouders van Lucas (gespeeld door Sem van Dijk) in De Club van Sinterklaas & De Pietenschool.

 

Louis is blij met zijn rol: “Van sommige producties wil je gewoon graag deel uitmaken en dit is er zo één. De traditie van de Sint zal altijd blijven bestaan en niets is leuker dan voor een eerlijk en dankbaar kijkpubliek te mogen werken!”

 

Ook Peter Van de Velde (Piet Piraat) heeft een rol bemachtigd het nieuwe Sinterklaasavontuur dat begin augustus in productie gaat. De Club van Sinterklaas & De Pietenschool is de tweede bioscoopfilm van De Club van Sinterklaas.

 

De familiefilm draait vanaf 9 oktober in de Nederlandse en Belgische bioscopen. De productie wordt wederom verzorgd door Tom de Mol Productions.

 

De avonturen van de bekendste Pieten van Nederland; Testpiet, Coole Piet, Muziekpiet, Profpiet, Hoge Hoogte Piet, Keukenpiet en Kluspiet, zijn een begrip voor kinderen en volwassenen. De Club van Sinterklaas is ooit begonnen bij Jetix (Fox Kids) en is sinds 2009 te zien bij RTL 4 en RTL Telekids.

 

De Tv-serie is tweemaal bekroond met de Cinekid Kinderkast Award, de prijs voor het beste fictie kinderprogramma en werd in 2007 genomineerd voor de Gouden Stuiver. De eerste film, De Club van Sinterklaas en het Geheim van de Speelgoeddokter, werd vorig jaar beloond met een Gouden Film en won de Award voor beste Sinterklaasfilm 2012.

 

Het verhaal

Welk kind wil nou niet ontdekken hoe je een zwarte piet wordt? Maar ja, daarvoor moet je wel binnengelaten worden op het kasteel van Sinterklaas! Dit jaar geeft Sinterklaas één kind de kans om deze droom waar te maken. Ergens in Nederland is een Gouden Pepernoot verborgen.

 

Wie ‘m vindt kan naar de Pietenschool in Spanje. Maar als er twee Gouden Pepernoten gevonden worden, moeten de Pieten zowel Coole Piet-fan Lucas (Sem van Dijk) als een geheimzinnige man meenemen naar het kasteel.

 

Wie haalt het Pietenexamen en mag dit jaar met Sinterklaas mee op de boot naar Nederland?

 

www.declubvansinterklaas.nl en

www.facebook.com/DeClubvanSinterklaas

 


International Film Festival van Toronto opent haar festival met THE FIFTH ESTATE

 

Het International Film Festival van Toronto opent haar festival met THE FIFTH ESTATE, de spannende WikiLeaks film van regisseur Bill Condon. 

 

De hoofdrol wordt vertolkt door Benedict Cumberbatch als WikiLeaks oprichter Julian Assange. Hij krijgt daarbij de steun en medewerking van Daniel Domscheit-Berg, gespeeld door Daniel Brühl. Ook Carice van Houten speelt een belangrijke rol in de film.

 

De film is een coproductie van Afterworks en FBO. FBO werkte hiervoor samen met de Vlaamse producente Hilde De Laere, die al DE ZAAK ALZHEIMER en LOFT op haar palmares heeft staan. THE FIFTH ESTATE wordt ook ondersteund door het Belgische Tax Shelter. Er werd geduurende 38 dagen gefilmd in België.

 

In THE FIFTH ESTATE volgen we Daniel Domscheit-Berg, een vroege aanhanger en collega van Julian Assange. De film bekijkt de eerste jaren van de website WikiLeaks, die leidden tot het publiceren van een aantal controversiële informatielekken. Het plotse succes van de website bracht zijn makers onmiddellijke bekendheid en transformeerde de informatiestroom van media.

 

In de film over de controversiële website schitteren Benedict Cumberbatch (als Julian Assange) en Daniel Brühl (als Daniel Domscheit-Berg), Laura Linney, Anthony Mackie, David Thewlis, Peter Capaldi, Dan Stevens, Alicia Vikander en de Nederlandse Carice van Houten.Bill Condon, bekend van KINSEY, DREAMGIRLS en THE TWILIGHT SAGA: BREAKING DAWN, regisseerde de film.

 

Het scenario is van de hand van Josh Singer (FRINGE, WEST WING) en is gebaseerd op ‘Inside WikiLeaks: My Time with Julian Assange at the World’s Most Dangerous Website’ van Daniel Domscheit-Berg en ‘WikiLeaks: Inside Julian Assange’s War on Secrecy’ van David Leigh en Luke Harding. Producers zijn Steve Golin en Michael Sugar, met Jeff Skoll van Participant Media en Jonathan King als executive producers.

 

THE FIFTH ESTATE is 4 december in België en Luxemburg de bioscoop te zien, de distributie wordt verzorgd door Entertainment One Benelux.

 


Opnames film 'Oorlogsgeheimen' zijn van start gegaan

 

Begin juli zijn de opnames van de spannende film OORLOGSGEHEIMEN gestart. De opnames vinden plaats in Limburg, België en Luxemburg en duren tot eind augustus.

 

Het verhaal draait om twee jongens wiens vriendschap op de proef wordt gesteld door de geheimen die de Tweede Wereldoorlog naar hun dorp brengt. De regie ligt in handen van Dennis Bots, die eerder onder andere de succesvolle familiefilm ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET regisseerde.

 

Karen van Holst Pellekaan (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET, JACKIE) bewerkte de bestseller van Jacques Vriens tot een spannend scenario.

 

De film wordt geproduceerd door Bijker Film & TV en Rinkel Film (ACHTSTE-GROEPERS HUILEN NIET). OORLOGSGEHEIMEN zal in oktober 2014 haar wereldpremière in Nederland beleven. Eerder werd al bekend gemaakt dat de hoofdrollen worden vertolkt door Maas Bronkhuyzen (Tuur), Joes Brauers (Lambert) en Pippa Allen (Maartje). Grote bijrollen zijn er voor Loek Peters, Stefan de Walle, Eva Duijvesteijn en Nils Verkooijen.

 

Over de film

1943, Zuid Limburg. De twaalfjarige Tuur en Lambert zijn al van jongs af aan onafscheidelijke vrienden. Ook aan hun idyllische dorp gaat de oorlog niet voorbij. Tuurs ouders gaan in het verzet terwijl die van Lambert lid worden van de NSB. Dan komt Maartje, een bijzonder meisje uit het westen, tijdelijk in het dorp wonen. Zij heeft een groot geheim en besluit dat alleen met Tuur te delen. Die keus drijft de jongens uit elkaar en brengt Maartje uiteindelijk in groot gevaar. Tuur dreigt niet alleen z’n vriendschap met Lambert, maar ook z’n hele familie te verliezen. Hij zal er alles aan moeten doen om beide te redden.

 

OORLOGSGEHEIMEN wordt geproduceerd door Bijker Film en TV en Rinkel Film in coproductie met Tarantula en Living Stone en in samenwerking met de KRO. De film wordt onder meer gefinancierd door het Nederlands Filmfonds, het CoBO Fonds, het Luxemburgse Filmfonds en de Belgische Tax Shelter. Dutch FilmWorks verzorgt de distributie in Nederland, Jekino in Vlaanderen.

 

Over het boek

Het boek Oorlogsheimen wordt uitgegeven door Van Holkema & Warendorf, onderdeel van Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum bv en is in 2009 onderscheiden met de Archeon Jeugdboekenprijs voor beste historische jeugdroman. Het verhaal is geïnspireerd op ware gebeurtenissen uit Zuid-Limburg, de regio waar Jacques Vriens woont. Jacques Vriens is 37 jaar kinderboekenschrijver en van de 80 boeken die hij heeft geschreven, zijn er inmiddels 3,7 miljoen exemplaren verkocht.

 

Hans Herbots en Geert Van Rampelberg
Hans Herbots en Geert Van Rampelberg

Geert Van Rampelberg gekwetst tijdens opnames 'De Behandeling'

 

Hoofdacteur Geert Van Rampelberg heeft afgelopen nacht tijdens de opname van een achtervolgingsscène een ongelukkige val gemaakt en is met spoed naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis in Brasschaat gebracht. Daar werd een scheur in de hamstringspier van het rechterbeen vastgesteld.

 

Op 13 mei startte regisseur Hans Herbots (Falling, Verlengd Weekend, Windkracht 10 – Koksijde Rescue, Bo, Het Goddelijke Monster, The Spiral) met de opnames van zijn nieuwe film De Behandeling, gebaseerd op de internationale bestseller “The Treatment” van de Engelse schrijfster Mo Hayder, naar een scenario van Carl Joos.

 

Afgelopen nacht stond draaidag 38 van de in de totaal 42 draaidagen op het programma. Daarbij is Geert Van Rampelberg al lopende over een ijzeren draad in het hoge gras gestruikeld en is hij hard tegen de grond gesmakt. De spoedartsen stelden vast dat hij een spierscheur heeft opgelopen. Geert mocht het ziekenhuis inmiddels verlaten maar moet de komende drie weken rusten.

 

Geert Van Rampelberg : “Zoals het scenario vraagt, komt Nick Cafmeyer uit het struikgewas gelopen. Dat Geert Van Rampelberg, jammer genoeg, met zijn voet achter de ‘pinnekesdraad’ bleef haken stond er nergens… Met veel spijt moet ik Nick Cafmeyer en zijn rechterbeen verplicht laten rusten. Jammer, want de zaak was bijna rond… Ik hoop zo snel mogelijk weer aan de slag te kunnen gaan. Het is een verhaal dat we in dezelfde intensiteit als de afgelopen weken moeten kunnen afsluiten. ”

 

Hans Herbots : “Voor een regisseur is het werken met een acteur als Geert Van Rampelberg een zegen. Gedreven, vol energie en altijd bereid nog dieper te gaan. Jammer dat een banaal stuk ijzerdraad daar een stokje voor moest steken, zodat we op de bijna-laatste draaidag de planning drastisch moeten omgooien. Maar de kracht waarmee Geert aan het spelen was, zindert door, en zal hem snel weer bij ons op de set brengen. Er brandt een grote kaars voor hem naast de koffiemachine. Nick Cafmeyer will be back soon!”

 

Er stonden nog drie draaidagen en twee dagen opnames met kleine ploeg op het programma alvorens de film volledig was ingeblikt. De planning van vandaag en morgen is inmiddels herschikt met alle resterende scènes waar Geert niet in voorkomt. De scènes met Geert zullen echter pas na zijn herstel kunnen ingehaald worden, wellicht ten vroegste over 3 weken.

 

Producent Peter Bouckaert : “Het betreft een echte tegenslag voor de productie. De opnames gebeuren met een zeer professionele ploeg en zijn tot in de puntjes is voorbereid maar een ongeval als dit kon niet vermeden worden. Geert is ongelukkig ten val gekomen tijdens de repetitie van een scène. Hij is onmiddellijk overgebracht naar een ziekenhuis. De blessure is zeer pijnlijk maar bleek gelukkig mee te vallen. Niettemin moet Geert enkele weken herstellen en zullen we zijn laatste opnamedagen, die fysiek veeleisend zijn, moeten herplannen. Daar wordt nu met man en macht aan gewerkt. De afwerking en release van de film komen hierdoor niet in het gedrang.”

 

De Behandeling volgt het verhaal van Rechercheur Nick Cafmeyer. Er hangt een zware schaduw over zijn leven en relaties. Nick worstelt sinds zijn 9de met de onopgeloste verdwijning van zijn broertje Bjorn. Op aanwijzen van Nick is zijn buurman Plettinckx, een zedendelinquent, toen verhoord en weer vrijgelaten. Plettinckx woont na al die jaren nog steeds in dezelfde buurt als Nick en schept er genoegen in om hem te tergen. Het blijft op Nick wegen. De enige vrouw die een knipperlicht-relatie met hem kan aanknopen is zijn chef, de iets oudere Danni. Danni aarzelt om Nick te betrekken bij een nieuwe onrustwekkende zaak : een koppel is 3 dagen vastgehouden door een indringer. Van hun 9-jarig zoontje Robin en de dader ontbreekt elk spoor. Nick neemt de leiding in een adembenemende klopjacht.

 

Naast een enigmatische Geert Van Rampelberg staat een ensemble van echte rasacteurs die geloofwaardig, sterk én vernieuwend aanvoelen en waarvan sommigen zelden of nooit eerder op het grote scherm te zien waren. De (buur)man die Nick het leven zuur maakt, is voor Johan Van Assche die eerder schitterde als pater familias in Het Goddelijke Monster. Ina Geerts (Bo, Adem) speelt de commissaris en collega van Geert. De vrouw van het koppel dat door een indringer gegijzeld wordt en die als een leeuwin voor haar gezin vecht, wordt vertolkt door Laura Verlinden (Dood van een Schaduw, De Smaak van De Keyser).

 

Andere belangrijke rollen zijn voor Dominique Van Malder (Offline), Ingrid De Vos (De Bossen van Vlaanderen, Langs de Kade, Het Goddelijke Monster) en Tibo Vandenborre (Rundskop, The Invader).

 

De regie is in handen van Hans Herbots (Falling, Verlengd Weekend, Windkracht 10 – Koksijde Rescue, Bo, Het Goddelijke Monster, The Spiral). Achter de camera staat DOP Frank van den Eeden (Kid, the Invader, Swooni, Dossier K., Unspoken, Vermist, Een Ander Zijn Geluk, Man zkt Vrouw).

 

Scenarist Carl Joos (De Zaak Alzheimer, Dossier K., The Broken Circle Breakdown) schreef het scenario, gebaseerd op ‘The Treatment’ van de Engelse schrijfster Mo Hayder.

 

Peter Bouckaert is de producent voor Eyeworks Film & TV Drama. De film komt tot stand met de steun van het VAF/Filmfonds, VTM, Bruxellimage, Screen Flanders, het Nederlands Filmfonds, Telenet, Kinepolis Film Distribution (KFD) en de belgische tax shelter voor filmfinanciering. De film wordt op 29 januari 2014 in de bioscopen verdeeld door KFD.

 


Wie neemt MILO mee op kamp?

 

De schuchtere tiener MILO- uit de winnende film van het Jeugdfilmfestival- mag van zijn strenge ouders niet mee op kamp.

 

Welke jeugdvereniging neemt MILO mee op kamp en wint de première van de film MILO?

 

Hoe deelnemen?

Stuur een leuke, originele kampfoto voor dinsdag 25 juni 

via het wedstrijdformulier op de webpagina www.jekino.be/milo 

en win de première van de film MILO.


Met de mobiele cinema van Ciné Martiko komen we deze zomer tot op je kampplaats!

 


OPROEP VOOR COMPOSITIEOPDRACHT / SONG VOOR DE FILM HALFWEG

 

Voor de nieuwe langspeelfilm Halfweg van Geoffrey Enthoven is Fobic Films op zoek naar de unieke song die op een creatieve manier zal gebruikt worden in de film. Het productiehuis in Gent lanceert dan ook een oproep aan alle Belgische artiesten en groepen om een Engelstalige originele, nieuw song (tekst en muziek) te maken voor Halfweg.

De song mag niet eerder commercieel uitgegeven zijn.

 

de film Halfweg

De hoofdrollen in de film zijn voor Koen De Graeve en Jurgen Delnaet. Zij vormen het centrale duo in de film.

Halfweg is een productie van Mariano Vanhoof van het Gentse productiehuis Fobic Films, in co-productie met Eén, en komt tot stand met de steun van onder meer het VAF/Filmfonds en de Belgische tax shelter voor filmfinanciering.

Net zoals bij Hasta La Vista werd het scenario geschreven door Pierre De Clercq.

De film wordt in het voorjaar van 2014 in de bioscopen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

 

korte synopsis

Stef zit midden in een scheiding en betrekt een magnifiek huis dat hij flink onder de prijs heeft kunnen kopen. Daar wil hij in alle rust de dingen op een rij zetten. Maar al op zijn eerste avond staat de vreemde Theo in zijn living die beweert de rechtmatige bewoner van het huis te zijn. Theo probeert Stef buiten te pesten, maar die wil niet wijken. Tot Stef ontdekt dat Theo de vorige eigenaar is. En twee jaar geleden overleden.

 

Regisseur Geoffrey Enthoven wil de oproep voor de compositieopdracht zo breed mogelijk houden en geen muziekstijl opleggen.

Geoffrey Enthoven : “De song mag zowel melancholisch zijn als vrolijk. Rustig, sober en traag beginnen en openbreken na een minuut of halverwege. De tekst mag gaan over verlies en afscheid, aantrekken en afstoten, waarheid en leugen.”

 

Songs moeten ten laatste maandag 15 juli 2013 bezorgd worden in MP3 formaat aan en voorzien van de tekst : Fobic Films – wim.coryn@fobicfilms.com

 

Wim Coryn : “Het is voor veel artiesten, groepen en songwriters de ultieme droom om hun song te horen voorbijkomen in een film. Dit is een unieke kans om die muzikale droom, misschien onverwacht te realiseren. We verwachten een song van ongeveer 3 minuten en van een degelijke kwaliteit. Na de keuze van de song zal de artiest en / of groep door ons worden gecontacteerd. Over de compositieopdracht zal niet gecorrespondeerd worden. Algemene voorwaarden zijn beschikbaar en kunnen op aanvraag toegezonden worden.”

 

 


Detention gaat samenwerken met Modiphius Entertainment

 

Het team achter de nieuwe Belgische speelfilm Detention kondigt niet zonder enige trots zijn samenwerking aan met Modiphius Entertainment, de Engelse uitgeverij die verantwoordelijk is voor de Achtung! Cthulhu rollenspelcampagnes en supplementen. Een aantal van de personages uit de film zullen Achtung! Cthulhu-rollenspelers zijn, terwijl er — indien het budget dat toelaat — ook een aantal WWII-scenes te zullen zien zijn die naar Achtung! Cthulhu verwijzen. Zowel het rollenspel als het bordspel en de figuurtjes van Modiphius Entertainment zullen in beeld komen.

 

Terwijl Detention sinds enkel dagen terug te vinden is op Indiegogo, is Achtung! Cthulhu een waar succesverhaal van Kickstarter. Op het moment dat dit persbericht wordt geschreven (8 april), is uitgeverij Modiphius Entertainment erin geslaagd om sinds 12 februari 2013 maar liefst 177.577 Britse pond (209.578 euro) te verzamelen — maar liefst 22,19 keer meer dan de 8000 pond die oorspronkelijk werd gezocht — waardoor de spellijn voortdurend kon uitbreiden en ondertussen veel groter is geworden dan aanvankelijk kon gehoopt worden.

 

Auteur Dirk Vandereyken, die het script van Johan Vandewoestijne volledig mocht herschrijven, is al sinds zijn negende een devoot rollenspeler. Hij werd op vijftienjarige leeftijd Regional Director for Belgium voor de Role-Playing Game Association Network en bleef in die functie actief tot uitgeverij TSR, die verantwoordelijk was voor de RPGA, werd overgekocht door Wizards of the Coast.

 

‘Een ding dat me altijd heeft dwars gezeten,’ vertelt Dirk ons, ‘is hoe rollenspelen vaak worden voorgesteld in films. Ofwel zijn de spelers krankzinnig en geloven ze dat alles wat ze meemaken tijdens hun spelsessie echt is, ofwel zijn ze allemaal nerds. Natuurlijk trekt de hobby de nodige nerds aan en daar is niets mis mee, maar je vindt er ook mensen uit alle andere geledingen van de maatschappij in terug. Je moet trouwens al geestesziek zijn om te denken dat een rollenspel echt is. Het is niet door het spel dat jouw realiteit vervaagt, maar door jouw eigen mentale toestand.’

 

Badass pr en Death Valley Release lanceren een uniek project! Terwijl 2 the Loo, de nieuwste film van Johan Vandewoestijne, in postproductiefase zit en de videoclip voor die prent al is verschenen, begint nu al de voorbereiding voor de volgende langspeelfilm, de neo-noir Detention, een Engelstalige feature-length movie die zich grotendeels in een... Belgische kostschool plaatsvindt.

 

Hoewel het hele team al zeker is dat er kan opgenomen worden en ook de distributie op dvd en Blu-ray is verzekerd, zal Detention de allereerste Engelstalige Vlaamse speelfilm zijn die mensen via Indiegogo nauw bij het filmproces zelf betrekt. Wie dat wil, kan mits een kleine (of grote) bijdrage op allerlei manieren deel uitmaken van de film... en krijgt er natuurlijk ook heel wat voor terug!

 

Alle info daarover vind je op http://www.indiegogo.com/projects/detention-a-neo-noir-boarding-school-thriller/x/2259632!

 

De videoclip van 2 the Loo (To the Loo) kan je vinden op http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=gbTegYNTcEw.

 

 "Ik ben zelf een rollenspeler,' vertelt pr-consultant en scenarist Dirk Vandereyken, die op vraag van Johan Vandewoestijne het reeds bestaande script volledig herschreef, "en die industrie leek op sterven na dood. Er werd digitaal nog heel wat aangekocht, maar heel wat uitgeverijen hadden het moeilijk om hun gedrukte boeken te verkopen.

 

Dat ligt me nauw aan het hart, niet alleen omdat ik het een van de boeiendste, sociale en meest creatieve hobby's vindt die er bestaan en omdat ik die basis goed heb kunnen gebruiken toen ik acteerles volgde in Los Angeles, maar ook omdat de Amerikaanse uitgeverijen die mijn laatste twee Engelstalige boeken uitbrachten allebei rollenspeluitgeverijen zijn.

 

Toen Kickstarter op de proppen kwam met een manier om mensen nauwer te betrekken bij hun favoriete hobby, betekende dat meteen een stevige financiële injectie in de collectieve arm van die industrie. Nu kunnen de betere uitgevers boeken op de wereld loslaten met productiewaarden die veel hoger liggen dan ze anders hadden aangekund."

 

Kickstarter is een site waarop je een project kunt voorstellen waar andere mensen dan geld aan kunnen geven. Dat kan om rollenspelen of computergames gaan, maar ook om films, theatervoorstellingen, dans, muziek en nog veel meer.

 

"Er wordt telkens duidelijk gemaakt hoe dicht men bij het beoogde doel zit en bovendien krijg je ook daadwerkelijk iets terug. Om Kickstarter te kunnen gebruiken, moet je echter in de Verenigde Staten of het Verenigd Koninkrijk wonen en een rekening in een van die landen bezitten.

 

Ondanks het feit dat ik veel Amerikaanse vrienden en collega's heb, wilden we het onszelf niet zo moeilijk maken en hebben we gekozen voor Indiegogo, dat grotendeels volgens dezelfde principes werkt en meer internationaal gericht is. Binnenkort lanceren we op dezelfde site wellicht nog meer projecten. Voorlopig is het eerst nog even aftasten en voeling krijgen voor deze manier van werken. Of we met dit initiatief 100 of 100.000 euro zullen binnenhalen, kunnen we voorlopig dus nog niet voorspellen."

 

Detention is al geschreven, er staat een team klaar en in principe kan er zeker voor het einde van 2013 gefilmd worden. Waarom dan toch nog het project online gooien?

 

"Simpel," vertrouwt Dirk Vandereyken ons toe, "We kunnen wel filmen, maar zullen dat dan weer met bescheiden middelen moeten doen. Ik denk dat we er zopas in geslaagd zijn om een knap product af te leveren met 2 the Loo (To the Loo), maar je bent toch altijd een beetje beperkt. 

 

Detention is een Engelstalige film en we willen absoluut niet werken met Belgen of Nederlanders die geen perfect Engels spreken. Dat betekent dat we buitenlandse acteurs moesten aantrekken, maar die moet je doorgaans ook iets meer betalen. Verder kost creativiteit soms ook wat geld, denk maar aan het gebruik van rails, kranen of meerdere camera's om boeiendere beelden te bekomen. Tenslotte is er een budget nodig om het script nogmaals te herschrijven.”

 

 

“We zijn tevreden met wat er nu is,” vervolgt Dirk, “maar als we kunnen, zouden we graag het verhaal een beetje aanpassen volgens wat er recent allemaal is gebeurd in de Verenigde Staten en andere landen. Ons verhaal handelt over een groepje jonge mannen en vrouwen die in strafstudie zitten wanneer er drie jeugdige delinquenten binnenvallen met de bedoeling iedereen dood te schieten.

 

Het is een donker komisch verhaal met spitsvondige dialogen geworden, maar we willen ook laten zien dat we goed begrijpen hoe erg dit soort voorvallen eigenlijk is. Daarom zullen we een deel van de opbrengst ook aan goede doelen doneren. Verschillende van onze buitenlandse acteurs zijn bovendien behoorlijk bekend. Mohamed Karim, bijvoorbeeld, heeft een paar jaar geleden de Egyptische Oscar gewonnen en we zijn van plan om binnenkort nog meer namen bekend te maken. Iedereen heeft zich voorwaardelijk bereid verklaard om mee te doen, maar de uiteindelijke knoop zal pas doorgehakt worden wanneer ik hen de nieuwste versie van het script heb voorgelegd en daar is een klein budget voor nodig."

 

Doneren kan al vanaf zo'n 10 dollar, maar grotere bedragen zijn natuurlijk ook mogelijk. Wat krijgt men daar dan eigenlijk voor terug?

 

"Dat kan heel wat zijn," verzekert Dirk ons. "Je kunt alle informatie daarover terugvinden op Indiegogo. De zaken die we weggeven, variëren van getekende exemplaren van mijn boeken en van de storyboard van de film, EP's van Madsin, de muzikant die een groot deel van de soundtrack zal verzorgen, exclusieve literatuur en het beoordelen van jouw eigen verhalen of scripts tot gratis deelname aan de acteercursussen en -workshops die we verzorgen in Antwerpen, Londen, Los Angeles, Las Vegas en Cannes.

 

Overigens spelen al onze cursisten ook een rol in onze films. Voor 2 the Loo (To the Loo) was dat al het geval, behalve voor de twee jongsten, en voor Detention zal dat niet anders zijn. Om ervoor te zorgen dat er geen Engels met haar op de tanden zal worden gepraat, mogen ze deze keer een groepje Belgische Erasmusstudenten spelen. Ik verklap zeker nog niet wat er precies met hen zal gebeuren, maar dat kan je misschien wel al raden!"

 

En hoe zit het dan met die rollenspeluitgeverijen?

 

"Drie middelgrote tot grote uitgeverijen zijn betrokken bij het project: Vajra Enterprises, dat mijn science fiction/psychologische actiethriller Fates Worse than Death: Hunter heeft uitgegeven, BlackWyrm Publishing, dat mijn fantasy rechtbankdrama/moordmysterie/thriller Baour, Strands of Death op de markt heeft gebracht, en Modiphius Entertainment, waarmee we iets heel speciaals gaan doen. Of er ook een boek of een rollenspel rond Detention komt? Dat is zeker iets waarover nagedacht kan worden."

 

Meer info op http://www.indiegogo.com/projects/detention-a-neo-noir-boarding-school-thriller

 


Vlieg met ZAMBEZIA naar Zoo Antwerpen of Planckendael


50% op ticket Zoo Antwerpen en Planckendael na cinemabezoek aan ZAMBEZIA.

 

Zoo Antwerpen en Planckendael houden een actie met de nieuwste animatiefilm Zambezia. Op vertoon van een Zambezia bioscoopticket krijg je 50% korting op een toegangsticket voor Zoo Antwerpen of Planckendael. De actie is geldig tot zondag 17 maart.


In de avontuurlijke animatiefilm Zambezia maken we kennis met de jonge valk Kai, een impulsief, maar dapper vogeltje. Wanneer hij hoort van Zambezia, een grote vogelstad aan de rand van een enorme waterval, heeft hij maar één missie: zo snel mogelijk richting de beroemde plek. Zambezia is een vrolijk en spannend avontuur voor het hele gezin.

 

De stem van Kai werd ingesproken door Arne van VTM KZOOM, de stem van Kai’s vriendinnetje Zoey werd ingesproken door Joyce van VTM KZOOM. Nico Sturm (Kamiel in KETNET’s KAATJE) kruipt in de huid van Ezzie, een professionele luilak en de beste vriend van Kai. Grijp je kans en ontmoet Kai en zijn vriendjes ook in de Zoo of Planckendael.

 

De film is vanaf zes februari te bewonderen in de bioscoop.

 


'The Fifth Estate' Belgische coproductie voor nieuwe Dreamworks

 

De opnames van het WikiLeaks drama “The Fifth Estate” zijn van start gegaan in Reykjavik en Berlijn, binnenkort verhuist de filmcrew naar België. Gedurende 38 dagen zullen er in Vlaanderen, Wallonië en Brussel opnames plaatsvinden. “The Fifth Estate” zal ook met Belgische Tax Shelter gefinancierd worden door FBO. FBO werkt hiervoor samen met de Vlaamse producente Hilde De Laere, die al De Zaak Alzheimer en Loft op haar indrukwekkende palmares heeft staan.

 

Benedict Cumberbatch (BBC’s Sherlock en binnenkort Star Trek Into Darkness) speelt de rol van Julian Assange en Daniel Brühl (Goodbye Lenin en Inglourious Bastards) speelt Assange’s collega en vriend Daniel Domscheit-Berg. Naast hen schitteren Laura Linney, Anthony Mackie, David Thewlis, Peter Capaldi, Dan Stevens, Alicia Vikander en ook de Nederlandse topactrice Carice van HoutenBill Condon, bekend vanKinseyDreamgirls en The Twilight Saga: Breaking Dawn, neemt de regie voor zijn rekening.

 

In “The Fifth Estate” volgen we Daniel Domscheit-Berg (Brühl), een vroege supporter en collega van Julian Assange (Cumberbatch). De film bekijkt de eerste jaren van de website die leidden tot het publiceren van een aantal controversiële informatielekken. Wikileaks’ instant bekendheid bracht roem aan de architecten achter de website en transformeerde de informatiestroom naar nieuwsmedia en het publiek in het algemeen.

 

Voor de opnames in België is FBO ook nog op zoek naar figuranten. Voor meer informatie en inschrijvingen: http://fbo.inthepicture.tv

 

“The Fifth Estate” wordt eind dit jaar in de bioscoop verwacht en zal door eOne in de Benelux worden verdeeld.

 


Jeugdklassieker 'Koning van Katoren' gaat op 3 februari in première in Antwerpen


Deze feestelijke première, in aanwezigheid van de hoofdcast en Jan Terlouw, is meteen het startschot en de vooropening van de 25ste editie van het Europees Jeugdfilmfestival. Het festival start officieel op zaterdag 9 februari en loopt negen dagen lang tijdens de Krokusvakantie in Antwerpen en Brugge.

 

Koning van Katoren (1971) is gebaseerd op het bekende jeugdboek van Jan Terlouw. Het boek gaat over de 17-jarige Stach die koning van Katoren wil worden. Hiervoor moet hij zeven gevaarlijke opdrachten vervullen. Maar het boek heeft een dubbele bodem. De problemen die Stach tegenkomt, lijken erg op de problemen die de moderne wereld plagen. Van deze jeugdklassieker werden maar liefst meer dan 600.000 exemplaren verkocht in Vlaanderen en Nederland. Koning van Katoren is bekroond met de Gouden Griffel (1972) en met de Oostenrijkse Staatsprijs voor Jeugdliteratuur (1973). 

 

De verwachtingen voor de film zijn hooggespannen. Voor Stach is de getalenteerde Mingus Dagelet (bekend van Overspel)gecontracteerd - de perfecte combinatie van daadkracht en charme waar jongens zich graag aan spiegelen en meisjes bij zullen wegdromen. Zijn tegenspeelster is de mooie en sterke Abey Hoes, die haar talent al eerder bewees in onder meer Razend, Feutenen Tirza. Kosten noch moeite werden gespaard om van Koning van Katoren de meest spectaculaire Nederlandse jeugdfilm aller tijden te maken. Ben Sombogaart, die ook de verfilming van Kruistocht in spijkerbroek regisseerde, tekent voor het eindresulataat.

 

Natuurlijk verscheen bij Lemniscaat een schitterende filmeditie, met een uitgebreid katern met kleurenfoto’s uit de film. 


ISBN: 9789047705161 - Paperback - 200 blz - Prijs: € 12,50 - Uitgeverij Lemniscaat

 Klik hier voor meer info

 

Koning van Katoren speelt vanaf 6 februari in volgende zalen: Metropolis (Antwerpen), Kinepolis (Hasselt), UGC (Antwerpen), Utopolis (Mechelen), Utopolis (Turnhout), Euroscoop (Genk), Euroscoop (Lanaken), Euroscoop (Maasmechelen), Siniscoop (Sint-Niklaas), Studio (Koksijde), Cityscoop (Roeselare) en Lumiere (Brugge). 


Programma van het 25ste Jeugdfilmfestival op nieuwe locaties in Antwerpen

 

Voor de jubileumeditie van het Jeugdfilmfestival (9-17 februari) hebben de organisatoren een fantastisch filmprogramma samengesteld.

Naast het 25ste verjaardagsfeest – een week voor de start van het festival (3/02) - met de première van Koning van Katoren in HetPaleis wordt er nog meer gefeest.


Op zaterdag 9 februari gaat het festival officieel van start met de avant-première van de Nederlandse film Brammetje Baas van Tamara Bos en Anne van der Heide.

 

Het festival beloofde om te ‘rewinden’ met toppers uit het verleden en doet dat alvast voor de slotvoorstelling met de klassieker Dunderklumpen. Niemand minder dan Toots Thielemans schreef de muziek van deze avontuurlijke kinderfilm.

 

Het jeugdfilmfestival heeft een nieuw festivalcentrum gevonden. Vanaf dit jaar is de uitvalsbasis voor de meeste festiviteiten HET STEEN der wijzen, dat samen met het Jeugdfilmfestival heropent op 9 februari! En het festival keert ook terug naar haar roots: Cinema Cartoon’s.

 

De openingsfilm Brammetje Baas vertelt het verhaal van energiek Brammetje die een heleboel dingen heel goed kan maar stilzitten hoort daar helaas niet bij. Hoofdacteurtje Coen van Overdam zal bij deze première aanwezig zijn.

 

In de slotfilm Dunderklumpen is de hoofdrol voor een dwerg met magische krachten, die nieuwe vriendjes wil. De film is een geslaagde combinatie van live action en animatie. De originele kaskraker uit 1974 wordt nu opnieuw heruitgebracht.


Na de feestelijke voorstellingen wordt iedereen uitgenodigd op een echt filmfeest met paparazzi, muziek en bioreceptie.


Het Steen was jarenlang de thuishaven van het Scheepvaartmuseum. Nu die collectie verhuisd is naar het Museum aan de Stroom (MAS) heropenen HETPALEIS en de stad Antwerpen dit legendarische gebouw als HETSTEEN der wijzen voor kleine en grote bezoekers. Dit wordt de nieuwe uitvalsbasis van het Jeugdfilmfestival.

 

Je vindt er de festivalkassa, LaboJeff (het gratis audiovisueel laboratorium/medialab van het festival) en er vinden een pak workshops en masterclasses plaats.


Cinema Cartoon’s ligt om de hoek. Het hart van het festival, de Europese competitie van nooit eerder vertoonde kinder- en jeugdfilms, vindt er onderdak. De films worden er beoordeeld door een kinder- en volwassenjury én het publiek natuurlijk.

 

Ook worden er kleuterfilms en andere leuke voorstellingen gepland. Speciaal voor haar 25ste verjaardag vertoont het festival een 25 min. durende reeks van het legendarische tv programma Tik Tak . Een nieuwe generatie kijkertjes vanaf 2,5 jaar kan komen genieten aan de jubileumprijs van 2,5 euro.

 

De jongerensectie ‘Cut the Crap’ blijft in Cinema Zuid. Speciale voorstellingen vinden plaats in het Ecohuis maar evengoed in Cultuurcentrum Rix Deurne.


In Brugge kan je naar goede gewoonte terecht in Cinema Liberty (tevens Festivalcentrum) en Cinema Lumière.


Ontdek het volledige film- en randprogramma van het festival op http://www.jeugdfilmfestival.be