Welkom op De Boekenkast, dé website over boeken en films voor Vlaanderen en Nederland!

                      *****MAART 2016*****Boekrecensie: De Grote Schoonmaakbijbel

 

Bij Uitgeverij Lannoo is er ‘De Grote Schoonmaakbijbel’ verschenen. Dit boek is het resultaat van de samenwerking tussen de uitgeverij en het Vlaamse dienstenchequebedrijf Het Poetsbureau.

Het is schoonmaakexperte Liesbeth van Het Poetsbureau die, aan de hand van tips & tricks van klanten en medewerkers, het boek samen met Hilde Smeesters heeft geschreven.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Als je dit leest ben ik er nog - Jette Vonk

 

Jette Vonk (1980) studeerde journalistiek en culturele antropologie en werkt als freelance journalist.  Samen met haar man Bas en haar zoontje Mac woont ze op het platteland van Noord-Brabant. In februari verscheen haar eerste boek ‘Als je dit leest ben ik er nog’.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: Chevaliers Blancs in Siniscoop

 

Jacques Arnault staat aan het hoofd van de NGO ‘Sud Secours’, een humanitaire organisatie die weeskinderen wil gaan redden uit het door burgeroorlog geterroriseerde Tsjaad, om ze mee te nemen naar kandidaat-ouders in Frankrijk. 

Hier leest u meer


Kidsday @ Siniscoop met bezoek van de Paashaas!

 

Zondag 27 maart had de Paashaas langs geweest in Siniscoop in Sint-Niklaas. Alle (jonge) bezoekers konden naar hartelust paaseitjes rapen.

Ook clown Doubie was van de partij en alle kinderen konden op de foto dankzij onze fotograaf.

Bekijk HIER alle foto's


DVD recensie: DVD box 10 Years Movies that Matter

 

De stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, bestaat tien jaar en om deze verjaardag vieren brengt de stichting  in samenwerking met distributeur Cinéart een DVD-box uit.

De stichting Movies that Matter, een initiatief van Amnesty International, wil ogen openen voor mensenrechten en doet dit door de vertoning van speelfilms en documentaires te combineren met verdiepingsprogramma’s. Ook promoot de stichting films over mensenrechten in binnen-en buitenland.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Liefde in tijden van angst - Bleri Lleshi

 

Meer dan 3,000 mensen die elkaar een knuffel geven op het Brusselse Beursplein. Kaarsjes die branden. Honderden solidariteitsboodschappen en krijttekeningen. Bloemen & slogans à volonté: "We zijn allen Brusselaars, samen tegen de angst". We voelen meer dan ooit hoe liefde ons in tijden van angst kan verbinden, hoe we vertrouwen verkiezen boven wantrouwen

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Als het zaterdag wordt - Het zesde deel in de Frieda Klein-reeks -Nicci French

 

De tweeëndertigjarige Hannah zit opgesloten in een psychiatrische inrichting nadat ze jaren eerder is veroordeeld voor de moord op haar moeder, stiefvader en jongere broertje. De moorden waren spraakmakend en domineerden het nieuws. Vanwege het buitensporige geweld was iedereen ervan overtuigd dat Hannah aan een stoornis lijdt. 

Hier leest u meer


DVD recensie: Terug naar morgen - Lukas Bossut

 

‘Terug naar morgen’ is het ijzersterke regisseursdebuut voor Lukas Bossut, die ook het verhaal geschreven heeft. Het is een aangrijpende feel good film met goede acteurs zoals  Koen De Graeve, Robrecht Vanden Thoren,  Matteo Simoni, Bart Hollanders, Karina Smulders en Charlotte-Anne Bogaerts.

Hier leest u meer


DVD recensie: Naked Among Wolves - Philipp Kadelbach

 

Het concentratiekamp van Buchenwald in 1945. De Amerikaanse troepen zijn snel aan het oprukken vanuit het westen en de 55 SS-officieren die verantwoordelijk zijn voor de 25.000 gevangenen zien zich verplicht om hun opties af te wegen. Moeten ze het kamp evacueren of iedereen afslachten en proberen om alle sporen naar het kamp uit te wissen?

Hier leest u meer


DVD recensie: Dark Places - Gilles Paquet-Brenner

 

Kansas, Verenigde Staten 1985. De 8-jarige Libby Day is getuige van de moord op haar moeder en twee zussen. Ze is helemaal overstuur en wijst haar broer Ben aan als dader. Zonder dat de politie echt duidelijke redenen heeft moet de 16-jarige Ben de gevangenis in.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Relikwie - Bart Debbaut

 

‘Relikwie’ is het achtste boek van Bart Debbaut. Zijn vorige boeken werden door pers en publiek enthousiast onthaald, zo werd zijn derde  thriller ‘De Facebookmoorden’ door thrillerboek.nl verkozen tot beste Nederlandstalige thriller.

Naast thrillers schreef Bart ook nog een bijzondere literaire novelle met als titel ‘Als ik wakker word ga ik dood’ en ‘En toen schiep God Kevin’ een satirische roman.

Hier leest u meer


DVD recensie: 1944 - Elmo Nüganen

 

De film '1944' opent in het beboste noordoosten van Estland, waar een groepje pro-Duitse soldaten vanuit de loopgraven strijd levert met Russische tanks en scherpschutters. Onder hen bevindt zich de 17-jarige Karl Tannik (Kaspar Velberg), een gevoelige jonge boer die gebukt gaat onder een zwaar schuldgevoel sinds zijn familie door veiligheidsagenten van de Sovjet-Unie werd gedeporteerd naar Siberië toen hij zelf niet thuis was.

Hier leest u meer


Filmtip: Kung Fu Panda 3 in Siniscoop

 

Vanaf woensdag 23 maart is de amimatiefilm ‘Kung Fu Panda 3’ in de Vlaamse en originele versie te zien in Siniscoop in Sint-Niklaas.

Kung Fu Panda 3 werd geregisseerd door Jennifer Yuh Nelson en Alessandro Carloni. De film is geproduceerd doorDreamWorks Animation en Oriental DreamWorks en gedistribueerd door 20th Century Fox. De film is het vervolg op Kung Fu Panda 2 uit de Kung Fu Panda filmreeks.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin - Deel 2

 

Bij Uitgeverij Dupuis verschijnen er dit jaar elf Franquin-integrales. Elf luxueuze boeken van de striphelden Robbedoes en Kwabbernoot. Deze reeks integrale bundelingen zoomt in op de Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin. Op dit moment zijn er twee delen verschenen. 

Het tweede deel van deze prachtige reeks bevat de twee stripverhalen ‘De roof van de Marsupilami’ en ‘De horen van de neushoorn’.

Hier leest u meer


Win de DVD van Heidi vol.2

 

De Boekenkast mag drie exemplaren wegschenken van de DVD 'Heidi Vol.2'.

 

Vul het wedstrijdformulier in en met een beetje geluk gaat er een exemplaar jouw richting uit!

Ga HIER naar de wedstrijdpagina


BOEK IN DE KIJKER:

 

Goesting! ~ Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven ~ Els Deboutte

 

Nog nooit waren er zoveel mensen met een burn out. Intussen zijn we zover dat overheid  en werkgevers allerlei programma’s plannen om burn out te voorkomen. Steeds vaker stellen mensen zich vragen bij hun werkritme, de balans tussen gezin en werk, de zin van dit alles. Loopbaancoach Els Deboutte komt in haar praktijk voor loopbaanbegeleiding dagelijks in contact met mensen die ‘zoekend’ zijn. Ze bundelde haar ervaringen en advies in het boek “Goesting! Opnieuw plezier vinden in je werk én je leven”.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Robbedoes en Kwabbernoot door Franquin - Deel 1

 

Bij Uitgeverij Dupuis verschijnen er dit jaar elf Franquin-integrales. Elf luxueuze boeken van de striphelden Robbedoes en Kwabbernoot. Deze reeks integrale bundelingen zoomt in op de Robbedoes en Kwabbernoot van Franquin. Op dit moment zijn er twee delen verschenen. In deel 1 vinden we de twee stripverhalen: ‘Er is een tovenaar in Rommelgem’ en ‘Robbedoes en de erfgenamen’ terug.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Het ABC van Annie MG - Joke Linders

 

Iedereen kent Minoes, Pluk, Jip en Janneke, Dikkertje Dap en zuster Klivia. Maar wie is Annie M.G. Schmidt? Zij is een van de weinige auteurs van wie alle naoorlogse generaties wel een boek hebben gelezen, een liedje kennen, een toneelstuk, televisieserie of film hebben gezien.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: 45 Years in Siniscoop

 

Het is een week voor het 45-jarige huwelijksfeest van Kate en Geoff Mercer (gespeeld door Charlotte Rampling en Tom Courtenay) wanneer er een brief arriveert voor Geoff.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Waar is Warhol? - Catherine Ingram & Andrew Rae

 

Bij uitgeverij Thoth is er het boek ‘Waar is Warhol?’ van Catherine Ingram, met illustraties van Andrew Rae verschenen.

 

‘Waar is Warhol?’ bevat twaalf beeldplaten: twaalf momenten uit de kunstgeschiedenis waar men naast Andy Warhol ook bekende figuren en kunstwerken op terugvindt. Het is de bedoeling dat je naast Warhol ook beroemde figuren spot in elke zoekplaat.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De werken van Gaia - Michel Vandenbosch

 

Wat is het geheim van GAIA om ons land diervriendelijker te maken, om dierenwelzijn op de maatschappelijke én politieke agenda te plaatsen? Het antwoord vindt u in 'De Werken van GAIA. Dertig jaar op de bres voor dieren en hun rechten' van GAIA-voorzitter Michel Vandenbosch. Dat levert een enorme schat aan (soms tragische, dan weer grappige en ontroerende maar bovenal meeslepende én één voor één waar gebeurde) verhalen op. 

Hier leest u meer


DVD recensie: MODUS - Seizoen 1

 

In de reeks Lumière Crime Series is er de Zweedse serie ‘Modus’ verschenen. Een spannende crime serie van het met een Emmy bekroonde schrijversduo Mai Brostrøm & Peter Thorsboe. De reeks is gebaseerd op het boek 'Wees niet bang' van de bekende Noorse novelist Anne Holt.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Regenwolf - Dufaux & Pellejero

 

De rust in een niet nader omschreven stadje in het Wilde Westen wordt verstoord wanneer Ingus Limb de saloon binnenstapt. Hij is op zoek naar Bruce Mc Dell en wil hem een paar vraagjes stellen. Zo te zien zal het geen vriendschappelijk gesprek worden tussen Ingus en Bruce...

Hier leest u meer


DVD recensie: Dagen zonder lief - Felix van Groeningen

 

Wanneer Zwarte Kelly (Wine Dierickx), die ondertussen blonde haren heeft, na drie jaar terugkomt uit Amerika merkt ze al snel dat er veel veranderd is. Ze komt aan in haar thuisstad Sint-Niklaas en aan het station ontmoet ze toevallig Frederic (Jeroen Perceval).

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

SurvivalKIDs: de survivalKID naar de middelbare school - Luc Descamps

 

Ga je binnenkort naar de middelbare school? Voel je stress opkomen als je denkt aan een nieuwe school? Wat wil je leren en waar wil je naar school gaan? Hoe werkt het daar allemaal? Is dit het begin van een moeilijke periode of valt het allemaal wel mee?

Hier leest u meer


Elise De Ryck stelt 'Het Beste Vriendenboek' voor in Antwerpen

 

Zondag 13 maart stelde Elise De Rijck haar nieuwe boek ‘Het beste Vriendenboek’ voor aan pers en vrienden in Antwerpen.

“‘Het beste Vriendenboek’ is de opvolger van ‘Het Bucketlist boek’”, vertelde Elise, “Iedereen kent wel een vriendenboek  uit zijn of haar jeugdjaren, maar dit boek is er eentje  voor volwassenen.  Het is e bedoeling dat je  ‘Het beste Vriendenboek’ geeft aan je vrienden, zij vullen de (soms gênante) vragen in en geven het weer terug."

Hier leest u meer


Win de nieuwe CD van Ghost Rockers!!

 

De Beat, de tweede full-cd van de Ghost Rockers ligt nu in de winkel.  Mila, Jonas, Charlie, Jimmy en Alex verrassen met 11 gloednieuwe nummers. Ontdek de CD boordevol hits uit het tweede seizoen van de populaire tv-serie.

Ga HIER naar onze wedstrijdpagina


Boekrecensie: Stoute Jongens ~ 1.Weer op het goede pad - Aaron Blabey

 

‘Stoute jongens’ is een enorme grappige reeks over vier gevaarlijke dieren die proberen om echte helden te worden. Het boek is geschreven door Aaron Blabey, die ook voor de knotsgekke tekeningen zorgde. Deel 1 ‘Weer op het goede pad’ is een leuk boek vol prachtige illustraties, een boek waar je vrolijk van wordt en dat je in één ruk uitleest!

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

De mens, de robot, de arbeid - Gilbert De Swert

 

Ze werken vlugger en efficiënter dan wij. Ze doen dat voor geen geld. Ze maken op die manier minstens de helft van onze jobs, van boekhouders tot journalisten, overbodig. Ze zullen miljoenen mensen verweesd en verstoken achterlaten. Hun naam? De robots en de algoritmes.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ella - Mijn Dagboek ~ Herrie in de klas - Meredith Costain

 

De 10-jarige Ella heeft met Kerstmis een dagboek gekregen van haar ouders. Ze is er dolblij mee, Ella houdt van schrijven en nu kan ze al haar geheimen toevertrouwen aan haar dagboek.

Ella is helemaal klaar voor het nieuwe schooljaar. Haar nieuwe juf Evi ziet ze wel zitten en ze kijkt er naar uit om samen met haar beste vriendin Zoë in de klas te zitten.

Hier leest u meer


Filmtip: The Divergent Series: Allegiant in Siniscoop

 

Vanaf woensdag 9 maart kan je naar het derde deel van The Divergent Series: Allegiant gaan kijken in Siniscoop. Elke dag is er een vertoning om 14.30u - 17.00 u - 20.00u  en 22.30u. Op zondag ook om 11.00u.

Hier leest u meer


Filmtip: London has fallen in Siniscoop

 

In Londen is de Britse premier onder mysterieuze omstandigheden overleden. Zijn begrafenis is een niet te missen evenement voor de leiders van de westerse wereld.

Maar wat begint als het meest beveiligde evenement op aarde, verandert in een dodelijk complot om 's werelds meest machtige leiders te doden en elke bekende bezienswaardigheid in de Britse hoofdstad te vernietigen.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Iets ouds en iets blauws - Katie Fforde

 

Bij uitgeverij De Boekerij verscheen ‘Iets ouds en iets blauws’, de allernieuwste roman van  Katie Fforde. Wanneer je deze titel leest, zal er ongetwijfeld een belletje gaan rinkelen. Iedereen kent wel het gezegde : Something old, something new, something borrowed, something blue and a silver sixpence in your shoe.

‘Iets ouds en iets blauws’ gaat dan ook, zoals je al kan raden, over trouwen. Deze roman vertelt het verhaal van drie jonge vrouwen, twee trouwerijen en één liefdesgeschiedenis.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Ik mis je, mams! - Moniek Vermeulen & Frank Pollet

 

Moniek Vermeulen en Frank Pollet hebben met ‘Ik mis je, mams!’ een hedendaagse roman voor tieners geschreven.

Het verhaal gaat over de 11-jarige Dora Vertommen. Dora woont samen met haar papa, haar mama is bijna een jaar geleden gestorven.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Lotje en Eefje gaan samenwonen

 

Nieuwsgierige Lotje heeft een bijzondere aankondiging, vandaag op haar verjaardag: ze gaat samenwonen met Eefje Donkerblauw. Haar prentenboek 'Nieuwsgierige Lotje' verschijnt op 15 maart bij uitgeverij De Eenhoorn. Daar worden de boeken van haar 'zusje' Eefje Donkerblauw, ook getekend door Lieve Baeten, al meer dan 20 jaar uitgegeven.

Hier leest u meer


Wedstrijd: Win het boek ''De Hondenman' van Toni Coppers

 

Toni Coppers won in 2014 de Hercule Poirotprijs met Dood water en werd genomineerd voor De Gouden Strop 2015. Het laatste oordeel was een instantbestseller en De vleermuismoorden won de stem van het publiek voor de Hercule Poirotprijs 2015. Op 4 januari werd het startschot gegeven aan de langverwachte verfilming van zijn thrillers in de misdaadreeks 'Coppers' op VTM. Met De hondenman levert Toni Coppers zijn tiende thriller rond Liese Meerhout af - en hoe.

Ga HIER naar de wedstrijdpagina


Filmtip: BELGICA in Siniscoop

 

Belgica is het verhaal van Jo en Frank, twee broers. Zoals vaak bij broers, zijn ze heel verschillend.

Jo is een niet erg grote en magere twintiger. Als jonge gast had hij artistieke ambities, maar hij is uiteindelijk - uit liefde voor de muziek - café Belgica begonnen. Frank is zeven jaar ouder en op alle vlakken de grote broer...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Er zit een tijger in mijn tuin - Yoeri Slegers

 

‘Er zit een tijger in mijn tuin’ is een leuk en kleurrijk voorleesboek van Yoeri Slegers, die zowel voor de tekst als de illustraties zorgde.

Het verhaal

De kleine Seppe is op tijgerjacht in de tuin. Seppe is zeer moedig want hij is van niks of niemand bang. Maar wanneer hij dicht bij de tijger komt, is hij niet meer op zijn gemak. Zeker wanneer de tijger een luide brul en een grote sprong maakt...

Hier leest u meer


Boekrecensie: Moppen op een Bordje - Riet Wille & Richard Verschraagen

 

Riet Wille heeft met ‘Moppen op een Bordje’ een moppenboek geschreven voor beginnende lezers (AVI-M4). Meer dan 80 moppen en raadsels over de pientere Noor, haar vriend Sam en de hele familie.

Hier leest u meer


Siniclubfilm van de week: SPOTLIGHT in Siniscoop

 

Spotlight is een Amerikaanse film van regisseur Tom McCarthy. De film kreeg overwegend positieve recensies en sleepte verscheidene filmprijzen, waaronder twee Oscars, in de wacht. 

Het verhaal

In het indrukwekkende filmdrama Spotlight stuit de journalistieke onderzoeksafdeling van The Boston Globe op een zedenzaak binnen de katholieke gemeenschap.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Witte Warmte - Dimitri Casteleyn

 

Dimitri Casteleyn (1966) besloot na een succesvolle carrière als televisiemaker voor de VRT zich volledig toe te leggen op het schrijven. Van zijn hand verschenen eerder al de filosofische verhalenbundel ‘Een mooie verrassing’ en de dichtbundel ‘Omgekeerd’. In 2013 debuteerde hij met de roman ‘De Verjaardag’, die meteen een schot in de roos was.

In februari verscheen zijn tweede roman ‘Witte Warmte’.

Hier leest u meer


Boekrecensie: Geen tijd om te sterven - Steve Cavanagh

 

Een jaar geleden won rechtbankadvocaat Eddie Flynn een zaak, waardoor zijn cliënt op vrije voeten kwam. Ten onrechte besefte Eddie zelf, die zijn onvergeeflijke fout niet kan vergeten. Hij zweert dat hij nooit meer een rechtszaal zal betreden. Maar nu moet hij tegen wil en dank Olek Voltsek, het beruchte hoofd van de Russische maffia in New York, verdedigen...

Hier leest u meer


Boekenweek 19 – 26 maart met Esther

 

Gerritsen en David Van Reybrouck

Voorjaar betekent: Boekenweek in Vlaanderen en Nederland. Dit jaar spelen Esther Gerritsen en David Van Reybrouck een hoofdrol. En ontmoeten tal van auteurs in beide landen hun lezers.

Hier leest u meer


Filmtip: Deadpool in Siniscoop

 

Deadpool vertelt het verhaal van Wade Wilson (Ryan Reynolds), voormalig lid van de Special Forces nu een huurling. Na een duister experiment genezen zijn verwondingen razendsnel en bedenkt hij het alter ego Deadpool.

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Mijn vaders dromen - Evald Flisar

 

De veertienjarige Adam is een eenzame jongen: hij heeft, behalve zijn doodgeboren broertje, niemand om mee te praten. Meer en meer gaat hij op in zijn levendige dagdromen – maar zijn het wel dromen, zoals zijn vader, een gerespecteerde dorpsdokter, hem blijft verzekeren?

Hier leest u meer


BOEK IN DE KIJKER:

 

Haak je eigen beestenboel bij mekaar met Zoomigurumi 5 van Joke Vermeiren

 

Joke is een grafisch vormgeefster met een voorliefde voor haken. Ze verzamelt sinds 2011 ’s werelds mooiste patronen op haar website www.amigurumipatterns.net. Met meer dan 175.000 Facebookfans is de site uitgegroeid tot een verzamelplek waar liefhebbers en ontwerpers elkaar treffen om handige tips en schattige patronen uit te wisselen.

Hier leest u meer