Varia


Versjes van een moeder - Tirza Van Schie


Versjes van een moeder toont het leven zoals het is op rijm. Jonge mama Tirza Van Schie schreef vijftig ontroerende gedichtjes rond uiteenlopende thema’s zoals broertjes en zusjes, evenwicht, bedtijd, genieten, eten, huisdieren, ziekte, seizoenen, loslaten, geluk, ruzie, school, tv, verdriet, wedstrijd, enz.


Elk hoofdstuk start met een persoonlijke column van Tirza waarin je kennis maakt met haar unieke gezin. Ze vertelt verhalen over alledaagse, aandoenlijke taferelen die herkenbaar zijn voor elke familie. Een ideaal cadeau-boekje voor mama’s én papa’s.


Tirza Van Schie vormt een druk gezin met haar man, vier kinderen en haar tien jaar oudere, maar verstandelijk eeuwig zevenjarige zus. Ze publiceert versjes en blogjes op lentezoet.nl. Haar verhaal Andere moeder won in februari 2015 de publieksprijs bij de ECI Debutantenschrijfwedstrijd, een initiatief van NRC Handelsblad, Editio, CPNB en SLAA.


Mama Baas is een online magazine, blog en community voor en door mama’s. Je leest er alles over op mamabaas.be.


ISBN 9789401432412 - Hardcover - 128 blz. - Prijs: € 14,99 - Uitgeverij: Lannoo


Een tijdelijk onderdak - Lut de Block


In Een tijdelijk onderdak heeft de poëzie van Lut de Block een bestemming gevonden, indachtig de uitspraak van Edmund Jabès 'dat schrijvers allemaal zwervende zijn en dat het boek de enige plek is waar ze tijdelijk onderdak kunnen vinden'. Hier wordt dat onderdak geboden aan een poëzie die, zoals gebruikelijk bij De Block, de natuur en het verglijden van de seizoenen tot onderwerp heeft, maar veeleer dan het landschap zelf, brengt ze het emotionele landschap in kaart.


Lut de Blocks poëziedebuut Vader in 1984 werd meteen bekroond met de Yand Poëzieprijs. Sinds halverwege de jaren negentig wordt haar poëzie uitgegeven door De Arbeiderspers. Daar verschenen achtereenvolgens de bundels Entre deux mers (1997), De luwte van het late middaguur (2002) en Het onverborgene (2006). In 2014 verscheen een bloemlezing van haar werk, onder de titel Af & Toe.


ISBN 978 9029539425 - Prijs: € 18,99 - Uitgeverij: De Arbeiderspers


Goed gestemd - Christel Lacroix


Hét basisboek over stem van logopediste en stemcoach Christel Lacroix. Een handige gids voor een gezond stemgebruik, een mooie uitspraak en vlotte presentatietechnieken, met veel praktische oefeningen en een gratis oefen-cd.


Christel Lacroix traint al meer dan twintig jaar bekende radio-en televisiestemmen. Daarnaast begeleidt ze in haar drukke praktijk volwassenen en kinderen met stemproblemen. Ze geeft les in verschillende hogescholen en is een veelgevraagde coach voor leerkrachten, bedrijven en callcenters.


Haar basisboek Goed Gestemd zette al vele duizenden lezers op weg naar een gezonde stem, een mooie uitspraak en een vlotte presentatie. In deze herziene en uitgebreide nieuwe editie vind je, naast veel extra oefeningen, nu ook informatie over nasaliteit en een luide stem. Met de bijhorende oefen-cd, ingelezen door vertrouwde radio- en televisiestemmen, kun je meteen aan de slag. Zo behoren heesheid, een slechte uitspraak of saai klinkende speeches voorgoed tot het verleden!


ISBN 9789401427074 - Paperback - 358 blz. - Prijs: € 24,99 - Uitgeverij: Lannoo


Mijn soort muziek - Bart Meuleman


Wat zijn woorden in een gedicht? 'Geluidsarme letters'? 'Adderjongen, luierend in de zon'? Bij Bart Meuleman wordt taal zowel gewantrouwd als gekoesterd. Tederheid en vergeefsheid gaan hand in hand. Behoedzaam zoekt Meuleman in deze bundel onder meer naar een geluid voor verdriet, woorden voor verlies van een vader.


Geluidsarme letters? Niets is minder waar. Hier echoën leven, genegenheid en droefheid; zaken van een altijd hoorbaar hart. Maar ook in andere gedichten klinkt een mildere toon - al blijven er venijnige uitzonderingen.

Bart Meuleman (1965) is schrijver, dichter en theatermaker voor onder andere het Toneelhuis in Antwerpen. Hij publiceerde de poëziebundels Hulp (2004) en Omdat ik ziek werd (2008), enkele kinderboeken over Mijnheertje Kokhals en een essaybundel over muziek. In 2004 verscheen zijn goed ontvangen roman De jongste zoon.


ISBN 9789021459103 - Paperback - Prijs: € 16,99 - Uitgeverij: Querido


In de ban van de ring - Kerry Howley


Filosofiestudente Kit dompelt zich drie jaar lang onder in het leven van twee professionele mixed martial arts-vechters: de één een jonge belofte, de ander allang op z'n retour. Ze is erbij wanneer ze zichzelf uithongeren, botten breken, hun families teleurstellen, alles om de kermissen van het Middenwesten te ontstijgen en de achthoekige kooien van Las Vegas' volgepakte arena's te mogen betreden. In de ban van de ring laat je het zweet zien, de ongelooflijke pijn, het verlangen van de vechters om de absolute top te bereiken.


In de ban van de ring benadert op filosofische manier het fenomeen Mixed 

Kerry Howley (1981) doceert creatief schrijven aan de Universiteit van 

Tennessee, en is een geprezen essayist en recensent. Haar werk verschijnt 

regelmatig in onder andere The Paris Review, The New York Times en The 

Wall Street Journal. Ze studeerde zelf fenomenologie. Ze woont samen met 

haar man en jonge zoon in Chattanooga, Tennessee. In de ban van de ring is haar debuut.


ISBN 978 90 488 2645 2 - Paperback - 320 blz. - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij:  Lebowski Publishers


De blonde neger en andere portretten - Joseph Roth


In koffiehuizen, variététheaters en nachtbrakerskroegen of slenterend langs de straten van Wenen, Berlijn en Parijs ontmoette Joseph Roth (1894-1939) tijdens het interbellum kleurrijke types die hij in beroemd geworden krantenreportages vereeuwigde.


In deze portretten snijdt hij maatschappelijke thema’s aan die frappante gelijkenissen vertonen met de problemen van onze tijd, zoals de politieke en economische crisis, de discriminatie van minderheden en religieus fanatisme. Zelfs de kwestie rond Zwarte Piet komt aan de orde.

Auteur


De joods-Oostenrijkse auteur Joseph Roth (1894-1939) publiceerde, naast zijn vele journalistieke werk, romans als Radetzkymars en Hotel Savoy. Veel van zijn boeken zijn onlangs opnieuw uitgebracht, waaronder Vlucht zonder einde.


Els Snick is literair vertaalster en docente Duits aan de Universiteit Gent. Zij is wetenschappelijk lid van het in 2008 in Wenen opgerichte Internationale Joseph Roth Gesellschaft. In 2011 promoveerde zij op de schrijver en journalist Roth. Meer boeken van deze auteur: Waar het me slecht gaat is mijn vaderland en Hotelmens.


ISBN: 9789059374096 - Paperback - 187 blz. - Uitgeverij: Bas Lubberhuizen