Boekrecensie: Twintig Regels Liefde - Rowan Coleman


Stel dat je nog maar één kans had? Eén kans om een brief achter te laten voor degene van wie je houdt? Wat zou je schrijven?

 

 

Het verhaal van 'Twintig Regels Liefde' gaat over Stella. Ze werkt als verpleegster op de palliatieve afdeling in het Marie Francis Hospice. Sinds anderhalf jaar is haar leven grondig veranderd. Haar man Vincent is tijdens een missie in Afghanistan tijdens een raketinslag gewond geraakt.

Voor de buitenwereld lijkt alles ok, maar tussen hen is er heel wat veranderd. Vincent gaat gebukt onder schuldgevoelens en ze heeft geen contact meer met hem op één of andere manier. Om Vincent te verzorgen werkt doet ze alleen nog nachtdiensten.

 

Sinds kort schrijft Stella brieven voor haar patiënten. Daarin vertellen ze aan hun geliefden over hun gedachten, hun gevoelens, en over hun laatste wens. Soms staan er praktische tips in - hoe werkt een wasmachine - en soms ouderlijk advies - hoe word je een goede vader. Elke brief heeft een ander verhaal, een ander leven, een andere erfenis…

 

Het heeft iets troostends om een tastbaar overblijfsel van je geest op deze wereld achter te laten. Dat geeft iets geruststellend. Stella schrijft o.a. brieven voor twee jonge meisjes:  Issy,  die terminale kanker heeft en Hope, die lijdt aan taaislijmziekte.

 

Stella belooft dat ze de brieven pas na hun dood zal versturen.  Ook schrijft ze een brief voor een oudere dame Grace, die in haar brief spijt betuigd voor beslissingen die ze jaren geleden heeft genomen met alle gevolgen van dien. Voor één keer breekt Stella haar belofte. Ze post deze brief om Grace een laatste kans te geven op verzoening en een goede afloop…

 

De originele titel van het boek  is “We Are All Made of Stars” en vertaald naar het Nederlands door Mireille Vroege. Het is het eerste boek van Rowan Coleman dat naar het Nederlands vertaald is.

 

Het verhaal speelt zich af over zeven nachten en wordt vertelt uit het perspectief van verpleegkundige Stella, Hope en Hugh. Het verhaal wordt afgewisseld met de brieven die Stella schreef voor de patiënten.

 

“Twintig Regels Liefde” is een hartverscheurend maar ook hoopvol verhaal over de dood, liefde en vergeving. Het gaat over liefde in al zijn facetten. Liefde tussen partners, ouders en kinderen, vrienden, maar ook liefde tussen Stella en haar patiënten. Liefde is heel belangrijk, het overwint alles en is de moeite waard om voor te vechten.

 

Na het lezen van dit verhaal vind ik persoonlijk dat iedereen - hoe moeilijk het ook is - een persoonlijke brief zou moeten nalaten voor zijn geliefden. Het kan een grote hulp zijn in de rouwverwerking én zeker niet onbelangrijk, je hebt nog een tastbare en kostbare herinnering aan de overleden persoon.

 

Rowan Coleman is auteur van twaalf romans, waaronder de Richard & Judy Autumn Book Club-keuze The Memory Book. Ze woont met haar man en hun vijf kinderen in Engeland.

 

ISBN: 9789022575994 - Paperback - 350 blz. - Prijs: € 17,50 - Uitgeverij: Boekerij