DVD in de kijker: Guernica - Koldo Serra


De romantische oorlogsfilm ‘Guernica’ neemt ons mee naar Spanje in het jaar 1937. In het Baskische dorpje Guernica werkt de  Amerikaanse journalist Henry (James D’Arcy) in het geheim samen met censuriste Teresa (María Valverde), die verantwoordelijk is voor het screenen van het nieuws dat journalisten naar het buitenland mogen sturen. In Spanje is er volop een burgeroorlog aan de gang om dictator Franco van zijn troon te stoten.

 

Henry neemt het leven niet zo nauw en is meermaals dronken. Hij lapt de censuur op de nieuwsverspreiding aan zijn laars, terwijl Teresa juist die oorlogsverslagen moet controleren en censureren.

Het stadje wordt gebombardeerd door Duitse en Italiaanse vliegtuigen. Het is een van de eerste bombardementen die op de bevolking werden uitgevoerd en het is een oefening van het Duitse leger voor de aanvang van de Tweede Wereldoorlog. Met het bombardement proberen de Duitsers ook Franco aan het bewind te houden aangezien hij een bondgenoot voor hen is. Door de aanval verandert alles en wordt de persvrijheid een vitaal wapen...

‘Guernica’ is geregisseerd door Koldo Serra en het verhaal is gebaseerd op het historische bombardement op het Baskische stadje.

 

‘Guernica’ is een mooie en zeer goede film die ons laat zien hoe de voorbereiding van de Tweede Wereldoorlog verliep. Het verhaal, dat zowel over de oorlog als over de liefde gaat, is mooi in beeld gebracht en verveelt op geen enkel moment.  Een aanrader!

Technische gegevens dvd:

 

EAN: 8712609648546

Regisseur:  Koldo Serra

Acteurs: María Valverde, Burn Gorman, James D'Arcy, Jack Davenport, Ingrid García Jonsson

 

Duur: 106 minuten

Taal: Engels, Frans, Italiaans

Ondertiteling: Nederlands, Frans, Engels

Beeldformaat: 16:9 - 2:35.1

Audio: Dolby Digital 5.1

Extra’s: verwijderde en uitgebreide scènes

Leeftijdsindicatie: Vanaf 12 jaar

 

‘Guernica’ is uitgebracht door Sony Pictures Home Entertainment en is verkrijgbaar op dvd en blu ray