Boekrecensie: Koken Ter Duinen 2.0- Het vervolgboek


Hotelschool Ter Duinen uit Koksijde staat hoog aangeschreven voor het opleiden van chefs-in-spé, niet in het minst omdat heel wat van hun oud-leerlingen een vermelding kregen in de Gault Millau en de Michelin gids. Peter Goossens, Stéphane Buyens en Geert Van Hecke zijn maar enkelen die hun opleiding genoten in Hotelschool Ter Duinen.

 

Dat hun reputatie ook nog door een breed publiek gedragen wordt, bewijst het succes van ‘Koken, Het Handboek’, het standaardwerk over koken dat in april 2014 verscheen. Dit boek met de basistechnieken, -bereidingen en recepten is zeer gegeerd door hobbykoks en andere lekkerbekken.

 

Dit jaar bestaat de gerenommeerde hotelschool Ter Duinen 70 jaar. Bij een feestjaar hoor een nieuw boek: ‘Koken Ter Duinen 2.0- Het vervolgboek’.

‘Koken 2.0’ is de referentie van de bekendste kooktechnieken en klassieke basisbereidingen. Dit kookboek begint waar het handboek eindigt. ‘Koken 2.0’ is gebaseerd op de syllabus van het specialisatiejaar Gastronomie en verzamelt alle kennis over producten, kookmaterialen, geavanceerde kooktechnieken, dresseren en gastronomische recepten.

 

Het voorwoord is geschreven door Peter Verbeke, directeur Hotelschool Ter Duinen en Peter Goossens van Hof van Cleve. Een kort stukje geschiedenis van de school mag ook niet ontbreke,n en ook bekende oud-leerlingen komen aan het woord.  

 

Het boek bevat uitgebreide info over ingrediënten, technieken en wildplukken. Ook de materialen om te blenden, persen en mixen zoals Bamix, Thermomix, de Swan en alle info over grillen en garen en het gebruik van Josper, Roner en vacuumgaren komen aan bod in dit kookboek. Wat is het en wat kan je ermee doen?

Ook diverse bewaartechnieken en hoe je special effects kan toveren op je bord worden haarfijn uitgelegd. Dresseertechnieken worden stap-voor-stap uitgelegd met tekst en foto’s zodat alles heel duidelijk is.

 

Dit boek met meer dan 200 recepten, van hapje tot en met nagerecht, en instructieve foto’s en tips, bewijst dat je ook thuis en zonder professionele keuken ook de meest innovatieve en verrassende gerechten op tafel kan toveren. ‘Koken Ter Duinen 2.0 het vervolgboek’ is het ideale werkinstrument voor de professionele chef en de meer geavanceerde hobbykok.

 

Leraar Michiel Rabaey geeft les in het specialisatiejaar en het volwassenenonderwijs in Hotelschool Ter Duinen en heeft meegewerkt aan het boek.

 

Michiel Rabaey vertelt: “Het eerste boek ‘Koken, Het Handboek’ was de basis, puur klassiek. ‘Koken 2.0’ is dan weer gastronomisch. In januari ben ik begonnen aan het boek en in mei - amper vijf maanden later - is het verschenen. Ik moet eerlijk zeggen, het heeft mij vele slapeloze nachten gekost, maar ik ben fier met het resultaat.

Naast lesgeven werk ik als cateraar. Ik hou van experimenten, nieuwe technieken en nieuwe producten. Per jaar ga ik 2 à 3 keer op stage naar het buitenland., want je bent nooit te oud om te leren. Mijn leerlingen werken in tophuizen en als ze bij mij komen aankloppen met een vraag, moet ik kunnen antwoorden. De dresseertechnieken worden in het boek stap-voor-stap uitgelegd en alles wordt duidelijk dankzij de vele foto’s,” aldus Michiel Rabaey.

Koken Ter Duinen 2.0 - het vervolgboek’ is enig in zijn soort. Het onderscheidt zich van alle andere kookboeken. Dit  leer-, kijk- en leesboek geeft inspiratie en je ontdekt culinaire hoogstandjes in de wereld van de gastronomie.

 

Het boek is luxueus afgewerkt met een hard kaft, gouden letters en heeft 2 leeslintjes en nog nooit eerder werden er in een kookboek zoveel geheimen prijsgegeven.

 

Bij aankoop van het boek krijg je een activatiecode voor 1 maand gratis Expert toegang op foodpairing.com. Vanaf nu kan je zelf schilderijtjes op tafel toveren voor je gasten.

Dit kookboek is een must-have of een mooi cadeautje voor onder de kerstboom voor al wie gepassioneerd is door gastronomie, voor (hobby) koks en voor iedereen die graag kookt.

 

Michiel Rabaey geeft op 11 november aan de stand van Borgerhoff & Lamberigts op de Boekenbeurs een workshop uit het boek. Meer info op www.boekenbeurs.be

 

Koken 2.0 - Het Vervolgboek - ISBN:9789089316233- Hardcover - 480 blz. -Prijs: € 59,95 - Uitgeverij: Borgerhoff & Lamberigts

 

Bekijk HIER alle foto's