STORM-event op de Boekenbeurs


Juna De Leeuw, Davy Gomez en Karen van Holst Pellekaan
Juna De Leeuw, Davy Gomez en Karen van Holst Pellekaan

Op 2 november kwamen scenarist Karen van Holst Pellekaan en de jonge hoofdrolspelers Davy Gomez (Storm) en Juna De Leeuw (Marieke) naar de Boekenbeurs om er te praten over de film ‘Storm’ en het gelijknamige boek .

 

Davy en Juna vertelden over de film en hun ervaringen op de set. De film is vanaf februari 2017 te zien in de bioscoopzalen.

 

Wij van De Boekenkast hadden een gesprek met de Nederlandse actrice en scenarioschrijfster Karen van Holst Pellekaan. Karen schreef eerder al scenario’s voor ‘Achtste-groepers huilen niet’ en ‘Oorlogsgeheimen’.

Karen van Holst Pellekaan
Karen van Holst Pellekaan

Karen van Holst Pellekaan: “‘Storm’ is eigenlijk uniek, normaal gezien is er eerst het boek en daarna de film. Hier is het net omgekeerd, de filmmaker vroeg aan mij of ik ook een boek bij de film wou schrijven.

 

In de film kan je veel minder dan in een boek., je laat je de hoofdpersonages praten en iets beleven, maar hun gedachten kun je niet in een film kwijt. In het boek daarentegen kan je in het hoofd kruipen van je personages en hun gedachten neerschrijven.

 

Als ik een scenario schrijf doe ik heel veel research. Zo heb ik voor ‘Storm’ een tijd in Antwerpen verbleven. Ik heb veel musea bezocht en veel met mensen gepraat. Een historicus heeft mijn werk gelezen, want ik zou het verschrikkelijk vinden om dingen te laten zien die niet kunnen.

 

De boekdrukkunst speelt een belangrijke rol in de film. In boeken werd de kennis opgeslagen en doorgegeven. Want in die tijd communiceerden mensen door te praten of een brief te schrijven, echter vele mensen konden niet schrijven in die tijd. Boeken waren toen de social media van nu. Maar boeken blijven belangrijk, en dat zie je als je eens rondkijkt op de Boekenbeurs!”, vertelde Karen.

 

Storm - Het verhaal

 

Het verhaal speelt zich af in 1521, in Antwerpen. De 12 jarige Storm, zoon van drukker Klaas Voeten, wil heel graag drukker worden, maar het lukt niet. Zijn vader zegt dat het niet kan. Op dat moment weet Storm niet dat zijn vader in het geheim verboden teksten drukt.

 

Op een dag ontdekt hij dat zijn vader met verkeerde dingen bezig is en komt er een eind aan zijn zorgeloze leventje. Zijn vader wordt gearresteerd en Storm vlucht met de verboden brief.

 

Tijdens zijn vlucht ontmoet hij weeskind Marieke die in de ondergrondse ruien woont. Marieke leert Storm de ondergrondse wereld kennen en moet hij in een race tegen de klok zijn vader zien te redden van de doodstraf. Maar wie kan hij nog vertrouwen? Moet hij de brief inruilen voor het leven van zijn vader of heeft Storm een beter plan?

‘Storm’ is een spannende historische jeugdfilm en speelt zich een groot stuk af in Gent, Ieper en Leuven.  De opnames gebeurden zelfs grotendeels in de Antwerpse haven. Vorig jaar liet ondernemer Fernand Huts van de Katoen Natie voor de feestelijkheden ter ere van 160 jaar Katoen Natie een Middeleeuwse burcht en dorp nabouwen. Dit decor werd gebruikt als basis voor de film.

 

Het filmscenario is geschreven door Karen van Holst Pellekaan en geregisseerd door Dennis Bots. Ook al speelt het verhaal zich af in de late middeleeuwen, het verhaal is nog steeds brandend actueel.  

 

Na het tonen van de exclusieve beelden van de film gingen Karen, Davy en Juna naar de stand van Agora op de Boekenbeurs om hun boek te signeren.

 

De film ‘Storm’ is uitgebracht door Jekino en het boek door Aerial Media Compagny