Jan Van der Cruysse wint met ‘Bling Bling’ de Hercule Poirot-prijs 2016


Herbert Flack en Jan Van der Cruysse
Herbert Flack en Jan Van der Cruysse

Al jarenlang bekroont het magazine Knack de beste Vlaamse thriller. Dit jaar is de Knack Hercule Poirot-prijs aan de 19de editie toe.

Knack wil met dit initiatief de Vlaamse misdaadauteurs een steuntje in de rug geven. Voor deze editie komen alle Vlaamse misdaadromans in aanmerking die voor het eerst verschenen na 1 september 2015 en beschikbaar zullen zijn op de Boekenbeurs 2016. De laureaat krijgt een geldprijs van 5.000 euro en een gegraveerde MontBlanc-pen.

 

Vorig jaar won Patrick Conrad met ‘Moço’, deze keer ging Jan Van der Cruysse met zijn intens intrigerende debuut ‘Bling Bling’ aan de haal met de prestigieuze Knack Hercule Poirotprijs. Het is een absolute primeur dat deze prijs wordt uitgereikt aan een debutant: de jury was unaniem vol lof.

 

De andere boeken die genomineerd waren zijn: ‘Hondenman’ van Toni Coppers, ‘Ondergrond’ van Herman De Jonghe, ‘De wraak van meneer Jules’ van Guy Prieels, ‘Zwarte olifant’ van Stan Treland. 

 

Bling Bling

Op de luchthaven van Delhi wordt een diamantkoerier beroofd. De daders gaan aan de haal met een koffertje diamanten. Vier miljoen. Albertien, verantwoordelijk

voor de beveiliging van het diamanttransport, wordt meteen de laan uitgestuurd. Toch start ze op eigen houtje een zoektocht.

 

Vanuit een bergdorpje in de Zuidelijke Kaukasus bestuurt Paata Sirbaladze een misdaadorganisatie met wijde internationale vertakkingen. Het zijn uitgerekend zijn diamanten die gestolen werden in Delhi.

 

Wat begint als een geweldloze diamantroof uit het zicht van de media, leidt tot een wervelwind van bloed en wraak, van de Antwerpse diamantwijk tot de verste uithoeken van de wereld.

 

‘Bling Bling’ werd uitgebracht door Uitgeverij Davidsfonds