Avant-première van Isra & Het Magische Boek in Siniscoop in Sint-Niklaas


Zondag 6 november werd de Vlaamse familiefilm ‘Isra & Het Magische Boek’ in avant-première vertoond in Siniscoop te Sint-Niklaas.

 

In ‘Isra & Het Magische Boek’ gaat de negenjarige Isra op schooluitstap naar de historische Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. Ze komt daar terecht in de geheime bibliotheek afdeling van Meneer Gugle en ontdekt daar een heel speciaal boek.

 

Via dit speciaal boek - dat een magisch boek blijkt te zijn - komt ze in een wonderbaarlijke wereld terecht waarin dieren en ballen uit het ballenbad praten.

 

Maar doordat het boek niet meer gelezen wordt is iedereen die erin voorkomt diep ongelukkig.Tijdens haar avontuur komt ze ook  terecht in het Snoepkasteel. Tussen de taarten en het snoepgoed vindt ze Alex,  die opgesloten zit. De kasteeldame had Alex opgesloten omdat hij van de taarten en snoepgoed gegeten had. Hij had tegen haar gezegd dat ze een lelijke dikke dame was en sindsdien is het donker en kil in het kasteel.

 

Isra probeert Alex te bevrijden en samen met hem te ontsnappen. Maar de kasteeldame is niet van plan om Alex zomaar te laten gaan..

Na het bekijken van deze prachtige sprookjesfilm waar zowel kinderen als volwassenen van genoten hadden, kwam de cast op bezoek en werden de acteurs geïnterviewd door Gert Hermans van Jekino.

 

Regisseur R. Kan Albay is in Vlaanderen vooral bekend als acteur. Hij speelde mee in vele tv-reeksen en films, in de tv-serie Emma speelde hij de rol van norse huisbaas en in Dossier K, was hij een Albanese gangsterbaas. Met’ Isra & Het Magische Boek’ creëerde hij een modern sprookje.

 

R.Kan Albay is niet alleen de regisseur van deze prachtige film. Hij speelt ook de rol van Genie. Gert Hermans vroeg aan hem wat zijn lievelingssnoepjes waren. “Mijn lievelingssnoepjes tijdens de film waren Cuberdon en Marshmallows. Die heb ik veel gegeten tijdens de opnames, maar elke avond poetste ik in mijn tanden wel.”

Bestaat het snoepkasteel echt?

“Ja, het snoepkasteel bestaat echt. De opnames gebeurden in het eeuwenoude Kasteel Cleydael in Aartselaar. Tijdens de opnames zijn er klassen op bezoek geweest. Als er een vervolg op Isra komt, gaan we dit zeker terug doen,” vertelde R.Kan.

 

Valérie Deridder vertelde over hoe het in zijn werk gaat in de schminkkamer. Wat er allemaal bij komt kijken en over haar verschillende looks - van lieve kasteeldame tot boze kasteeldame - in de film. Zij heeft ook voor de film het scenario geschreven.

 

“Ik haalde veel inspiratie uit andere sprookjes en verhalen: de boze stiefmoeder en Alice in het Wonderland. Ik hou zelf heel veel van sprookjes, ‘Isra & het magische boek’ is een modern sprookje.

 

Valerie, jij bent de vrouw van R.Kan, hoe voelde het als R.Kan tegen jou zei  ik heb een personage voor jou als een lelijke dikke dame? “Ik was wel heel trots, want het is niet gemakkelijk om een slechte vrouw te spelen”

 

Het idee van een meisje in een magisch boek dat in een sprookje terecht komt kwam van R.Kan. “Ik kreeg inspiratie toen ik in de bibliotheek zat. Toen dacht ik dat het leuk zou zijn als je in zo’n magisch boek terecht komt.

 

Sven Van der Linden speelde de rol van Alex. Het jongetje dat opgesloten zat in het snoepkasteel. Hoe was het om opgesloten te zitten in het kasteel?

“Dat was wel leuk want er lag een groot chocolade ei in de kooi, daar kon ik van eten”, aldus Sven.

 

Rikkert van Dijck speelde de directeur van het museum in de film. “De opnames zijn gemaakt in de Nottebohmzaal in de Hendrik Consciense bibliotheek. Deze zaal is niet altijd vrij toegankelijk, maar het is de moeite waard om eens een bezoekje aan te brengen. Ook in het Letterenhuis in Antwerpenzijn opnames gemaakt.

 

Jenne Decleir speelde de rol van Jef, papa van Alex. Hij was samen met zijn neefje aanwezig in Siniscoop. Wat maakt deze film geschikt om samen met de kinderen of neefjes en nichtjes te bekijken? “Het sprookjesaspect, de verbeelding en al dat snoepgoed. Deze film is ideaal voor een familiale samenkomst.”

De aanwezige kinderen mochten na afloop nog vele intelligente vragen stellen. Enkele vragen :

 

Hoe lang hebben jullie aan deze film gewerkt?

Deze film is gemaakt in 30 dagen.

Wie is deze geheime man op het einde van de film?

De geheime man is Emre, de blokfluitspeler. Indien er een vervolgverhaal komt, kom je meer te weten over deze man.

Hoe word je speciaal?

Door heel veel boeken te lezen en niet te liegen. Dan ben je speciaal en kan je in het magisch boek.

 

Nadat de acteurs alle vragen van de kijkers beantwoord hadden, was er een signeersessie voorzien. De kinderen kregen een filmposter en konden deze laten signeren. En natuurlijk was er ook tijd voorzien voor selfies.

 

Bekijk HIER alle foto's


DUUR 85 minuten

GENRE Avontuur, Familiefilm

REGIE R.Kan Albay

CAST Isra Dela, Wim Opbrouck, Joke Devynck, Sven De Ridder, Jenne Decleir, Rikkert Van Dijck, Sven Van der Linden, Valérie Deridder, R.Kan Albay

 

'Isra & Het Magische Boek' , vanaf 9 november elke dag in Siniscoop.

Meer info en tickets op www.siniscoop.be