Boekrecensie: Dochters van Anderen - Amy Gentry


Amy Gentry is een boekrecensent voor de Chicago Tribune. Haar werk verscheen eerder in Salon, LA Review of Books en Best Food Writing of 2014. ’Dochters van anderen’ is haar eerste literaire thriller.

 

Het verhaal speelt zich af in Houston. Tom en Anna Whitaker vormen samen met hun dochters Julie en Jane een gelukkig gezinnetje. Aan dit geluk komt een einde wanneer de 13-jarige Julie met een mes op haar keel uit haar slaapkamer wordt ontvoerd terwijl de rest  ligt te slapen. De enige getuige van deze ontvoering is haar jongere zus Jane die alles ziet gebeuren vanuit haar slaapkamer. Jane kan niets anders doen dan zich verstoppen in haar kleerkast en hulpeloos toekijken.

 

Tom en Anna doen er alles aan om hun dochter terug te vinden. Tom heeft zelfs ontslag genomen om zijn dochter te zoeken. Maar van Julie is geen enkel spoor te vinden.

 

Sinds de verdwijning van Julie zijn Tom en Anna uit elkaar gegroeid. Anna heeft er zich bij neergelegd dat Julie dood is, maar Tom blijft erin geloven dat hij zijn dochter op een dag zal terugvinden. De relatie tussen Jane en haar mama verloopt moeilijk, gelukkig heeft ze een goede en hechte band met haar vader. Na haar middelbare studies heeft Jane beslist om ver van huis te gaan studeren.

 

We zijn nu acht jaar later, de zomervakantie staat voor de deur en nog steeds is er geen spoor van Julie.  Jane heeft net haar eerste collegejaar aan de Universiteit van Washington achter de rug en komt naar huis voor de vakantie. Anna en Tom zijn blij om hun dochter terug te zien. Terwijl Anna haar dochter ophaalt aan de luchthaven zorgt Tom voor het avondeten.

 

Wanneer het gezin aan tafel gaat en het lievelingsgerecht van Jane geserveerd wordt, gaat de deurbel. Anna doet de deur open en tot haar eigenste verbazing ziet ze haar dochter Julie staan, totaal uitgeput en uitgedroogd..Voor het gezin is het ondenkbare waarheid geworden en kunnen ze hun geluk niet op.

Julie vertelt aan Anna wat ze de afgelopen jaren heeft moeten ondergaan. Ze werd verkracht en verkocht aan mensenhandelaars, daarna werd ze verkocht aan een drugsbaas in Mexico waar ze jarenlang werd vastgehouden en bijna dagelijks verkracht werd. Anna’s hart wordt verscheurt als ze dit allemaal aanhoort wat Julie overkomen is.

 

Om de verloren tijd met haar dochter in te halen overlaadt ze Julie met cadeaus en liefde.

Tot er een privé-detective contact met Anna opneemt met een verontrustend bericht over Julie. Anna wil de man niet geloven, maar diep in haar hart heeft ze haar bedenkingen. Anna probeert zoveel mogelijk te weten te komen wat er de afgelopen jaren is gebeurd. Wanneer ze Julie op een leugen betrapt, besluit ze om op zoek te gaan naar de waarheid.

Maar als dit Julie niet haar dochter is, wie is dit meisje dan wel?

 

‘Dochters van Anderen’ van Amy Gentry is een psychologische thriller die vergelijkbaar is met ‘Gone Girl’ van Gillian Flynn en ‘Het meisje in de trein’ van Paula Hawkins.

Het verhaal gaat over Julie vanaf haar ontvoering en loopt tot ze acht jaar later terugkeert naar haar ouderlijk huis. Vanaf haar terugkeer is het verhaal verweven met een tweede verhaallijn. over een jonge vrouw die steeds een andere identiteit aanneemt en uiteindelijk beslist om haar voor Julie uit te geven.

 

Het verhaal over kidnapping, misbruik en een zoektocht naar identiteit is vlot geschreven met veel diepgang. Het verlies dat de familie doormaakt, Jane die zich schuldig voelt, de vreugde bij de terugkeer van Julie, maar ook de twijfels over Julie van Anna komen aan bod. Als lezer kun je je direct inleven in de gevoelens van Anna. Kinderen die gekidnapt worden is het ergste dat je kan meemaken. Je stelt je ongetwijfeld de vraag : Wat als mij dit overkomt? Hoe zou ik reageren?

 

Met ‘Dochters van Anderen’ heeft Amy Gentry een fantastisch debuut geschreven. Een aangrijpend verhaal dat een mysterieus kantje heeft met verrassende plotwendingen schreeuwt om een verfilming. Als lezer wordt je zo meegesleept in het verhaal dat het onmogelijk is om het boek weg te leggen. Ik kijk alvast uit naar een tweede boek van deze auteur.

 

ISBN: 978 90 4521 169 5 -  272 blz. - Paperback - Prijs: € 19,99 - Uitgeverij: Karakter Uitgevers