Boekrecensie: Troebel Water - Belinda aebi

***** Win een exemplaar van dit boek!! ******


Belinda Aebi schreef zeven misdaadromans die zich afspelen in het Gentse met als hoofdpersonage onderzoeksrechter Maud Gelderman. ’Troebel water’ is een originele stand-alone waarin liefhebbers van spannende romans op hun wenken worden bediend met sublieme plottwists. Met deze misdaadroman begint auteur Belinda Aebi aan een nieuw hoofdstuk in haar carrière, zonder Maud Gelderman en trekt ze van Gent naar haar geliefde woonplaats Temse.

 

Het verhaal

De 38-jarige Jos Van Acker is al zes jaar kraanman aan de Schelde in Temse. Hij werkt daar aan het woonproject ‘De Zaat’, op de terreinen van de vroegere scheepswerf NV Boelwerf. Jos houdt van zijn job, zijn werk is zijn leven en hij houdt van de Schelde. Elke dag om 6:15u klimt hij de smalle trap op naar zijn cabine en gaat hij naar eigen zeggen van de hel naar de hemel.

 

Jos sluit zijn werkdag altijd af met een ritueel: vooraleer hij naar huis keert - naar de eenzaamheid - neemt hij zijn verrekijker en werpt hij een laatste blik op de Schelde en het ongeëvenaarde landschap waarin hij dagelijks werkt. Tot op een dag ‘iets’ in het water tegen de schorre zijn aandacht trekt. Jos gaat een kijkje nemen van dichterbij en ziet dat het een lijk is.

 

De kraanman belt zijn vriend Rik, waarmee hij samen met Fons en Eddy wekelijks kaart. Rik is commissaris van de lokale recherche Kruibeke-Temse en komt ter plaatse. Het lijk blijkt een bekende te zijn van Eddy.

 

Wat volgt is een bizar onderzoek waarin alle sporen telkens in een doodlopend straatje eindigen. Alles wijst op een tragisch ongeval. Of niet?

Mijn mening over het boek

De lezers van Belinda Aebi zijn gewoon om een spannende thriller te verwachten. Ook deze keer is het niet anders.

 

Het verhaal begint in 2012, met een man die zijn echtgenote ten grave draagt. Vanaf de eerste pagina grijpt het verhaal meteen bij de keel en als lezer zit je onmiddellijk mee in het verhaal. Je vraagt je af wie is dat? En vooral wat is er gebeurd?

 

Drie jaar later, kraanman Jos - het hoofdpersonage en verteller van het verhaal - werkt aan een woonproject aan de Zaat in Temse. Vanuit zijn cabine op veertig meter hoog, die hij zelf zijn mooiste hotelkamer noemt, ziet hij alles wat er om hem heen gebeurt. Zijn belevenissen beschrijft Belinda op een sublieme manier. Je kruipt als lezer echt in de huid van Jos en het is net alsof je zelf in de kraan zit.

 

Maar vanaf dat Jos het lijk aan de Schelde ontdekt heeft, is zijn leven veranderd en is hij is nieuwsgierig naar wat er zich heeft afgespeeld. Daarbovenop zijn er nog eens twee vrienden van hem bij betrokken: Rik, die de zaak onderzoekt en zwijgplicht heeft. Af en toe vertelt hij wel eens een kleinigheidje.

Dan is er nog Eddy, een bekend politicus, die de overleden vrouw persoonlijk heeft kent.

 

Jos vertrouwt zijn kaartvrienden voor 200%. Maar hoe langer hoe meer blijkt dat hij zijn vrienden niet kent. Meer ga ik over de inhoud van het verhaal niet prijsgeven. Het is aan de lezer om het zelf te ontdekken.

 

Het verhaal met personages van vlees en bloed, kan echt uit het leven gegrepen zijn. Het is vlot en filmisch geschreven in een hoog tempo, zoals we dat van Belinda gewend zijn. De weetjes en geschiedenis over de streek zijn ook interessant. Lezers die de streek kennen, zullen veel plaatsen herkennen en heel wat bijleren.

 

Nadat je dit boek gelezen hebt, krijg je meteen zin om een wandeling of een fietstochtje door Temse te maken. Of een bezoekje te brengen aan de Zaat en de kraanman in levende lijve aan het werk te zien.

Persoonlijk heb ik heel erg genoten van dit prachtig boek. Het verhaal greep mij aan en heeft mij aan het denken gezet: ken ik eigenlijk met eigen vrienden? Ik ben er zeker van dat vele lezers zichzelf deze vraag zullen stellen.

 

Deze stand-alone is alvast een schot in de roos. Wij van de Boekenkast vinden het een topboek. Het smaakt naar meer en we kijken alvast uit naar jouw volgende boek, Belinda!

Belinda Aebi over 'Troebel Water'

“Sinds 2014 woon ik met mijn man op de Zaat in Temse. Ik ben verliefd op het water en het uitzicht, want het zicht op het water en de rust is belangrijk voor mij. Dit heb ik nodig voor mezelf en om te kunnen schrijven.

 

Het verhaal is ontstaan door door het venster te kijken. Ik ben een emo-mens en elke dag gruwel ik van het nieuws. Het schrijven helpt mij om dingen te verwerken, het is mijn kanaal om met de gruwel en de slechtheid in de wereld om te gaan. Ik schrijf over thema’s die mij boeien, dingen die in de wereld gebeuren en waarop ik de lezers wil wijzen. Ik wil mijn lezers meer bieden dan alleen maar een spannend verhaal, ik tracht steeds een verhaal te schrijven dat lang blijft hangen.

 

‘Troebel water’ is een groot contrast met de vorige boeken. Het hoofdstuk Maud Gelderman is voorgoed afgesloten. In mijn laatste boek ‘Blow Up’ werden de personages een blok aan mijn been. Ik moest voortdurend rekening houden met de evoluties in hun privésfeer en dat vergat ik soms. Het hield mij ook weg van het echte verhaal.

 

Ik wou beginnen met een volledig wit blad met nieuwe personages en ben blij dat ik deze keuze heb gemaakt. De aanleiding voor dit verhaal was een kraanman. Ik woon in een penthouse aan de Schelde in Temse en elke ochtend zag ik een silhouette van een kraanman op de muur in de slaapkamer.

Naar dit silhouette heb ik maandenlang liggen staren en heb er een fictief verhaal rond verzonnen. Fictief met toch vele, echte zaken en gebeurtenissen over Temse. Ik ben met mensen gaan praten die op de Boelwerf gewerkt hebben en met de werfleider van het woonproject.

 

De avond voor de boekvoorstelling van ‘Troebel Water’ heb ik Patrick, de echte kraanman naar wiens silhouette ik heb liggen staren,  voor de eerste keer ontmoet. Alles wat hij vertelde staat in mijn boek, ik vond dat ongelooflijk en kreeg er kippenvel van! “ aldus Belinda Aebi.

 

ISBN: 9789022333174 - Paperback - 290 blz. - Prijs: € 21,99 - Uitgeverij: Manteau


Win een exemplaar van TROEBEL WATER !!

Dankzij uitgeverij Manteau mogen wij drie exemplaren van 'Troebel Water' wegschenken.

 

Wedstrijdvraag: In welke gemeente speelt het verhaal van 'Troebel Water' zich af?

Schiftingsvraag: Hoeveel juiste antwoorden zullen wij ontvangen hebben op 31 januari 2017?

 

Stuur uw antwoorden naar redactie.boekenkast@gmail.com en wie weet komt er een exemplaar jouw richting uit!

 

Wedstrijd loopt tot en met 31 januari 2017. De winnaars worden persoonlijk verwittigd.