Boekrecensie: De Nieuwe avonturen van Clifton - 1. Spookrijders onder invloed


Clifton is een Belgische stripreeks die in 1959 bedacht werd door Raymond Macherot, al waren het vooral scenarist Bob de Groot en tekenaar Turk die de held in de jaren ’70 en ’80 populair maakten. Meer dan dertig jaar lang was Clifton een van de populairste helden van het weekblad Kuifje.

 

“Tijdens mijn jeugdjaren verbleef ik een jaar in Engeland en ik was verbaasd over de Britse piloten met die grote snorren! Ik vond Engeland zo’n pittoresk land dat ik er een strip rond wilde maken.”

Dat vertelde stripauteur Raymond Macherot over de oorsprong van de avonturen van Clifton, een oud-kolonel van de Britse MI-5 en amateur-detective. 

 

Bijna 60 jaar later is de reeks opnieuw in het Nederlands gelanceerd onder de titel ‘De Nieuwe avonturen van Clifton’ door Turk en Zidrou.

 

In het eerste deel ‘Spookrijders onder invloed’ gebeuren er rare dingen in het Verenigd Koninkrijk: om zeer mysterieuze reden beginnen er meer en meer automobilisten rechts te rijden in het verkeer, wat uiteraard leidt tot ongelukken op de weg.

 

In Londen zitten de verzekeringsagenten met hun handen in het haar, de ongelukken hebben tot nu toe al meer dan 245.000 pond gekost en er gebeuren nog altijd ongelukken. De politie en Scotland Yard tasten in het duister. Daarom wordt er beroep gedaan op de beste detective van het Verenigd Koninkrijk sinds Sherlock Holmes: Kolonel H.W. Clifton.

 

Clifton staat voor een bijna onmogelijke zaak. Waarom krijgen sommige automobilisten een onweerstaanbare drang om rechts te rijden? Is er een complot tegen de Engelsen? Detective Clinton probeert een oplossing te vinden voor dit mysterieus raadsel…

 

Het eerste album van ‘De Nieuwe avonturen van Clifton’ was voor mij een aangename kennismaking met deze reeks. Het verhaal van Zidrou is grappig en zit vol knotsgekke avonturen en actie.

We kijken al uit wanneer deel twee ‘Just Married!’ verschijnt!

 

Softcover / 48P / €7.95 / ISBN: 9789055819423 - Uitgeverij: Le Lombard